A. Lavicko auklėtiniai jau atidarė olimpinio aukso skrynelę | KaunoDiena.lt

A. LAVICKO AUKLĖTINIAI JAU ATIDARĖ OLIMPINIO AUKSO SKRYNELĘ

Tokios valties, į kurią tilptų visi Kauno rajono sporto mokyklos irklavimo trenerio Antano Lavicko išugdyti europinio ir pasaulinio garso auklėtiniai, nėra. „Reikėtų gaminti pagal specialų užsakymą, – šypsojosi treneris ir iškart pridūrė: – Tai kartu ir mano žmonos Editos nuopelnas, esame trenerių tandemas.“

Treneriu A.Lavickas dirba 40 metų ir ant garbės pakylos laiptelių padėjo užlipti ne vienam Kauno rajono irkluotojui. Tų, kuriuos išugdė sovietmečiu, Antanas nė neskaičiuoja, nors ir tuomet būta svarių pergalių.

Pastaraisiais metais pasaulio čempionais suaugusiųjų grupėje yra tapę brolis ir sesuo Aurimas ir Ieva Adomavičiai, 2019 m. dvivietėje be vairininko Povilas Stankūnas ir Mantas Juškevičius – pasaulio jaunimo vicečempionais, o šiemet tokį titulą pelnė Povilo broliai dvyniai Dovydas ir Domantas Stankūnai. Dovilė Rimkutė užpernai tapo Europos jaunių čempione ir trečios vietos laimėtoja pasaulyje toje pat amžiaus grupėje.

treneris A.Lavickas įsitikinęs – dvyniai Stankūnai užkops ir į olimpines aukštumas. (Asmeninio archyvo nuotr.)

Kelio pradžia – pakaunėje

„Vis dėlto labiausiai A.Lavicko širdį paglostė Giedrės Rakauskaitės Tokijuje (Japonija), 16-osiose vasaros paralimpinėse žaidynėse, rugpjūčio 29 d. iškovotas auksas. Tiesa, trenerio auklėtinė šiuo metu gyvena ir dirba Anglijoje, atstovauja „Great Britain“ komandai ir laimėjo kartu su mišria PR3 keturvietės su vairininku komanda.

„Giedrė yra gimusi 1991 m. birželio 13 d., kaip ir aš, mūsų gimtadieniai sutampa. Aš ją sutikau lengvosios atletikos manieže. Tai buvo labai gražiai nuaugusi, 1,84 m ūgio mergina. Pamatęs, ką ji išdarinėja ant čiužinių, stebėjau porą savaičių. Supratau, kad Giedrė nieko rimto nesitreniruoja, išdrįsau pakalbinti, o ji 2005 m. gruodį jau pradėjo lankyti treniruotes“, – kaip prasidėjo G.Rakauskaitės kelionė link paralimpinio aukso, pasakojo A.Lavickas.

Auksinė irkluotoja yra prisipažinusi, kad niekada nesitikėjo būti neįgaliųjų sporto atstove. Tačiau likimas merginai buvo paruošęs nemenką išbandymą. Kai treniruotes Giedrė buvo lankiusi vos metus, per automobilio avariją stipriai susižalojo koją.

Neįtikėtinos tvirtybės pavyzdys

„Tuo metu ir aš turėjau savų problemų, gydžiausi Kauno klinikose. Kai sužinojau, kad Giedrė paguldyta Nudegimų skyriuje, su visa prijungta aparatūra pakilau liftu į trečią aukštą jos aplankyti. Pamatęs negalėjau paslėpti ašarų, o ji šypsojosi ir tvirtino, kad viskas bus gerai“, – prisiminė A.Lavickas.

Nė metams nepraėjus po avarijos, ištvermingoji irkluotoja grįžo į treniruotes. „Giedrė per čiurną negalėjo lankstyti kojos, neteko visų kojos pirštų iki pirmojo sąnario. Avėdama specialią avalynę, bėgdama ji sugebėdavo aplenkti sveikas merginas. Baigusi mokyklą ir Kauno rajono sporto mokyklą, 2012 m. įstojo į Lietuvos sporto universitetą (LSU). Nutylėjusi, kokių problemų turi dėl kojos, eidavo į lengvosios atletikos pratybas: bėgiojo, šokinėjo į tolį, nedarė sau jokių nuolaidų“, – iki šiol buvusios auklėtinės atkaklumu neatsistebi treneris.

Baigusi du kursus LSU, Giedrė pagal „Erasmus“ programą išvyko studijuoti į Angliją. Išvyko pusmečiui, bet čia pasiliko ir baigė mokslus. Be jokios abejonės – mergina irklavo ir Anglijoje, o ant „Concept 2“ treniruoklio vieną kilometrą nuirklavusi per 3 min. 19 sek., kai rekordas tada buvo 3 min. ir 28 sek., sulaukė kvietimo į parairkluotojų atrankos varžybas. 2017 m. A.Lavicko auklėtinė priėmė Didžiosios Britanijos pilietybę, pradėjo dar atkaliau treniruotis ir tais pat metais jau tapo pasaulio čempione, o po poros metų šį titulą iškovojo dar kartą ir užsitikrino kelialapį į paralimpines žaidynes.

Labiausiai A.Lavicko širdį paglostė G.Rakauskaitės Tokijuje (Japonija), 16-osiose vasaros paralimpinėse žaidynėse, rugpjūčio 29 d. iškovotas auksas. 

Olimpinių medalių tikisi ne tik iš dvynių

„Giedrės svajonė išsipildė, ji tapo olimpine čempione. Labai džiaugiuosi dėl jos, ji išpildė ir mano svajonę, esu labai laimingas. Nors Fortūna vienu metu nuo irkluotojos nusisuko, ji savo darbu, atkaklumu ir talentu įrodė, kad negalima pulti į neviltį ir savo tikslą pasiekė“, – džiaugėsi pašnekovas.

Treneris neslėpė, kad nemažai tikisi ir iš treniruojamų dvynių Stankūnų. „Jie taip pat eis toli, irkluos mažiausiai trijose olimpiadose. Dovydas ir Domantas jau dabar savo valčių klasėje yra lyderiai pasaulyje, manau, kad likimas jiems šypsosis, kad jie taip pat išpildys mano svajonę. Turiu šaunų vaikiną iš Panevėžiuko – Justą Kuskevičių, per ketverius metus jis nepraleido nė vienos treniruotės, demonstruoja puikius rezultatus ir, manau, šiemet jis pateks į nacionalinę rinktinę“, – šypsojosi A.Lavickas.

Gražių žodžių treneris negailėjo ir Dovilei Rimkutei: „Ji labai talentinga ir daug galinti pasiekti irklavime. Tai viena perspektyviausių dabar esančių rinktinėje merginų, turinti puikius fizinius duomenis. Tik reikia visada turėti galvą ant pečių ir nepamiršti, kad talentas – tai labai sunkus darbas, kuris gali atverti visus kelius į sporto aukštumas.“

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Algirdas

Antanai KRSM veteranai ir aktyvas sveikinam Tave Trenerį ir Editą Sveikatos

Edmundas

A ntanai,nu osirdziai dziaugiuosi tavo ir tavo aukletiniu pasiekimais.Dirbk su jais,tu jiems reikalingas kaip treneris,kuriuo jie tiki.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS