Lietuvos bokso šimtmečio proga apdovanoti nusipelnę Vilniaus bokso atstovai | KaunoDiena.lt

LIETUVOS BOKSO ŠIMTMEČIO PROGA APDOVANOTI NUSIPELNĘ VILNIAUS BOKSO ATSTOVAI

Savaitgalį Vilniaus apskrities bokso federacija (VABF) sukvietė geriausius esamus ir buvusius sostinės bokso atstovus ir surengė jiems šventę Lietuvos bokso šimtmečio proga.

Daugiau nei 50 nusipelniusių Vilniaus bokso atstovų buvo įteikti atminimo medaliai bei diplomai.

„Lietuvos bokso šimtmečio proga norėjome pasveikinti Vilniaus apskrities bokso entuziastus, trenerius, teisėjus, kurie prisidėjo prie bokso vystymo Lietuvoje. Dar svarbiau yra tai, kad čia galime visi kartu susitikti, pabendrauti ir taip paminėti gražią Lietuvos bokso sukaktį“, – sakė VABF prezidentas Andrius Danilaitis.

Boksą į Lietuvą 1923 metais iš už Atlanto parskraidino Steponas Darius. Būtent tais metais Lietuvoje įvyko pirma oficiali bokso dvikova.

Ilgametis Lietuvos bokso federacijos generalinis sekretorius, dabartinis VABF Teisėjų komisijos pirmininkas Antanas Arėška priminė, kad dar 1919 metais Kaune buvo pamėginta surengti bokso dvikovą, bet ji nesulaukė jokio susidomėjimo. Pirmasis Lietuvos bokso čempionatas surengtas 1925 metais.

A. Arėška pasidžiaugė, kad per visą laikotarpį Vilniaus boksininkai yra pasižymėję ne tik varžybose Lietuvoje, bet ir tarptautiniu mastu. Vilniečiai yra iškovoję ne vieną olimpinį medalį bei prizines vietas Europos ir pasaulio čempionatuose. Taip pat – Baltijos ir Sovietų Sąjungos pirmenybėse.

Bene labiausiai tituluotas Vilniaus boksininkas Danas Pozniakas 1968 metais tapo pirmuoju lietuviu, iškovojusiu olimpinį aukso medalį. Jam skirtą apdovanojimą atsiėmė D. Pozniako dukra Dominyka Pozniakaitė.

Nepriklausomos Lietuvos istorijoje ryškiausiai suspindėjo iš Šilutės kilusio, bet Vilniuje jau daugybę metų gyvenančio bei šaknis įleidusio Evaldo Petrausko žvaigždė. Londono olimpinių žaidynių prizininkas bei Jaunimo olimpinių žaidynių čempionas yra VABF vykdomojo komiteto narys.

„Kai man buvo 13 metų, treneris Vladimiras Bajevas mane pakvietė į tuometinį Lietuvos olimpinį sporto centrą Vilniuje. Nuo pat tos akimirkos labai norėjau olimpinio medalio. Pavyko juos iškovoti net du – jaunimo ir suaugusių. Su šiuo treneriu esu iškovojęs labai daug medalių. Šitie prisiminimai apie tai, kaip treneris mane privedė prie aukščiausio lygio, visada yra malonūs. Galiu priminti, kad esu pirmasis boksininkas, kuris Lietuvos suaugusių čempionu tapo dar nesulaukęs 15 metų“, – kalbėjo E. Petrauskas.

Nors tarp apdovanotųjų galima rasti daug tituluotų sportininkų, dabartinės tendencijos šiek tiek neramina VABF prezidentą A. Danilaitį: „Perspektyvas vertinti šiuo metu sudėtinga, nes tarptautiniame bokse vyksta organizacijų skilimas ir neaišku, kaip seksis skirtingoms organizacijoms rengti turnyrus ir kokia bus šio sporto vystymosi kryptis“, – teigė A. Danilaitis.

„Vilniaus bokso klubai dirba, stengiasi savo jėgomis gerinti infrastruktūrą bei suteikti jaunimui patrauklias sąlygas sportuoti. Boksas yra tikrai populiarus tarp laisvalaikiu tuo užsiimančių žmonių,  kurie nori geros emocijos ir sportuoja savo malonumui. Visai kita situacija yra aukšto sportinio meistriškumo siekiančiais sportininkais: sporto centrai, kuri turėtų būti pirmąja pakopa ruošiant vaikus ir jaunimą sportinėms aukštumoms, mūsų nuomone nėra efektyvūs: trenerių atlyginimai maži, jiems sunku pritraukti į bokso sales jaunus boksininkus, juolab, kad reikia konkuruoti su kitomis sporto šakomis, turinčiomis gerokai didesnius resursus.“, – sakė A. Danilaitis.

Nemažai tituluotų vilniečių šiuo metu dirba treneriais. Tas pats E. Petrauskas aktyviai treniruoja jaunuosius boksininkus. Dalis jų jau skina apdovanojimus vaikų varžybose.

„Dabar jaunimas turi gana mažą kovų patirties bagažą, lyginant su tuo, ką turėjo geriausi boksininkai praeityje. Savo klube vien treniruočių neužtenka – klubams reikia bendradarbiauti tarpusavyje, vykti į tarptautinius turnyrus ir taip kelti jaunųjų boksininkų lygį“, – pabrėžė A. Danilaitis.

Bet kokiu atveju, bent vieną gražų pusdienį Vilniaus bokso veteranai bei jaunesni entuziastai galėjo pasidalinti savo išgyvenimais, prisiminimais ir pasidžiaugti didele sostinės bokso bendruomene.

VABF renginyje pagerbtų ir apdovanotų žmonių sąrašas: Danas Pozniakas, Evaldas Petrauskas, Juozas Juocevičius, Algirdas Jančiauskas, Ivanas Stapovičius, Jaroslavas Jakšto, Donatas Jasevičius, Rolandas Jasevičius, Vladimiras Bajevas, Vladimiras Gabelis, Valerijus Krivojus, Stanislavas Mižigurskis, Ivanas Minkevičius, Vladas Kisielius, Patricijus Jusaitis, Romualdas Šalkauskas, Aleksandras Šestakas, Rytis Vasiliauskas, Andrius Danilaitis, Virgaudas Žala, Natalija Kamarauskaitė, Romas Pinkovskis, Antanas Arėška, Vidas Tamulionis, Arno Rudakas, Vosylius Nikitinas, Nerijus Treinys, Stasys Jucevičius, Jaroslavas Pozniakas, Eduardas Špakovas, Janas Romanovskis, Vadimas Alperavičius, Vladimiras Milevskis, Miroslavas Krepštul, Valentinas Mironovas, Genadijus Paškel, Denisas Naidionovas, Andrejus Kežunas, Igoris Pervička, Viktoras Syčiovas, Jurijus Kušlevičius, Vladimiras Taševas, Andrius Pusvaškis, Jonas Dambrauskas, Ana Starovoitova, Renaldas Skerla, Romanas Skerla, Marius Sperauskas, Kęstutis Kalvinskas, Vitalijus Volkovas, Tadas Tamašauskas, Eugenijus Tutkus, Donatas Mačianskas, Andrejus Simulevičius, Vitalijus Šukšta.

GALERIJA

  • Lietuvos bokso šimtmečio proga apdovanoti nusipelnę Vilniaus bokso atstovai
  • Lietuvos bokso šimtmečio proga apdovanoti nusipelnę Vilniaus bokso atstovai
  • Lietuvos bokso šimtmečio proga apdovanoti nusipelnę Vilniaus bokso atstovai
  • Lietuvos bokso šimtmečio proga apdovanoti nusipelnę Vilniaus bokso atstovai
  • Lietuvos bokso šimtmečio proga apdovanoti nusipelnę Vilniaus bokso atstovai
VABF nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS