Olimpiada – svarbu, bet galima pasirinkti | KaunoDiena.lt

OLIMPIADA – SVARBU, BET GALIMA PASIRINKTI

  • 3

Spręskite savarankiškai – toks leitmotyvas nuskambėjo naujausiose Nacionalinės sporto agentūros (NSA) ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) rekomendacijose Lietuvos atletams.

Sukonkretino akcentus

Atsižvelgdamos į tai, kad tarptautinės sporto šakų federacijos tarptautinėse varžybose pradėjo leisti dalyvauti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams, NSA ir ŠMSM papildė balandžio mėnesį teiktas rekomendacijas Lietuvos sporto šakų federacijoms ir sporto organizacijoms.

Sportininkams rekomenduojama neprarasti galimybės dalyvauti Paryžiaus olimpiadoje.

Pabrėžiama, kad Lietuvos sporto šakų federacijos yra savarankiškos nuspręsti dėl dalyvavimo tarptautinėse varžybose, kuriose kaip neutralūs dalyvauja Rusijos ir Baltarusijos sportininkai.

Jeigu varžybos yra olimpinės atrankos dalis, Lietuvos sportininkams rekomenduojama dalyvauti šiose varžybose, nes Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) dar nepriėmęs galutinio sprendimo dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo 2024 m. Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

Nenukentės finansiškai

„Skatiname Lietuvos sportininkus kovoti dėl olimpinių kelialapių, nes pirmiausia reikia pelnyti galimybę dalyvauti olimpinėse žaidynėse, kad prireikus galėtum jos atsisakyti.

Turime tris filtrus – valstybės, sporto šakos federacijos ir sportininko apsisprendimo. Šiuo metu sportininkai rengiasi pagrindinėms varžyboms – siekia olimpinių kelialapių, tad reikia nuspręsti, ar jie nori tęsti tą kovą. Daugelio Lietuvos sportininkų vertybinė pozicija stipri, jie – savo šalies patriotai ir palaiko Ukrainą visais įmanomais būdais. Tačiau sportininkai ir sporto šakų federacijos nori aiškių atsakymų. Todėl ir papildėme ankstesnes rekomendacijas“, – sakė NSA direktorius Mindaugas Špokas.

Pirmiausia reikia pelnyti galimybę dalyvauti olimpinėse žaidynėse, kad prireikus galėtum jos atsisakyti.

 

Sporto šakų federacijoms arba atskiriems sportininkams nusprendus  nedalyvauti tarptautinėse varžybose dėl to, kad jose startuos Rusijos ir Baltarusijos sportininkai, skirstant lėšas Aukšto meistriškumo sporto programoms sporto šakų federacijoms bus įskaityti ankstesnių tarptautinių varžybų rezultatai ir už juos skiriami balai. Tokiu atveju jos nenukentės finansiškai.

Pasyvumas nepriimtinas

Sporto šakų federacijų atstovai taip pat raginami kreiptis į tarptautinių sporto šakų federacijas ir aktyviai siekti, kad būtų užtikrintas TOK rekomendacijų (nepriklausymas karinėms ir saugumo struktūroms, atitikimas tarptautinių sporto šakų federacijų antidopingo reikalavimams) laikymasis dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų patikros, kuriant darbo grupes, duomenų platformas ir kitas priemones.

Kai kurios tarptautinės sporto šakų federacijos (dviračių, šiuolaikinės penkiakovės) jau ėmėsi tokių veiksmų, todėl federacijos kviečiamos perimti ir dalytis gerąja patirtimi.

Situacija dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo tarptautinėse varžybose nuolat kinta, todėl NSA ir ŠMSM skatina nacionalines sporto šakų federacijas operatyviai reaguoti į tarptautinių sporto šakų federacijų sprendimus ir imtis kitų iniciatyvų, kurios šalių agresorių sportininkams išlaikytų užvertą kelią į tarptautines varžybas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Parėkaus, palos ir nutils. Ne kartą jau taip buvo. 1980 , pamenu, boikotavo Maskvos olimpiadą. Ir kas ? Rusija nuo to subyrėjo ?

Nuomonė

Kam ta olimpiada reikalinga išvis, jei nesilaikoma jos pagrindinių principų ? Laikas baigti su ja.

Nulis

Mažiau kiskites nuopisos ne į savo reikalus. Rusijai TAIP

SUSIJUSIOS NAUJIENOS