Galimybė jaunimui – olimpinis festivalis | KaunoDiena.lt

GALIMYBĖ JAUNIMUI – OLIMPINIS FESTIVALIS

  • 0

„Europos jaunimo olimpinis festivalis sportininkui – pirmas žingsnis ne tik į profesionalųjį sportą, bet ir į olimpinį judėjimą“, – pabrėžė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Rinktinėje – 18 atletų

16-asis Europos jaunimo žiemos olimpinis festivalis (EJOF) vyks Italijoje, Friulio-Venecijos Džulijos regione.

Sausio 21–28 d. varžybose Lietuvai atstovaus rekordinė – aštuoniolikos sportininkų rinktinė (14–18 metų amžiaus). Tarp jų pirmą kartą bus akrobatinio slidinėjimo atstovai.

„Šis renginys – galimybė pademonstruoti savo sportinius įgūdžius ir varžytis dėl medalių, taip pat proga susipažinti su olimpine bendruomene, skirtingomis kultūromis, sporto šakomis. Būtent šiame festivalyje savo kelią pradėjo ne vienas olimpietis“, – sakė D. Gudzinevičiūtė.

LTOK vadovei, Europos olimpinių komitetų asociacijos (EOK) viceprezidentei, festivalyje teks svarbi misija – apdovanoti tam tikrų rungčių nugalėtojus.

Vyks ir gydytojas

„LTOK iniciatyva visiems sportininkams klinikoje „Affidea“ buvo atlikta medicininė apžiūra, festivalyje dirbs ir mūsų komandos gydytojas, padėsiantis ne tik traumų atveju, bet ir supažindinsiantis sportininkus, kaip atgauti jėgas. Prieš išvykdami į Italiją sportininkai susipažins su antidopingo reikalavimais, – pasakojo LTOK olimpinio sporto direktoriaus pavaduotoja Agnė Vanagienė. – Anksčiau LTOK skirdavo lėšų jaunųjų sportininkų treniruočių stovykloms. Tačiau dėl pernai pasikeitusios olimpinio sporto finansavimo tvarkos ir visą sporto finansavimą perėmus valstybei to daryti nebegalime.“

Šis renginys – proga jaunuoliams susipažinti su olimpine bendruomene, skirtingomis kultūromis, sporto šakomis.

Siekiant optimizuoti festivalio organizavimo išlaidas ir atsižvelgiant į praktiką, pradėtą taikyti olimpinėse žaidynėse, EJOF varžybos ir renginiai bus išskirti į tris zonas: Tarvizijaus, Karnia ir Piankavalo, teritorija bus išplėsta ir į kaimynines valstybes – Austriją, Slovėniją.

„Dauguma mūsiškių įsikurs Karnia zonoje, kiti – Tarvizijuje. Atstumai nemaži, bet įveikiami“, – teigė A. Vanagienė.

2017 m. pelnė auksą

14-os sporto šakų varžybose jėgas išmėgins 1 280 jaunųjų atletų iš 47 valstybių.

Kaip ir pernai, nedalyvaus karą Ukrainoje sukėlusios Rusijos ir jos veiksmus palaikančios Baltarusijos atstovai.

2022-aisiais Vuokatyje (Suomija) mūsų šalį reprezentavo penkiolika sportininkų. Dailiojo čiuožimo atstovė Jogailė Aglinskytė užėmė 9 vietą, snieglenčių varžybose Patricija Ivanovaitė – 10-ąją ir 11-ąją, greitojo čiuožimo trumpuoju taku 500 m startavusi Gabija Astrauskaitė – 15-ąją.

2017-aisiais Erzurume (Turkija) istorinį aukso medalį Lietuvai pelnė čiuožėjas trumpuoju taku Salvijus Ramanauskas – laimėjo 500 m varžybas.

2001 m. Vuokatyje jėgas išmėgino būsimieji olimpiečiai Diana Rasimovičiūtė (biatlonas), Vitalijus Rumiancevas (kalnų slidinėjimas), slidininkai Aleksejus Novoselskis ir Irina Terentjeva (iškovojo sidabro medalį), 2007 m. Chakoje (Ispanija) startavo Tomas Kaukėnas (biatlonas) ir Modestas Vaičiulis (slidinėjimas), 2009 m. Silezijos Beskiduose (Lenkija) – Vytautas Strolia (biatlonas), 2013 m. Brašove (Rumunija) – Gabrielė Leščinskaitė (biatlonas, iškovojo sidabro medalį).

Rinktinė

Biatlonas: Danielius Buchovskis, Emilija Mincevič, Juozas Augustinavičius, Mikas Vildžiūnas.

Lygumų slidinėjimas: Emilija Bučytė, Gabija Bučytė, Matas Gražys, Aironas Puras.

Akrobatinis slidinėjimas: Dovydas Vaivada, Medeinė Povilavičiūtė, Pijus Baniulis, Rusnė Rudzianskaitė.

Kalnų slidinėjimas: Liepa Karlonaitė, Povilas Lenkutis.

Dailusis čiuožimas: Danielius Korabelnikas, Daria Afinogenova.

Greitasis čiuožimas trumpuoju taku: Ernestas Čechas, Valentina Levickytė.

GALERIJA

  • Žiema: italai žada, kad varžybų trasose sniego bus užtektinai.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS