Griežta bausmė: WADA Rusijai dėl dopingo skyrė ketverių metų diskvalifikaciją | KaunoDiena.lt

GRIEŽTA BAUSMĖ: WADA RUSIJAI DĖL DOPINGO SKYRĖ KETVERIŲ METŲ DISKVALIFIKACIJĄ

Rusijai pirmadienį paskelbtas ketverių metų draudimas dalyvauti tarptautinėse sporto varžybose, įskaitant olimpines žaidynes; dėl to nuspręsta pirmadienį per Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) susitikimą Lozanoje.

WADA vykdomasis komitetas pritarė savo Atitikties vertinimo komiteto rekomendacijai ketveriems metams suspenduoti Rusiją dėl kaltinimų Maskvai suklastojus laboratorijos dopingo duomenis, anksčiau šiemet perduotus tyrėjams.

„Visam rekomendacijų sąrašui buvo vienbalsiai pritarta“, – nurodė WADA atstovas Jamesas Fitzgeraldas (Džeimsas Fidžeraldas), kalbėdamas per institucijos vykdomojo komiteto posėdį Šveicarijoje.

„WADA vykdomasis komitetas vienbalsiai sutiko dėl reikalavimų nesilaikymo [diskvalifikuoti] Rusijos antidopingo agentūrą ketveriems metams“, – pridūrė jis.

Toks sprendimas reiškia, kad Rusijos sportininkai dar turės galimybę varžytis Tokijo olimpinėse žaidynėse su neutralia vėliava, tačiau tik tuo atveju, jeigu jiems pavyks įrodyti, kad jie neturi nieko bendra su tuo, kas, WADA nuomone, yra valstybės finansuojama dopingo sistema.

„Jiems teks įrodyti, kad neturėjo nieko bendra su reikalavimų nesilaikymu, kad jie nedalyvavo dopingo schemose, aprašytose McLareno (Maklareno) ataskaitoje, arba kad jų mėginiais nebuvo manipuliuojama“, – pažymėjo J. Fitzgeraldas.

2016 metais nepriklausomo tyrėjo Richardo McLareno (Ričardo Maklareno) paskelbtoje ataskaitoje rašoma, kad 2011–2015 metų laikotarpiu daugiau nei 1 000 rusų atletų, atstovaujančių įvairioms sporto šakoms, dalyvavo šioje dopingo programoje.

Pagal priimtą rekomendacijų sąrašą iš Rusijos taip pat turi būti atimta teisė rengti olimpinių sporto šakų pasaulio čempionatus.

Vis dėlto neaišku, kaip šis sprendimas paveiks Rusijos komandas, dalyvaujančias pasaulio čempionatuose, pavyzdžiui, futbolo.

Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) gali per 21 dieną apskųsti sprendimą Tarptautiniame sporto arbitražo teisme.

Teisinės WADA sprendimo pasekmės tikriausiai dominuos rengiantis liepos 24-ąją prasidėsiančiai Tokijo olimpiadai.

Įrodymai rodo, kad Rusijos pareigūnai klastojo Maskvos laboratorijos duomenų bazę, kad nuslėptų šimtus potencialių dopingo atvejų ir neteisingai suverstų kaltę paslapčių viešintojams, praėjusį mėnesį sakė WADA tyrėjai ir Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK).

„Baisus manipuliavimas“ Maskvos laboratorijos duomenimis yra „įžeidimas pasauliniam sporto judėjimui“, praėjusį mėnesį pareiškė TOK.

Tačiau WADA nesugebėjimas visiškai išstumti Rusijos iš Tokijo olimpiados ir 2022 metų Pekino žiemos olimpinių žaidynių nepatiko agentūros viceprezidentei.

Tai didžiausias sporto skandalas, kokį tik kada yra matęs pasaulis.

„Man nepatinka šiandienos sprendimas. Bet galime nueiti tik tiek“, – sakė Linda Helleland (Linda Heleland), norvegų įstatymų leidėja, dirbanti WADA vykdomajame komitete ir seniai raginanti laikytis griežtesnės pozicijos Rusijos atžvilgiu.

„Tai didžiausias sporto skandalas, kokį tik kada yra matęs pasaulis. Dabar tikėčiausi iš rusų visiško pripažinimo... ir atsiprašymo dėl viso skausmo, kurį patyrė visi sportininkai ir sporto gerbėjai“, – pridūrė ji.

„Švarios“ duomenų bazės perdavimas WADA buvo svarbus reikalavimas Rusijai, siekiant užbaigti skandalą, kuris pastarąjį dešimtmetį temdė olimpiadas.

Nors TOK ragino imtis griežčiausių įmanomų sankcijų, jis nori, kad jos būtų nukreiptos prieš Rusijos valstybės pareigūnus, o ne atletus ar olimpinius pareigūnus.

Tokiai pozicijai nepritarė dauguma WADA atletų komisijos narių. Komisija norėjo visiško uždraudimo – tokio, kokio Rusija išvengė prieš 2016 metų Rio de Žaneiro olimpiadą ir 2018 metų Pjongčango žiemos olimpiadą, kai po 2014-ųjų olimpiados Sočyje žiniasklaida ir WADA tyrėjai atskleidė valstybės remiamą dopingo programą.

„Visas šis Rusijos sukurtas fiasko apgavo pernelyg daug atletų, pernelyg ilgam atimdamas jų viltis ir teisėtas karjeras“, – sakoma prieš susitikimą paskelbtame WADA atletų komisijos pareiškime.

Rusija anksčiau užsiminė, kad apskųs sprendimą. Tai turi padaryti RUSADA, kuri pirmadienį buvo diskvalifikuota, nors prieš metus ir tris mėnesius jos teises WADA buvo atkūrusi nepaisydama atletų nepritarimo.

Po Rusijos olimpinio komiteto (ROK) vadovaujamo įsikišimo teisė priimti sprendimą dėl apeliacijos buvo atimta iš RUSADA vadovo Jurijaus Ganuso – nepriklausomos figūros, kritikuojančios Rusijos pareigūnų elgesį dėl dopingo duomenų klausimo – ir perduota agentūros priežiūros tarybai.

Šeštadienį ROK laukiamas sankcijas pavadino „nelogiškomis ir netinkamomis“.

Rusija toliau tvirtina, kad klaidingus įrašus duomenų bazėje iš tikrųjų padarė garsusis WADA liudytojas, buvęs Maskvos laboratorijos direktorius Grigorijus Rodčenkovas, apie kurį yra sukurtas „Oskarą“ pelnęs dokumentinis filmas.

Duomenų taisymas, padarytas prieš pat jų pavėluotą perdavimą sausio mėnesį, buvo aiškinamas techninėmis priežastimis, bet WADA tyrėjai jas paneigė.

Nemato galimybių laimėti diskvalifikacijos atšaukimo

Rusijos antidopingo agentūros vadovas pareiškė, jog jo šalis „neturi šansų“ pasiekti, kad būtų patenkintas Maskvos skundas dėl paskirtos ketverių metų diskvalifikacijos, ir pareiškė, kad šis tarptautinės agentūros sprendimas yra tragedija „švariems“ atletams.

„Nėra šansų laimėti šią bylą teisme“, – naujienų agentūrai AFP sakė J. Ganusas.

RUSADA priežiūros taryba gruodžio 19 dieną turi susitikti ir priimti sprendimą, ar teikti apeliaciją dėl diskvalifikacijos, sakė jis.

„Tai tragedija. Apribojamos „švarių“ atletų teisės“, – pabrėžė J. Ganusas.

Pasak jo, kai kurie rusų sportininkai galvoja, ar išvykti iš Rusijos ir treniruotis kitur.

Atletų jausmus J. Ganusas pavadino „baisiais“ ir pabrėžė, kad ketveri metai sportininkui yra ilgas laikas.

Rusų futbolininkai su neutralia vėliava gali dalyvauti 2022-ųjų pasaulio čempionate

Rusijos futbolo rinktinė turi teisę dalyvauti 2022 metų pasaulio čempionate Katare, bet tik kaip neutrali komanda WADA.

„Jie galės dalyvauti su sąlyga, jei įveiks atrankos turnyrą“, – spaudos konferencijoje Lozanoje sakė WADA Atitikties vertinimo komiteto pirmininkas Jonathanas Tayloras (Džonatanas Teiloras).

Jis paaiškino, kad šios komandos statusas bus „neutralus“: jos nebus galima vadinti Rusijos rinktine, Rusijos himnas per rungtynes neskambės.

J. Tayloras pabrėžė, kad WADA sprendimus dėl Rusijos, susijusius su futbolu, turės įgyvendinti Tarptautinė futbolo federacija (FIFA), tačiau jai reikės glaudžiai bendradarbiauti su WADA.

Kaip pažymi britų transliuotojas BBC, WADA sprendimas nesutrukdys Rusijos futbolo rinktinei dalyvauti Europos čempionate 2020 metais, nes šio čempionato organizatorius – Europos futbolo federacijų asociacija (UEFA) – nefigūruoja WADA sudarytame „didžiausių sporto organizacijų“, kurioms taikomas WADA sprendimas dėl kovos su dopingu, sąraše.

J. Ganusas sakė nematantis priežasčių Rusijos futbolo rinktinei nedalyvauti Europos čempionate.

„Mūsų rinktinė jau faktiškai atrinkta... WADA leido dalyvauti „švariems“ sportininkams, ir jei ten nėra jokių suvaržymų, tai aš nesuprantu, kodėl mūsų rinktinė negali dalyvauti“, – atsakydamas į atitinkamą žurnalistų klausimą pažymėjo J. Ganusas.

Jis pridūrė, kad RUSADA yra sudariusi susitarimą su Rusijos futbolo sąjunga (RFS), vyksta aktyvus bendradarbiavimas, testavimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

SOIGU,KU.KU

Pofik rusu klierkam tas sportas,pagrindas neatimkit galimybes kariaut

Ivanas rustusis

Pagaliau gavo per sudina snuki su lenta. Gaila tik sportininku ir ju lauzomu likimu

Anonimas

sportininkai - NARKOMANAI. Taip visame pasaulyje. Koks normalus zmogus gali ziureti NARKOMANU varzybas. Issigime pasaulis - narkomanai sporte, eurovizijoje pederasai, lezbes ir hermafroditai. Tfu i juos visus. Su draugais isvaziuoji i gamta tai atsigauni ir dusia ir kunu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS