Ieško kilnaus elgesio sporte herojų | KaunoDiena.lt

IEŠKO KILNAUS ELGESIO SPORTE HEROJŲ

  • 0

"Herojai mėgsta tylą. Gal todėl juos rasti sunku. Dažnai apie juos sužinome, kai būna per vėlu. Kalbu kaip organizacijos, kuriai rūpi švarus ir sąžiningas sportas, atstovė. Rasti ir pagerbti nusipelniusius norisi čia ir dabar, o suradus – apdovanoti", – sakė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Laukia kandidatų

Olimpinės čempionės žodžiai nėra atsitiktiniai. Spalis ir lapkritis skirti kilniai per pastaruosius metus Lietuvos sporte besielgusių asmenų, komandų, organizacijų ir įstaigų paieškai.

Naujo formato Lietuvos "Kilnaus elgesio" sporte ("Fair Play") nominacijas kasmet sudaro šešios kategorijos. Siūlyti kandidatus kviečiama visa sporto bendruomenė.

Pretendentų ratas – itin platus: nuo moksleivio, mokyklų kroso varžybose varžovui paskolinusio sportinį batą, iki profesionalių sportininkų, jų poelgių aikštėje ar už jos ribų.

Į nominacijas taip pat pretenduoja organizacijos, skatinančios sąžiningą sportą, olimpines vertybes, kilnų elgesį sporto varžybose ar bendruomenės gyvenime, taip pat įmonės, remiančios įvairių sporto šakų atstovus, komandas, judėjimus.

Kandidatų registracijos adresas – https://bit.ly/2Iwpx13 (iki lapkričio 5 dienos).

"Kilnaus elgesio" sporte laureatus LTOK paskelbs lapkričio pabaigoje.

Šešios nominacijos

Kokios 2019-ųjų "Kilnaus elgesio" sporte nominacijos?

Pretendentų ratas – nuo moksleivio, per kroso varžybas paskolinusio konkurentui sportinį batą, iki profesionalių sportininkų poelgių aikštėje ar už jos ribų.

"Metų kilnus poelgis": sportininko, trenerio ar kito sporto srities atstovo kilnus ir sąžiningas momentinis poelgis (pavyzdžiui, pagalba į bėdą patekusiam varžovui, teisėjo informavimą apie klaidą savo nenaudai varžybų metu).

"Jaunojo sportininko arba jaunimo komandos kilnus poelgis": sąžiningas, garbingas ar kilnus poelgis per varžybas, treniruotes ar kitas su sportu susijusias situacijas (už pagalbą susižeidusiam varžovui ar sulūžus sporto įrankiui, už sirgalių sudrausminimą, žaidėjų skaičiaus aikštėje suvienodinimą varžovams dėl pražangų ar kitų priežasčių netekus komandos nario).

"Pavyzdys bendraamžiams": sportininko ar komandos pavyzdys savo elgesiu bendraamžiams, bendruomenei, visuomenei (savanorystė, pagalba integruojant neįgaliuosius, žmogaus su negalia pavyzdys sveikiesiems siekiant tikslų). Kandidatais į šią nominaciją gali tapti visi, kurie motyvuoja draugus siekti tikslų, yra sąžiningi, garbingai elgiasi aikštelėje ir už jos ribų, laikosi taisyklių ir įkvepia kitus elgtis kilniai.

"Fair Play projektas": žmonių integravimo, vienijimo pasitelkiant sportą, naikinant ribas ir stereotipus projektai, visuomenės nuomonės keitimo, socialinių iššūkių ir problemų sprendimo pasitelkiant sportą bei sporto vertybes projektai.

"Fair Play organizacija": visuomenės ugdymo, olimpinių principų laikymosi, vertybių sklaidos ar tiesiog pagalbos, neatlygintinos paramos sportininkams ir kitoms sporto sritims organizacijos.

"Už viso gyvenimo nuopelnus": kandidatai į šią nominaciją – šviesuoliai, visą gyvenimą esantys pavyzdžiu kitiems, bendruomenių ar visuomenės vedliai, savo indėliu rodantys pozityvios veiklos kryptį, atsidavę savo idėjoms ir darbams.

Tarp laureatų – V.Adamkus

Lietuvos "Kilnaus elgesio" sporte komisija buvo įkurta 1993-iųjų kovo 25-ąją, vėliau ji buvo išplėsta ir pavadinta komitetu. Nuo 2017-ųjų jam vadovauja olimpietis, žinomas dziudo meistras Marius Paškevičius.

Tarp LTOK prizais apdovanotųjų – legendinis boksininkas Algirdas Šocikas, Romos olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtoja Birutė Kalėdienė, paralimpinių žaidynių čempionas ir prizininkas Vytautas Girnius, alpinistas Vladas Vitkauskas, sporto visuomenininkas Stepas Martyšius, krepšinio šeimų varžybų sumanytojas bei organizatorius Kazimieras Budrys, keliautojas, asociacijos "Sportas visiems" viceprezidentas Algimantas Jucevičius, buvusi plaukikė olimpietė, socialinių mokslų daktarė Birutė Statkevičienė, Dakaro ralio dalyvis motociklininkas Gintautas Igaris, Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.

Pernai "Metų kilnaus poelgio" prizas teko lengvaatletei Brigitai Virbalytei-Dimšienei padėjusiam treneriui australui Brentui Vallance'ui, "Jaunojo sportininko kilnaus poelgio" apdovanojimas – tekvondo kovotojai Klaudijai Tvaronavičiūtei, "Fair Play projekto" – Lietuvos vaikų ir jaunimo futbolo asociacijai, metų "Fair Play organizacija" buvo pripažinta Lietuvos skraidančiojo disko federacija, o "Už viso gyvenimo nuopelnus" pagerbtas buvęs lengvaatletis, slidininkas, baidarininkas, treneris ir dėstytojas, sporto mokslininkas profesorius Juozas Skernevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS