Lietuvių desantas klimpo arabų smėlynuose | KaunoDiena.lt

LIETUVIŲ DESANTAS KLIMPO ARABŲ SMĖLYNUOSE

Galingos Lietuvos lenktynininkų pajėgos jau trečia diena raižo Saudo Arabijos dykumas. Naujųjų metų rytą startavęs 44-asis Dakaro ralis šiemet – su itin ryškiais lietuviškais akcentais. Mirtininkų maratoną pradėjo net penkiolika vairuotojų ir šturmanų dešimtyje komandų iš Lietuvos.

Perrašė istoriją

Savo technikos atsparumą lenktynininkai išbandė vakar vykusiame pirmajame ralio etape aplink Hailo miestą. Daugiau nei 300 km greičio ruožas pamėtėjo rimtų iššūkių tiek lietuviams, tiek Dakaro favoritams.

Didžiausiu 1-ojo etapo lietuvišku atradimu tapo Laisvydas Kancius. Klaipėdietis keturračių kategorijoje ilgai skriejo antras trečias, bet finišą pasiekė pirmas – per 4 val. 57 min. 2 sek. „Story Racing S.R.O.“ komandos lenktynininkas artimiausią konkurentą Aleksandrą Maksimovą aplenkė 9 min. 39 sek., amerikietį Pablo Copetti – 10 min. 11 sek., o čilietį Giovanni Enrico – 12 min.

Per visą dalyvavimo Dakare istoriją pirmąją vietą savo klasės greičio ruože tarp lietuvių iki šiol buvo pavykę užimti tik Vaidotui Žalai. Pernai 7-ąją vietą bendrojoje įskaitoje užėmęs L.Kancius šiemet bendroje įskaitoje G.Enrico lenkia 6 min. 10 sek., o P.Maksimovą – 9 min. 9 sek.

„Negalvoju apie ateitį. Mąsčiau, kad būtų gerai patekti į penketuką, bet staiga aš – pirmas. Ką gi, judėsiu pamažu ir žiūrėsiu, kur atsidursiu po antrojo etapo“, – kalbėjo L.Kancius.

Negalvoju apie ateitį. Mąsčiau, kad būtų gerai patekti į penketuką, bet staiga aš – pirmas.

Pasiklydo dykumoje

V.Žalai jau pirmasis etapas pamėtėjo neeilinių išbandymų. Automobilių kategorijoje lietuvis, važiuodamas duetu su šturmanu iš Portugalijos Paulo Fiuza, finišavo keturioliktas. Jau etapo pradžioje jis užklimpo įdrėkusiose smėlio provėžose ir sugaišo daugiau nei 5 min., kad išsikapstytų.

Dakaro legendos statusą įgijęs Benediktas Vanagas naujoje T1+ klasėje su šturmanu Filipe Palmeiro buvo septynioliktas. Tiesa, jo rezultatas ilgą laiką pretendavo į greičiausiųjų dešimtuką, bet ekipažas pasiklydo dykumoje ir sugaišo apie valandą ieškodamas kelio. Nuo lyderio katariečio Nassero Al-Attiyah B.Vanagas atsiliko 1 val. 7 min. 4 sek.

Motociklų kategorijoje sužibėjo kaunietis Arūnas Gelažninkas. Jo vairuojama „Husqvarna“ fiksavo solidų laiką – 4 val. 16 min. 3 sek. Tai garantavo aštuonioliktą vietą bendrojoje įskaitoje ir pirmąją vadinamojoje vienišių klasėje.

„Esu labai laimingas. Aplenkiau daug stiprių varžovų, o aštuonioliktoji vieta – geriausia per visą mano Dakaro istoriją“, – kalbėjo A.Gelažninkas.

Debiutų – ne vienas

Automobilių įskaitoje problemų neišvengė ir Antanas Juknevičius. Patyręs Dakaro vilkas su šturmanu iš Latvijos Didziu Zariniu ilgam sustojo trasoje šalindami gedimą. Dar vienas lietuvis – Gintas Petrus su šturmanu Šarūnu Palioku judėjo sklandžiau, bet gerokai lėčiau nei lyderiai.

Pirmą kartą istorijoje lietuvių komandos dalyvauja ir sunkvežimių, lengvųjų motobagių bei „Dakar Classic“ kategorijose. "Tatra“ sunkvežimiu važiuoja Vaidotas Paškevičius, Slavomiras Volkovas ir Tomas Gužauskas.

Tomo Jančio ir Irmanto Bražiūno duetas bei Rokas Baciuška startavo motobagių įskaitoje, o Valdas Valiukevičius įveikė pirmąjį etapą mėgėjiškoje klasikinių automobilių įskaitoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Panašu

Laisvydas Pirmas absoliutkėj.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS