Ringo džentelmeną pagerbs naujos kartos bokso žvaigždės | KaunoDiena.lt

RINGO DŽENTELMENĄ PAGERBS NAUJOS KARTOS BOKSO ŽVAIGŽDĖS

Tradicinis Algirdo Šociko bokso turnyras po pertraukos sugrįžta ten, kur anksčiau kovojo ir pats legendinis Ringo džentelmenas, – į Kauno sporto halę.

Svečių – iš Bahreino

27 kartą rengiamos varžybos bus neeilinės ir dėl dalyvių skaičiaus, ir rinktinių sudėties.

„Mus tiesiog užvertė paraiškomis. Deja, kai kurių užsienio kolegų teko atsiprašyti, kad negalime jų pakviesti, – sakė A. Šociko turnyrą organizuojančios Kauno bokso federacijos (KBF) prezidentas Rimantas Rutkauskas. – Netikėčiausia žinia – iš Bahreino: šios šalies bokso bendruomenė gerai informuota apie mūsų renginį, tad nusprendė atsiųsti grupę savo kovotojų. Tai – pirmas kartas, kai Kauno ringe boksuosis atletai iš šios Artimųjų Rytų šalies.“

Tendencija: KBF vadovas R. Rutkauskas džiaugiasi, kad plečiasi turnyro dalyvių geografija./ LBF nuotr.

A. Šociko turnyro dalyvių egzotiškoji geografija tebesiplečia. Anksčiau dėl Ringo džentelmeno turnyro trofėjų yra kovoję Filipinų, Mongolijos boksininkai, o 2012-aisiais buvo atvykę ir australai.

Pasak R. Rutkausko, šįkart itin stiprias ekipas subūrė anglai, kazachai, lenkai, belgai, ukrainiečiai.

Mus tiesiog užvertė paraiškomis. Deja, kai kurių užsienio kolegų teko atsiprašyti, kad negalime jų pakviesti.

„Su Ukrainos rinktine laukiame atvykstančio Oleksandro Chižniako – 2020-ųjų olimpinio vicečempiono, 2017 m. pasaulio ir Europos čempiono, 2019-ųjų Europos žaidynių čempiono“, – kalbėjo R. Rutkauskas.

Kauno ringe išmėginti jėgas taip pat ruošiasi Škotijos, Estijos, Latvijos, Vengrijos, Čekijos, Vokietijos, Suomijos, Švedijos, Velso, Armėnijos, Rumunijos boksininkai.

„Dalyvių – 120, tad kai kurių svorio kategorijų kovotojus skirstysime į dvi grupes“, – teigė KBF vadovas.

Kovos ir moterys

Lietuvai atstovaus 14 sportininkų, tarp jų – pasaulio ir Europos čempionė Gabrielė Stonkutė (svorio kategorija iki 81 kg).

Moterų kovose dalyvaus ir Iveta Lešinskytė (iki 75 kg).

Į ringą taip pat žengs Lukas Simonaitis (iki 57 kg), Andrejus Lavrenovas (iki 63,5 kg), Nedas Gudomskas (iki 67 kg), Erikas Laurikietis (iki 71 kg), Aleksandras Trofimčiukas (iki 75 kg), Arvydas Dainys ir Gabrielius Savickas (abu – iki 80 kg), Aras Dūdėnas (iki 86 kg), Simonas Urbonavičius ir Darius Vaišnorovičius (abu – iki 92 kg), Jonas Jazevičius ir Algirdas Baniulis (abu – per 92 kg).

Pernai A. Šociko turnyro čempionu tapo J. Jazevičius, antri – G. Stonkutė ir N. Gudomskas, treti – S. Urbonavičius ir A. Baniulis.

„Rinktinėje – mūsų šalies čempionai ir prizininkai. Vieni iš jų ruošiasi Europos žaidynėms, kuriose bus dalijami olimpiniai kelialapiai, kiti – Europos jaunimo čempionatui“, – sakė Lietuvos bokso federacijos (LBF) trenerių tarybos pirmininkas Vidas Bružas.

Jo vadovaujama grupė Lietuvos boksininkų jėgas būsimiems išbandymams Kaune kaupė treniruočių stovykloje Lenkijoje.

Žvaigždė: ukrainiečių rinktinėje – olimpinis vicečempionas, pasaulio ir Europos čempionas O. Chižniakas./ noc-ukr.org

IBA – už borto

3-iosios Europos sporto žaidynės vyks birželio 21–liepos 2 d, Lenkijoje.

Bokso turnyre bus išdalyti 44 kelialapiai (po 22 moterims ir vyrams) į 2024 m. Paryžiaus olimpines žaidynes.

Žaidynių durys užtrenktos Rusijos ir Baltarusijos boksininkams, tačiau juos priglaudė Tarptautinė bokso asociacija (IBA), vadovaujama Kremliui artimo Umaro Kremliovo.

IBA, nepaisydama Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) sankcijų, yra paskelbusi, kad savarankiškai rengs ikiolimpinę atranką.

„Šios organizacijos vadovai gali kalbėti, kas jiems šauna į galvą, tačiau TOK jau patvirtino, kokiais keliais boksininkai galės patekti į Paryžiaus olimpines žaidynes, – kalbėjo V. Bružas. – Pirmas atrankos etapas – Europos žaidynės, kiti – šiemet rudenį vyksiančios Azijos, Panamerikos ir Ramiojo vandenyno regiono žaidynės, o kitąmet – Afrikos žaidynės ir du pasaulio kvalifikaciniai turnyrai.“

Pastarąjį kartą olimpiniame ringe lietuviai kovojo 2016-aisiais Rio de Žaneire – Eimantas Stanionis (9–16 vietos) ir Evaldas Petrauskas (17–28 vietos).

Bręsta pokyčiai

V. Bružas patvirtino informaciją, kad Europoje ir JAV sparčiai konkretinama idėja įkurti naują tarptautinę bokso mėgėjų organizaciją, kuri galiausiai išstumtų iš olimpinės šeimos ruso U. Kremliovo valdomą IBA.

„Iniciatyva – iš Nyderlandų, Vokietijos, Suomijos, europiečius palaiko JAV. Preliminariais duomenimis, jau numatytas alternatyvus pasaulio čempionatas, kurį IBA yra suplanavusi Uzbekistane“, – dalijosi naujienomis V. Bružas.

Pernai IBA rinkimuose prezidento kėdės siekė U. Kremliovas ir olandas Borisas van der Vorstas, tačiau pastarojo kandidatūra, likus dienai iki balsavimo, pripažinta negaliojančia ir B. van der Vorstui neleista dalyvauti rinkimuose.

Olandas kreipėsi į Tarptautinį sporto arbitražo teismą (CAS), kuris pripažino, kad B. van der Vorstas buvo nepagrįstai eliminuotas iš rinkimų, dėl to atsakingas ir U. Kremliovas.

Tačiau vėliau IBA savo neeiliniame kongrese Jerevane (Armėnija) nusprendė nerengti pakartotinių rinkimų, o U. Kremliovas žengė dar toliau – viceprezidentu paskyrė savo bendražygį Abdulmutalimą Abakarovą, buvusį Rusijos bokso federacijos vykdomojo komiteto narį.

B. van der Vorsto nuomone, TOK dvikova su IBA baigsis tik tuomet, kai rusų vadovaujama organizacija bus išmesta iš olimpinės šeimos ir bus įkurta nauja šios sporto šakos tarptautinė federacija.

Olandas vadovauja aljansui „Common Cause Alliance“, kurį sudaro daugiau nei 25 nacionalinės bokso federacijos ir asociacijos.

Grandų įrašai

Nuo 1996-ųjų rengiamo A. Šociko turnyro prizų yra daugybės žinomų bokso mėgėjų ir profesionalų sportinių trofėjų kolekcijose.

Trofėjus: šį Europos čempioną diržą A. Šocikas buvo iškovojęs 1955-aisiais Berlyne – finale įveikė vokietį H. Wittersteiną. / A. Slavinsko nuotr.

Pergalėmis džiaugėsi Lietuvos odinės pirštinės meistrai Vidas Bičiulaitis, Ivanas Stapovičius, Daugirdas Šemiotas, Egidijus Kavaliauskas, E. Petrauskas, E. Stanionis ir žvaigždės iš užsienio – vokietis Sebastianas Köberis, uzbekas Rustamas Saidovas, prancūzas Jerome'as Thomas, italai Domenico Valentino ir Roberto Cammarelle, kartvelas Koba Pchakadzė, airis Kennethas Eganas, anglai Neilas Perkinsas, Martinas Wardas, Luke'as Campbellas, Anthony Joshua.

„Už tai, kad boksininkai vėl kovos sporto halės ringe, dėkojame Kauno miesto savivaldybei, taip pat prie organizacinių darbų svariai prisidėjusiai mecenatei – bendrovei „Adma“, Lietuvos bokso federacijai. Kviečiame bokso gerbėjus – renginys nemokamas“, – vardijo R. Rutkauskas.

GALERIJA

  • Ringo džentelmeną pagerbs naujos kartos bokso žvaigždės
  • Ringo džentelmeną pagerbs naujos kartos bokso žvaigždės
  • Ringo džentelmeną pagerbs naujos kartos bokso žvaigždės
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS