Karatė kovotojoms iš Lietuvos – iššūkis pagaliau nukarūnuoti japones | KaunoDiena.lt

KARATĖ KOVOTOJOMS IŠ LIETUVOS – IŠŠŪKIS PAGALIAU NUKARŪNUOTI JAPONES

Japonijoje savaitgalį vyks kiokušin karatė pasaulio vadinamoji olimpiada – kas ketverius metus rengiamas planetos čempionatas be svorio kategorijų.

Kumitė rungties moterų varžybose Lietuvai atstovaus 6 sportininkės, kurios priskiriamos ir prie viso turnyro favoričių.

Geriausi planetos kovotojai Lietuvos laiku kovas pradės ankstų šeštadienio rytą, o mes šiandien atidžiau žvilgtelsime į mūsų šalies moterų komandos pirmąsias varžoves ir tikslus.

WKO prezidento komplimentai

Pasaulio čempionatuose be svorių kategorijų pagrindiniais pretendentais į galutinę pergalę dažnai vadinami geriausi sunkiasvoriai. O 2022 metais pasaulio čempionais tiek moterų, tiek vyrų sunkiasvorių kategorijose tapo lietuviai – Brigita Gustaitytė ir Eventas Gužauskas.

Šią aplinkybę savo interviu prieš pasaulio čempionatą akcentavo ir Pasaulio karatė organizacijos (WKO) prezidentas Kenji Midori.

„Pasaulio čempionate Lenkijoje penkis titulus iškovojo Japonijos sportininkai, tačiau verta pastebėti, kad abejose sunkiasvorių kategorijose laimėjo lietuviai. Šių metų turnyras Japonijai bus tikriausiai didžiausias iššūkis, – kalbėjo K. Midori. – Moterų varžybose pagrindinės figūros tikriausiai bus pasaulio čempionė B.Gustaitytė ir 18-metė pasaulio čempionato debiutantė iš Japonijos Mihiro Suzuki. Vis dėlto sunku ką nors prognozuoti aukščiausio lygio varžybose. Dėl pirmųjų vietų virs nuožmios kovos.“

Lauks Ukrainos arba Vokietijos atstovė

B. Gustaitytė (trenerė – Edit Abraham) pasaulio čempionato pirmąjį etapą stebės iš šalies, o 1/16 finalo etape susitiks su ukrainiete Anastasija Nesterenko arba Vokietijai atstovaujančia Anastasija Michailova.

Aštuntfinalyje vienos iš šių trijų kovotojų lauks japonės Reimi Asako ir lenkės Katarzynos Jaškowskos dvikovos laimėtoja.

„Ukrainietė – panašaus sudėjimo kaip ir aš, tad kova galėtų būti „patogi“, – apie galimą pirmąją varžovę sakė pasaulio čempionė. – Vokietijai atstovaujanti mergina yra stipri bei greita, tačiau daug žemesnė ir lengvesnė. Tad kova būtų panaši kaip būna su japonėmis.“

Kalbėdama apie savo tikslą, prie favoričių priskiriama sportininkė išsireiškė taip: „Per pastaruosius keletą metų keitėsi mano kovos stilius, tad noriu parodyti šio ilgo bei nuoseklaus pasiruošimo rezultatą.“

Prieš metus pasaulio čempionato svorio kategorijos virš 60 kg varžybų ketvirtfinalyje vilnietė nugalėjo japonę Kokoną Nomurą, pusfinalyje pranoko itin tituluotą bulgarę Ivanką Popovą, o finale palaužė lenkę Moniką Zielinską.

Japonių iššūkiai

Rimtą argumentą savo pusėje turi ir Marija Sekunda (treneriai – Lukas Kubilius ir Margarita Čiuplytė), šiemet triumfavusi Europos čempionato svorio kategorijos virš 65 kg varžybose. Finale ji nugalėjo būtent galimą B. Gustaitytės varžovę K. Jaškowską.

Tiesa, 19-metei Lietuvos atstovei pasaulio čempionate iš karto teks susikauti su šeimininkų rinktinės nare Airi Kan.

„Tai bus mano pirmas kartas, kai kovosiu su japone, manau, bus labai įdomu, – sakė Europos čempionė. – Ji yra gan greita, kaip ir priklauso japonams.“

2022-ųjų pasaulio čempionate pirma pažintis su japone nepavyko Brigitai Svinkūnaitei (treneris – Ričardas Poška), pastaraisiais metais dominuojančiai Europos čempionatų svorio kategorijoje iki 50 kg. Planetos pirmenybėse jai nepavyko prilygti Misaki Utsunomiyai, kuri vėliau ir tapo čempione.

Šiemet kaunietė Europos čempionato finale nepaliko vilčių jau minėtai A. Michailovai.

Dabar B. Svinkūnaitės pasaulio čempionate iš karto laukia dar viena akistata su karatė gimtinės atstove – Sayaka Kato.

„Varžovė yra išanalizuota, planą turime. Koncentruojuosi į save, savo nusiteikimą bei vidinę būseną, nes tai yra pagrindas šiame čempionate. Visi ten – čempionai, visi – geri kovotojai, norėdamas laimėti, turi eiti ir daryti savo darbą. Labai nekantrauju“, – sakė kaunietė.

Jei pavyktų įveikti pirmąją varžovę, B. Svinkūnaitės aštuntfinalyje galėtų laukti susitikimas su K. Midori išskirta M. Suzuki.

Dar viena Tekančios saulės šalies atstovė iš karto stos Valentynos Kurmin (treneris – Jevgenijus Jurutas) kelyje. Vilnietei teks lipti ant tatamio su Momo Fujihara ir tai bus taip pat pirmoji jos kova su japone.

„Jos kovos stilius, bėgant metams, keitėsi, – apie varžovę sakė V. Kurmin. – Dabar tai yra stiprūs rankų smūgiai, nuolatinis priešininko spaudimas. Ant tatamio pamatysime, kaip viskas yra iš tikrųjų.“

Žinomos varžovės

Kitų dviejų Lietuvos sportininkių laukia susitikimai su gerai žinomomis oponentėmis iš Europos.

1/16 finalo etape Aneta Meškauskienė (treneriai – Eugenijus Šilaika ir Gediminas Varkala) susitiks su Marta Lubos iš Lenkijos.

„Mano tikslas pasaulio čempionate – nugalėti save, nugalėti varžoves ir pasimėgauti šiuo renginiu su komandos nariais, – sakė A. Meškauskienė. – Pirmoji mano varžovė yra greitai smūgiuojanti bei puikiai judanti sportininkė. Labai patyrusi ir protingai kovojanti, tačiau stipriai nesmūgiuojanti. Su ja jau kovojau Europos čempionato finale, esame ją gerai išanalizavę ir pasirinkę kovos taktiką.“

Julijos Balčiūtės (treneriai – L. Kubilius ir M. Čiuplytė) tame pačiame čempionato etape laukia susidūrimas su viena jaunųjų Europos karatė žvaigždžių Lili Mezo iš Vengrijos.

„Pirmoje kovoje susitiksiu su jauna ir perspektyvia kovotoja iš Vengrijos, tačiau esu susikoncentravusi į save ir nekantrauju lipti ant tatamio“, – tvirtino J. Balčiūtė.

Pasaulio pilno kontakto čempionatas Tokijuje rengiamas jau 13-ąjį kartą, o iki šiol tiek moterų, tiek vyrų turnyrus laimėjo tik šeimininkų atstovai. Lietuvos atstovams ant prizininkų pakylos pavyko prasibrauti 4 kartus. 2011 m. M.Čiuplytė, 2017 m. Donatas Imbras ir 2019 m. Inga Mikštaitė buvo antri, o 2015 m. L.Kubilius užėmė trečiąją vietą.

GALERIJA

  • Karatė kovotojoms iš Lietuvos – iššūkis pagaliau nukarūnuoti japones
  • Karatė kovotojoms iš Lietuvos – iššūkis pagaliau nukarūnuoti japones
  • Karatė kovotojoms iš Lietuvos – iššūkis pagaliau nukarūnuoti japones
  • Karatė kovotojoms iš Lietuvos – iššūkis pagaliau nukarūnuoti japones
  • Karatė kovotojoms iš Lietuvos – iššūkis pagaliau nukarūnuoti japones
A. Barzdžiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS