Lietuvos šokėjai V. ir V. Lacičiai tapo pasaulio čempionais | KaunoDiena.lt

LIETUVOS ŠOKĖJAI V. IR V. LACIČIAI TAPO PASAULIO ČEMPIONAIS

Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje baigėsi Lietuvoje vykęs profesionalų standartinių šokių pasaulio čempionatas. Griausmingą pergalę jame šventė Lietuvos šokėjai Vaidotas Lacitis ir Veronika Golodneva-Lacitienė, kurie po apdovanojimų ceremonijos pranešė apie sprendimą baigti sportinę karjerą.

Jau pirmojo atrankos turo – ketvirtfinalio – metu paaiškėjo, kad V. ir V. Lacičiai bus vieni iš pasaulio čempionato lyderių. Teisėjų kolegija ketvirtfinalyje jiems vieninteliams skyrė visus įmanomus balus (50 iš 50 galimų).

Čempionato pusfinalyje ir finale poros buvo vertinamos dešimtbalėje sistemoje pagal keturis kriterijus – šokio techniką, muzikalumą, partnerystės įgūdžius bei choreografiją ir prezentaciją. Maksimaliai pora galėjo gauti 10 balų pagal vieną kriterijų. Esant penkiems standartiniams šokiams (lėtas valsas, tango, Vienos valsas, fokstrotas ir kvikstepas) bei keturiems kriterijams, maksimali balų suma varžybose gali būti 200.

Pasaulio čempionato pusfinalyje Lietuvos šokėjai surinko 188,900 balo ir daugiau nei šešiais balais aplenkė artimiausius varžovus. Finale už visus penkis šokius vertintojai mūsų porai skyrė 191,400 balo. Šios sumos V. ir V. Lacičiams visiškai pakako išsaugoti didžiulį privalumą prieš kitus čempionato finale šokusius duetus.

Pasaulio vicečempionais Kaune pirmą kartą tapo Latvijos šokėjai Edgaras ir Eliza Liniai, finale įvertinti 184,850 balo. Bronzos medaliais pirmą kartą tokio lygmens standartinių šokių varžybose džiaugėsi šokėjai iš Čekijos Davidas Odstrčilas ir Tara Bohak, surinkę 178,850 balo.

Pasaulio čempionato finalininkais tapo ir Kaune pozicijas nuo ketvirtosios iki šeštosios išsidalino Italijos sportininkai A. Disca ir L. C. Cardillo (171,600 balo) bei du duetai iš Rumunijos – M. Albigese ir A. Ch. Isaincu (169,600 balo) bei N. C. Fodoras ir R. Vaszi (168,350 balo).

Atsižvelgiant į teisėjų vertinimus, skirtus mūsų šalies porai, geriausiai finale jiems sekėsi atlikti fokstrotą ir kvikstepą, kai tuo tarpu pusfinalyje visi šokiai buvo įvertinti stabiliai vienodais balais.

Patys V. ir V. Lacičiai po apdovanojimų ceremonijos sakė, kad liko patenkinti savo pasirodymu pasaulio čempionate. Nors pabrėžė, kad keletas psichologinių aspektų visgi sukėlė iššūkių. Pirmasis yra tas, jog abu sportininkai mano, kad tobulumui ribų nėra, todėl visą laiką norisi kažką patobulinti šokyje; antrasis šios dienos pasirodymui turėjęs įtakos veiksnys buvo abiems neįprastas jaudulys.

Ir smagu, ir liūdna vienu metu.

„Adrenalino buvo labai daug – net nesitikėjau. Vakare prieš varžybas dar buvau ramus, o ryte supratau, kad situacija pasikeitė“, – prisipažino V. Lacitis. Panašius jausmus savaitgalį išgyveno ir V. Golodneva-Lacitienė: „Paprastai jaudulį moku suvaldyti, bet šiandien pats kūnas, atrodo, jautė, kad diena yra neeilinė. Visgi, varžyboms įsibėgėjus, pradėjau jaustis geriau ir tikiuosi, kad parodėme viską, ką galime.“

Tokiai neįprastai šokėjų būsenai įtakos turėjo ir žinojimas, kad šis pasaulio čempionatas – jiems bus paskutinės varžybos. Po apdovanojimų ceremonijos V. ir V. Lacičiai paskelbė, jog baigia sportininkų karjerą. „Atsisveikiname žinodami, kad savo didelei svajonei ir meilei šokiui atidavėme viską“, – jaudinančioje ir „Žalgirio“ areną pravirkdžiusioje kalboje sakė Veronika.

Pora dėkojo visiems, buvusiems kartu ilgame, įdomiame ir sėkmingame kelyje – tėvams, treneriams, fizinio pasirengimo specialistams, mokiniams, draugams, gydytojams, rėmėjams. „Mūsų komanda yra labai didelė ir mes esame labai dėkingi, kad visus šiuos žmones sutikome. Esame dėkingi taip pat ir Lietuvos sportinių šokių federacijai už šį renginį. Mums svarbu, kad atsisveikinti su šokiais turėjome galimybę namuose, tarp savų“, – sakė V. Golodneva-Lacitienė.

„Jausmai dabar yra sumišę. Ir smagu, ir liūdna vienu metu. Smagu, kad tapome pasaulio čempionais, bet liūdna, kad tam tikri dalykai mūsų gyvenimuose baigiasi – pasiilgsime treniruočių, pasiruošimo, varžybų – viso proceso. Tačiau atėjo kitas gyvenimo etapas“, – vienbalsiai sakė šokių ir gyvenimo partneriai.

Savo ateitį jie, be abejonės, sieja su trenerių darbu. „Savo šokio viziją nuo šiol įgyvendinsime ne patys, bet ją realizuos mūsų mokiniai. Visą širdį atiduosime mokiniams“, – kalbėjo duetas.

Ir juokais, ir rimtai šokėjai džiaugėsi, kad galės šiek tiek atsipūsti nuo įtempto sportinio režimo. „Sportas reikalauja visiško atsidavimo, tad dabar galėsime turėti dvi išeigines per savaitę... Arba gal bent vieną...“ – vylėsi ką tik pasaulio čempionais tapę, apie sportinės karjeros pabaigą paskelbę, bet su šokiais neatsisveikinantys V. Lacitis ir V. Golodneva-Lacitienė.

Itin sėkmingai surengtu pasaulio čempionatu Kaune džiaugėsi ir viena jo organizatorių, Lietuvos sportinių šokių federacijos Profesionalų lygos direktorė Lina Chatkevičiūtė-Vėželienė. Ji teigė, kad Lietuvoje, kurioje kiekvienas myli sportinius šokius, žiūrovai niekada nenuvilia – ne tik susirenka palaikyti savų šokėjų, bet sukuria nuostabią atmosferą visiems dalyviams. Tuo labiau, kad ir šį kartą pasaulio čempionato stebėti susirinko jau suprantanti publika, nes varžybos vyko kartu su kasmetiniu, tradiciniu sportinių šokių turnyru „Gintarinė pora“. Jau 57-ąjį kartą tokį turnyrą Kaune inicijavę ir surengę nusipelnę treneriai, Kauno miesto garbės piliečiai Jūratė ir Česlovas Norvaišos sakė, kad kiekvienais metais norisi parodyti kažką tikrai išskirtinio, tad pasaulio čempionatas ne tik gražiai nuspalvino „Gintarinės poros“ varžybas – vakaras buvo itin įspūdingas ir labai emocionalus.

GALERIJA

  • Lietuvos šokėjai V. ir V. Lacičiai tapo pasaulio čempionais
  • Lietuvos šokėjai V. ir V. Lacičiai tapo pasaulio čempionais
  • Lietuvos šokėjai V. ir V. Lacičiai tapo pasaulio čempionais
  • Lietuvos šokėjai V. ir V. Lacičiai tapo pasaulio čempionais
  • Lietuvos šokėjai V. ir V. Lacičiai tapo pasaulio čempionais
  • Lietuvos šokėjai V. ir V. Lacičiai tapo pasaulio čempionais
  • Lietuvos šokėjai V. ir V. Lacičiai tapo pasaulio čempionais
  • Lietuvos šokėjai V. ir V. Lacičiai tapo pasaulio čempionais
  • Lietuvos šokėjai V. ir V. Lacičiai tapo pasaulio čempionais
V. Kirklio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Sveikinimai

Šaunuoliai, oho, pasaulio čempionai! Didžiausi sveikinimai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS