Lietuviai dalyvaus automobilių sporto olimpiadoje | KaunoDiena.lt

LIETUVIAI DALYVAUS AUTOMOBILIŲ SPORTO OLIMPIADOJE

  • 0

Pirmąjį lapkričio savaitgalį Italijoje, Vallelunga trasoje šalia Romos įvyks dar niekada neorganizuotos, o jau tapusios prestižinėmis automobilių varžybos. Kol kitų sporto šakų atletai nekantriai laukdavo olimpinių žaidynių, automobilių sporto asai neturėjo renginio, kuriame galėtų ne tik atstovauti šaliai keliose skirtingose disciplinose, bet ir išmėginti savo jėgas, dėl podiumo kovodami su geriausiais pasaulio sportininkais.

Gabi karta

Praeitais metais tarptautinė automobilių sporto federacija (FIA) suorganizavo "GT Nations Cup". Šios taurės varžybos šiemet išaugo į "FIA Motorsport Games", kuriose lenktynininkai iš viso pasaulio varžysis net šešiose skirtingose disciplinose: "GT Cup", "Touring Car Cup", "Formula 4 Cup", "Drifting Cup", "Karting Slalom Cup" ir "Digital Cup".

Dar džiugesnė žinia ta, kad Lietuvos (#TeamLithuania) delegacijos atstovai varžysis net keturiose iš jų. Lietuvos automobilių sporto federacijos prezidentas Saulius Girdauskas džiaugėsi, kad Lietuva, nors ir būdama nedidelė, turi gausų itin greitų sportininkų skaičių.

"Be galo džiaugiuosi, kad šiuo metu Lietuvoje yra jaunų ir perspektyvių sportininkų karta, kurie ne tik nori, bet ir iš tiesų gali atstovauti šaliai tarptautiniame kontekste, varžydamiesi kartu su kitais pajėgiais sportininkais iš viso pasaulio. Esu laimingas, kad kaip tik šiuo istoriniu momentu esu kartu su sportininkais ir Lietuvos automobilių sportu. Dar didesnis džiaugsmas kyla žinant, kad mes ne tik galime deleguoti sportininkus, bet turėjome atlikti sudėtingą atranką: greitų ir vertų atstovauti šaliai sportininkų iš tiesų yra ne vienas", – mintimis dalijosi Lietuvos automobilių sporto federacijos prezidentas.

Be galo džiaugiuosi, kad šiuo metu Lietuvoje yra jaunų ir perspektyvių sportininkų karta, kurie ne tik nori, bet ir iš tiesų gali atstovauti šaliai tarptautiniame kontekste, varžydamiesi kartu su kitais pajėgiais sportininkais iš viso pasaulio.

Patys jauniausi

Jauniausi #TeamLithuania atstovai varžysis Kartingo slalomo varžybose: tai keturiolikmetis Kajus Šikšnelis ir penkiolikmetė Skaistė Petrauskaitė. Šios taurės varžybose gali dalyvauti sportininkai nuo 14 iki 16 metų, visos komandos – mišrios, kuriose turi būti ir vaikinas, ir mergina.

Nors discipliną atstovaujantys sportininkai iš tiesų jauni, jų patirties ir turimų trofėjų galėtų pavydėti ne vienas sportininkas. Dar šių metų rugsėjo pradžioje K.Šikšnelio vardas didžiosiomis raidėmis buvo įrašytas į Lietuvos kartingo sporto istoriją: jis laimėjo trečiąją vietą Suomijoje vykusio FIA pasaulio kartingo čempionato "OK-Junior" klasėje. Šiais metais jaunasis sportininkas tapo ir "FIA Karting Academy" čempionu.

Tapo vicečempionu

Dar vienas jaunas, vos 18 metų sulaukęs, sportininkas Lietuvai atstovaus lenktynėse "Touring Car Cup": čia varžysis jau puikiai žinomi "TCR" automobiliai.

Būtent pastaruoju pernai Julius Adomavičius lenktyniavo "BEC 4H" ištvermės lenktynėse, o šiemet "Baltic TCR" sprinto serijoje sportininkas tapo vicečempionu. J.Adomavičiaus vardas minimas antrą sezoną iš eilės. Nors automobilių sporte jis santykinai naujokas, savo rodomu greičiu, užsispyrimu ir pasiekimais lenktynininkas nustebino ne vieną ekspertą. Palangos 1006 km lenktynių nugalėtojas, "BEC 6H" serijos čempionas ir "TCR Baltic" vicečempionas – ir tai tik per šiuos metus.

Daug vilčių

Bene daugiausia dėmesio sulaukiančios ir daugiausiai žiūrovų surenkančios – šonaslydžio (drifto) varžybos. Šios disciplinos Lietuvos sportininkai nuolat sublizga ne tik Lietuvos čempionatuose, bet ir tarptautinėse varžybų serijose. Vienas tokių sportininkų, kurio vardą žino ne tik Lietuvos šonaslydžio mėgėjai – Benediktas Čirba, #TeamLithuania atstovausiantis ir "FIA Motorsport Games". B.Čirba du metus iš eilės tapo Lietuvos drifto čempionato "PRO" klasės čempionu, šių metų Baltijos šalių vicečempionu bei "2019 Drift Masters" serijos turnyrinėje lentelėje užima aštuntąją vietą tarp visų geriausių sportininkų. Besidomintiems šia disciplina tikrai nereikia pasakoti, kokia aukšta ir svarbi ši pozicija. Tiesa, titulų skaičiuoti nėra kada: B.Čirba ir jo komanda jau ruošiasi, kraunasi daiktus ir pajudės Italijos kryptimi.

Vienas stipriausių

Kol dar didžioji dalis šalių į virtualias lenktynes žiūri kiek skeptiškai, Lietuvoje išvystyta "Simuliatorių akademija" užima ne tiek pramoginį, kiek edukacinį vaidmenį. Tai – privalumas Lietuvai. "Neste Dream 2 Drive" projekte pirmąją vietą dar 2017 m. iškovojęs Martynas Sidunovas laimėjo galimybę išmėginti jėgas ir už realaus sportinio automobilio vairo.

Tiesa, virtualių lenktynių ir simuliatorių jis neapleido: vis dar tiek pat daug valandų praleidžia virtualiai lakstydamas pasaulinėse trasose. Kaip tyliai puse lūpų kalbėjo jo kolegos, M.Sidunovas šiandien – vienas stipriausių sportininkų Europoje. Visi šie atletai atstovaus Lietuvai jau spalio 31–lapkričio 3 d. Italijoje. Tai – istorinė akimirka ne tik šiems sportininkams ir Lietuvai, bet ir pasauliniam automobilių sportui, kur šešiose skirtingose disciplinose dėl trofėjų kovos geriausi atletai iš viso pasaulio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS