Moterų lyderystės sporte projekte – išskirtinė viešnia ir su TOK dirbanti koučerė | KaunoDiena.lt

MOTERŲ LYDERYSTĖS SPORTE PROJEKTE – IŠSKIRTINĖ VIEŠNIA IR SU TOK DIRBANTI KOUČERĖ

  • 0

Tarptautinis moterų lyderystės projektas „New Miracle“ Vilniuje baigėsi skambiu akordu.

Dvi dienas Lietuvos sostinėje vykusioje finalinėje mokymų sesijoje dalyvavo 37 sporto vadybininkės iš 4 valstybių, o patirtimi su jomis dalinosi ir Britų olimpinės asociacijos viceprezidentė Annamarie Phelps bei Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė, olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė.

2,5 metų trukęs projektas „New Miracle“ buvo skirtas moterų lyderystės sporte skatinimui, įgūdžių, būtinų dirbant sporto organizacijose, ugdymui ir naudingų ryšių mezgimui.

„Kai 2012 m. buvau išrinkta LTOK prezidente, buvau vos antroji moteris prezidentė Europoje. Šiuo metu žemyne esame 6 nacionalinių olimpinių komitetų vadovės. Skaičius paaugo, tačiau to vis dar negana. Todėl norisi padrąsinti moteris, įkvėpti ir palaikyti siekti vyriausiųjų trenerių, generalinių sekretorių, direktorių, prezidenčių postų.

Šis projektas dalyvėms suteikė ne tik žinių, bet ir galimybę sutikti bendraminčių, dalintis savo istorijomis, palaikyti vienai kitą. Džiaugiuosi, kad tokia iniciatyva gimė Lietuvoje“, - sakė LTOK prezidentė D. Gudzinevičiūtė.

Pasiruošimo projektui metu buvo sukurta sporto vadybininkėms skirta nemokama mokymų programa ir išskirtinė mentorystės platforma, kurioje dalyvės turėjo galimybę konsultuotis su patyrusiais kolegomis, stiprinti bendradarbiavimo įgūdžius.

Prie LTOK inicijuoto projekto prisijungė Italijos, Latvijos, Estijos ir Slovakijos nacionaliniai olimpiniai komitetai.

Supažindino su tarptautine situacija

Iš viso projekte dalyvavo 100 vadybininkių iš 5 valstybių. Iniciatyvos metu vyko 4 nacionalinės ir 3 tarptautinės sesijos, kurių metu dalyvės gilinosi į projektų ir pokyčių valdymą, vidinę ir išorinę komunikaciją, prekės ženklo kūrimą, gerąjį valdymą, lyderystę.

Į Vilniuje vykusią paskutiniąją tarptautinių mokymų sesiją atvyko ir Nacionalinių olimpinių komitetų asociacijos (EOK) lyčių lygybės komisijos pirmininkė, Britų olimpinės asociacijos viceprezidentė Annamarie Phelps.

Ji ne tik aktyviai dalyvavo atliekant užduotis, bet taip pat projekto dalyvėms pristatė Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) tikslus ir žingsnius, daromus siekiant lyčių lygybės. Ji atkreipė dėmesį, kad šiuo metu esanti situacija sporto organizacijose visame pasaulyje gerėja, tačiau siekiamų rodiklių dar nepasiekė. Pavyzdžiui, moterų skaičius Europos nacionalinių olimpinių komitetų Vykdomuosiuose komitetuose siekia 27 proc., kai TOK iškeltas tikslas – 30 proc.

„Šis projektas – nuostabi galimybė dalyvėms ne tik geriau save pažinti, bet ir gauti įkvėpimo, pasitikėjimo savimi ir įgūdžių siekti vietos ir aukštesnių postų sporto federacijose. Jei norime, kad olimpinis sportas augtų, mums reikia moterų specialisčių.

Paryžiaus olimpinėse žaidynėse 50 proc. dalyvių bus moterys, kad galėtume tinkamai jas reprezentuoti ir priimti geriausius sprendimus, mums reikia stiprių moterų sporto organizacijose. Be to, žinoma, kad organizacijos, kuriose yra vyrų ir moterų sprendimų priėmėjų balansas, pasiekia geresnius rezultatus ir yra sėkmingesnės“, - sakė A. Phelps.

Žinomos koučerės mokymai

Dviejų dienų mokymuose 37 vadybininkės iš 4 valstybių dalyvavo žinomos koučerės Gabrielos Muller lyderystės mokymuose. Ji dirba su tokiomis organizacijomis, kaip TOK, Tarptautinė futbolo federacija (FIFA), Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) ir kt.

Pirmąją mokymų dieną, atlikdamos daug praktinių užduočių projekto dalyvės gilinosi į komandinį darbą, komunikaciją, asmeninį prekės ženklą, asmeninį tobulėjimą.

Antrąją dieną buvo kalbama apie dirbtinio intelekto suteikiamas galimybes sporte ir komunikacijoje. G. Muller papasakojo apie platformas, kurios galėtų padėti kasdieniame darbe. Daug dėmesio antroje mokymų dalyje buvo skiriama socialiniams tinklams ir jų svarbai kuriant asmeninį prekės ženklą.

Mokymų lyderė dalinosi praktiniais patarimais, kaip pristatyti save norint užmegzti naudingus ryšius bei kaip išsigryninti stipriąsias savo savybes.

„Kaip šių mokymų koučerė norėjau, kad dalyvės išsineštų tris dalykus. Kad būtų pasiruošusios tapti rytojaus lyderėmis, nes pasaulis keičiasi labai greitai ir mes turime žengti koja kojon. Noriu, kad jos išeitų iš komforto zonos ir suprastų, kad mokymasis ir augimas vyksta tik už komforto zonos ribų. Taip pat noriu, kad turinys joms būtų ne tik įdomus, bet ir įkvepiantis“, - sakė G. Muller.

Džiaugiasi rezultatais

Daugiau nei dvejus metus vykusiam projektui vadovavo LTOK olimpinio sporto direktoriaus pavaduotoja ir viena Lietuvos olimpinių misijų vadovių Agnė Vanagienė. Mokymų programą ji rengė kartu su nacionaliniais koordinatoriais iš kiekvienos dalyvavusios valstybės.

„Ši kelionė nebuvo lengva, tačiau pasiekti rezultatai viską atperka. Džiaugiuosi matydama, kiek dalyvės mokymų metu paaugo, kaip pasikeitė jų mąstymas, kokius išmoktus įgūdžius jau naudoja praktiškai.

Vadybos mokymai sporto bendruomenei – viena LTOK strateginių krypčių. Aukštas pareigas sporto organizacijose užimančių moterų trūkumas – problema, jaučiama ne tik Lietuvoje, bet visame pasaulyje. Labai tikiuosi, kad projekto dalyvės gavo įkvėpimo ir įgūdžių siekti aukštų karjeros tikslų bei imtis lyderystės. Mes suteikėme įrankius, o kaip jos jais pasinaudos – priklauso nuo pačių dalyvių“, - sakė A. Vanagienė. 

„Man svarbiausias dalykas, kurį išsinešu, yra tai, jog supratau, kad esu verta pozicijos, kurioje dirbu ir neturiu niekam to įrodinėti. Jaučiuosi ne tik patobulėjusi, šis projektas man atnešė platų pažįstamų moterų ratą Slovakijos sporte, su kuriomis galėsime ateityje bendradarbiauti kuriant projektus“, - sakė slovakė Petra Licharova, atstovavusi Slovakijos buriavimo federacijai.

Jai antrino Šiaulių savivaldybės sporto skyriaus vyriausioji specialistė Indrė Bubelytė.

„Projekto metu su nuostabiomis moterimis iš įvairių sričių ir šalių išmokome labai daug. Pavyzdžiui, identifikuoti lyderystės tipą, efektyviai komunikuoti, priimti pasiūlymus, bendradarbiauti. Įvaldėme pokyčių „meną“, supratome, kodėl žmonėms pokyčiams priešinasi ir kaip greičiau juos įgyvendinti.

Asmeninio prekės ženklo puoselėjimas, patarimai komunikuojant socialiniuose tinkluose, bendravimo įgūdžių tobulinimas, savęs pristatymas – gavome tiek daug žinių, kurias jau pradėjome taikyti ir būtinai toliau taikysime ir darbe, ir asmeniniame gyvenime. Esu dėkinga už galimybę pažinti šias moteris, pasidalinti patirtimi ir pajausti bendrystę“, - sakė I. Bubelytė.

„Jaučiuosi įkvėpta. Šiuo metu darydama tai, ką myliu, tai yra kurdama turinį, bandau rasti savo kelią ir siekiu tapti jaunąja lydere sporte. Noriu kalbėti apie sportą, iššūkius ir lyčių lygybę už sporto pasaulio ribų, su likusia visuomenės dalimi“, - kalbėjo Latvijos nacionalinio olimpinio komiteto socialinių tinklų redaktorė Lasma Locmele.

„Jeigu nesiimsime lyderystės – niekas už mus to nepadarys. Jaučiu, kad patobulinau „minkštuosius“ įgūdžius, praplėčiau pažinčių ratą, kas, neabejoju, padės siekiant karjeros tikslų. Buvo labai įdomu ir naudinga“, - sakė sporto vadybą Romos universitete Italijoje studijuojanti Serena Raganato.

Šis projektas 2021 metais pateko tarp 315-os, laimėjusių Europos Sąjungos finansavimą įgyvendinimui. Iš viso buvo pateiktos 1107 paraiškos.

GALERIJA

  • Moterų lyderystės sporte projekte – išskirtinė viešnia ir su TOK dirbanti koučerė
  • Moterų lyderystės sporte projekte – išskirtinė viešnia ir su TOK dirbanti koučerė
LTOK nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS