Lietuvos sporto pergalės 2012 metais (I dalis) | KaunoDiena.lt

LIETUVOS SPORTO PERGALĖS 2012 METAIS (I DALIS)

2012-eji metai Lietuvos sportui buvo labai sėkmingi. Šiais, olimpiniais metais, Lietuvos sportininkai parvežė krūvą apdovanojimų ne tik iš olimpinių žaidynių, bet ir iš įvairiausių aukščiausio rango Europos ir planetos pirmenybių. Pergalėmis džiugino ir jaunieji šalies sportininkai.

Plaukimas

Iki Londono olimpinių žaidynių net Lietuvoje ne itin žinoma 15-metė Rūta Meilutytė pirmiausia išgarsėjo tapusi jauniausia Lietuvos atstove olimpinių žaidynių istorijoje. Londono olimpinėse žaidynėse ši jauna ir kukli mergaitė privertė apie save ir Lietuvą prabilti visą pasaulį.

Jau pusfinalyje plaukdama 100 m krūtine R.Meilutytė pasiekė Europos rekordą, o finale ji pirmavo nuo pat starto šuolio. Paskutiniai tituluotos amerikietės Rebecos Soni bandymai pasivyti lietuvaitę vaisių nedavė – R.Meilutytė tapo olimpine čempione ir iškovojo pirmąjį Lietuvos plaukimo medalį nepriklausomos šalies istorijoje.

Gruodžio mėnesį R.Meilutytė suspindėjo Stambule (Turkija) vykusiame pasaulio čempionate, kuriame ji iškovojo du aukso ir vieną sidabro medalius bei pagerino gausybę Europos, pasaulio čempionatų ir Lietuvos rekordų.

Šie laimėjimai sukėlė tikrą plaukimo bumą Lietuvoje. R.Meilutytė aiškiai dominuoja geriausių Lietuvos sportininkų rinkimuose, tapo metų žmogumi, taip pat pripažinta geriausia jaunąja Europos sportininke. Anykščiuose vykusiame Lietuvos čempionate su R.Meilutyte tribūnos buvo sausakimšos, o savo tautietės įkvėpti jaunieji Lietuvos plaukimai vienas po kito gerino šalies rekordus.

Šiuolaikinė penkiakovė

Šiuolaikinė penkiakovė Lietuvoje jau ilgą laiką yra viena stipriausių sporto šakų. Nepaisant to, kad Lietuvą išdavė ir į Rusiją išvyko viena perspektyviausių penkiakovininkių Donata Rimšaitė, besibaigiantys metai buvo vieni įspūdingiausių Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės istorijoje.

Londono olimpinėse žaidynėse gražias prizines Lietuvos vyrų tradicijas pratęsė 28-erių metųLaura Asadauskaitė. Olimpinių žaidynių finalinėse varžybose L.Asadauskaitė nuo pirmosios rungties buvo tarp lyderių, o vos pradėjus paskutinę, šaudymo ir bėgimo, rungtį lietuvė išsiveržė į priekį ir net galėjo leisti neskubėdama ir beveik nepavargusi finišuoti pirmoje vietoje. Tai buvo paskutinis finalas Londono olimpinėse žaidynėse ir jis buvo vainikuotas Lietuvos trispalve.

L.Asadauskaitė apie save priminė anksčiau vykusiame Europos čempionate, kuriame taip pat pelnė aukso medalį. Sidabro medalį ji pelnė kartu su Justinu Kinderiu dalyvavusi estafetės varžybose. 12-ą vietą Londone užėmė jaunoji Gintarė Venčkauskaitė.

Įspūdingi metai buvo ir jauniesiems Lietuvos penkiakovininkams. Pasaulio jaunių čempione tapoIeva Serapinaitė, o estafetės varžybose ji su Karolina Gužauskaite ir seserimi Emilija pelnė sidabrą.

Europos jaunimo čempionate triumfavo Lukas Kontrimavičius, o estafetės varžybose ir komandinėje įskaitoje sidabrą pelnė jau minėtas merginų trio.

Imtynės

Puikiais metais gali džiaugtis ir Lietuvos imtynių federacija. 26-erių metų Aleksandras Kazakevičius Londono olimpiadoje net su prakirstu antakiu pelnė bronzos medalį. Lietuvis svorio kategorijoje iki 74 kg pirmajame rate įveikė vengrą Peterį Bacsį, tačiau tam mače patyrė traumą ir teko siūti antakį. Vis dėlto, A.Kazakevičius pateko į pusfinalį ir, nors jame ir pralaimėjo rusui Romanui Vlasovui, kovoje dėl bronzos įspūdingai nugalėjo daną Marką Madseną.

Sėkmingai olimpiadoje grūmėsi ir Edgaras Venckaitis, kuris įveikė du varžovus ir užėmė prizinę septintą vietą.

Europos imtynių čempionate sidabro medalį iškovojo be olimpinio kelialapio šiemet likęsMindaugas Ežerskis, o bronzą pelnė A.Kazakevičius.

Tailande vykusiame pasaulio jaunimo čempionate aukso medalį pelnė Vilius Laurinaitis. O Senojo žemyno jaunių pirmenybėse Lenkijoje bronza pasipuošė Kristupas ŠleivaMarius Knystautas irDanutė Domikaitytė.

Imtynės taip pat pasinaudojo savo padidėjusiu populiarumu ir Vilniuje surengė aukšto lygio Rimanto Bagdono vardo tarptautinį turnyrą.

Boksas

Po 44 metų Lietuva pelnė olimpinį bokso turnyro medalį. Vos prieš metus su suaugusiais pradėjęs kovoti 20-metis Evaldas Petrauskas Londone daužė vieną varžovą po kito. Pirmuose ratuose pralaimėjimus turėjo pripažinti Europos vicečempionas vengras Miklošas Varga, Europos čempionas turkas Fatihas Kelesas ir planetos čempionas italas Domenico Valentino.

Užsitikrinęs bronzos medalį pusfinalyje lietuvis kovojo su pietų korėjiečiu Soonchulu Hanu. Nors pergalę, teisėjų nuomone, 18:13 šventė varžovas, pilnutėlės salės žiūrovai plojimais lietuviui pasakė, kad šis teisėjų sprendimas buvo surežisuotas, o nugalėtojas buvo nušvilptas.

Metų pabaigoje Kaliningrade vykusiame olimpinių vilčių (iki 22 metų) bokso turnyre E.Petrauskas pelnė sidabro medalį, o Edgaras Skurdelis – bronzą.

Lengvoji Atletika

Lengvosios atletikos federacija praėjusius metus įvertino labai gerai. Iki puikių metų pritrūko olimpinio medalio. Londone veteranas disko metikas Virgilijus Alekna liko ketvirtas, o septynkovininkė Austra Skujytė – penkta.

A.Skujytė šių metų kovo mėnesį iškovojo bronzos medalį pasaulio uždarų patalpų čempionate ir pasiekė naują Lietuvos rekordą.

Fantastiškai lietuviams susiklostė Europos pirmenybės Helsinkyje (Suomija). Jame didžiausią savo karjeros pergalę pasiekė šuolininkas į aukštį Raivydas Stanys, iškovojęs sidabro medalį. Tame pačiame čempionate, prestižiniame 100 m bėgime bronzos apdovanojimu džiaugėsi Lina Grinčikaitė.

Dovilė Dzindzaletaitė iškovojo sidabro medalį Barselonoje (Ispanija) vykusiame pasaulio jaunimo (iki 20 metų) lengvosios atletikos čempionate. Tai pirmasis tokio rango jaunimo varžybose pelnytas lietuvių medalis per visą nepriklausomos šalies istoriją. Taip pat ji pagerino Lietuvos rekordą.

Tituluotasis V.Alekna, net ir būdamas vyresnis nei 40 metų, sugebėjo užimti antrą vietą galutinėje prestižinių „Deimantinės lygos“ varžybų įskaitoje.

Kitus 2012 metų Lietuvos laimėjimus rasite kitoje dalyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS