Šaudantys slidininkai gins iškovotas pozicijas | KaunoDiena.lt

ŠAUDANTYS SLIDININKAI GINS IŠKOVOTAS POZICIJAS

  • 0

Naują pasaulio biatlono taurės sezoną pradės rekordinė Lietuvos rinktinė: pirmo etapo varžybose Estešunde (Švedija) dalyvaus septyni mūsų šalies sportininkai.

14-ą sezoną pasitinka 38-erių Natalija Kočergina, o debiutuos 24-erių Lidija Žurauskaitė ir 23-ejų Judita Traubaitė.

Vyrų komandos pagrindą sudarys pasaulio vasaros biatlono čempionate žibėjęs 23-ejų Maksimas Fominas, taip pat – 33-ejų Tomas Kaukėnas, 32-ejų Karolis Dombrovskis ir kitą savaitę 31-ąjį gimtadienį švęsiantis rinktinės lyderis Vytautas Strolia (pastarasis į žiemą žengia su vasarą iškovotais pasaulio čempionato sidabro ir bronzos medaliais).

Šiandien Estešunde numatytos mišrios estafetės, rytoj – moterų 15 km ir vyrų 20 km asmeninės lenktynės.

– Naują sezoną biatlono rinktinė pasitinka pakitusios sudėties – sportininkės karjerą baigė olimpietė Gabrielė Leščinskaitė. Kaip tai paveiks mūsų moterų komandą? – portalas biathlonltu.com paklausė Lietuvos biatlono federacijos (LBF) prezidento Arūno Daugirdo.

– Gabrielė po ilgų svarstymų vis dėlto nusprendė į aktyvų sportą negrįžti. Jos pasitraukimas moterų biatlono rinktinei gali būti juntamas. Praeitą sezoną svajojome apie potencialiai susibursiančią estafetės komandą, dabar viltis teks atidėti, kol užaugs dar viena pasaulio taurės normatyvą galinti įvykdyti sportininkė.

Arūnas Daugirdas / biathlonltu.com nuotr.

– Kuo pasiruošimas šiam sezonui buvo kitoks nei iki šiol?

– Pakvietėme dirbti dar vieną trenerį. Visą laiką jautėme, kad parengiamuoju laikotarpiu per mažai dėmesio sportininkams, o grupės – per didelės. Visus A ir B rinktinių narius padalijome į tris grupes. Pernai grupės buvo mišrios, šiemet moterų komandą visiškai atskyrėme nuo vyrų, jos dirba su savo treneriais. Vyrai taip pat rotavosi: kuris buvo vertas A komandos – pateko į ją, kuris dar nepriaugo – liko B ekipoje. A rinktinė atstovaus Lietuvai pasaulio taurės varžybose, B komanda – Tarptautinės biatlono sąjungos (IBU) taurės varžybose. Be to, yra ir C komanda, kuri startuos IBU jaunimo taurės varžybose.

– Iki šiol geriausi Lietuvos biatlonininkai praleisdavo pasaulio vasaros biatlono čempionatus. Šiemet rinktinė dalyvavo pajėgiausios sudėties ir turime du medalius, vietą tarp šešių geriausių. Kaip vertinate sprendimą dalyvauti pasaulio vasaros čempionate?

– Sprendimą rimčiau ruoštis vasaros čempionatui padiktavo pasaulio biatlono tendencijos. IBU vis daugiau pastangų skiria reklamuodama ir sureikšmindama pasaulio vasaros biatlono čempionatą, kad suinteresuotos būtų ne tik tos šalys, kurių prioritetas – vasaros biatlonas, bet ir tos, kurios pirmenybę teikia žiemai. Tendencija kasmet stiprėja, konkurencija vis didėja. Dėl to ir mes nusprendėme skirti daugiau dėmesio vasaros biatlono čempionatui, o sėkmė nuteikė itin pozityviai, tapo moraliniu ir psichologiniu pranašumu. Vasarą didelės įtakos nedaro inventorius, nereikia ruošti slidžių. Kai visiems – vienodos sąlygos, tuomet ir mes galime lygiuotis į favoritus.

Tikimės, kad mūsų vyrų ir moterų rinktinės nepraras pozicijų, kurias yra iškovojusios.

– Pasaulio taurės varžybose Lietuvos biatlonininkai iškovojo rekordinį kvotų skaičių – dar niekada iki šiol mūsų šaliai neatstovavo septyni sportininkai. Kokie naujo sezono lūkesčiai?

– Pasaulio taurė mums – bene pagrindinės varžybos, patekti į jas jau yra iššūkis, nes sportininkas turi būti įvykdęs atitinkamą normatyvą, kuris yra net aukštesnis nei pasaulio ar olimpinių žaidynių normatyvai. Esu įsitikinęs, kad dėl taisyklių, kurios taikomos pasaulio taurei, biatlonas pasaulyje yra konkurencingas, populiarus ir žiūrimas. Tikimės, kad mūsų vyrų ir moterų rinktinės nepraras pozicijų, kurias yra iškovojusios. Vyrai pasiekė tokią vietą (Tautų taurės įskaitoje buvo keturiolikti – red. past.), kai tiek virš mūsų, tiek žemiau mūsų – labai pajėgūs varžovai, kova bus itin sunki. Moterys galės rinkti daugiau taškų nei iki šiol, nes galvojame apie perspektyvą pakliūti į ikiolimpinės atrankos „Top 20“ – tai užtikrintų komandinius olimpinius kelialapius.

– Kokių rezultatų tikitės iš debiutančių J. Traubaitės ir L. Žurauskaitės startų?

– Dalyvauti pasaulio taurės varžybose – prestižinis pasiekimas. Judita – ne žiemos sporto naujokė. Jai reikėjo patobulinti slidinėjimo techniką ir išmokti šaudyti, prisitaikyti prie intensyvesnio treniruočių krūvio. Tikiu, kad Judita bus konkurencinga biatlonininkė. Lidiją buvo pristabdžiusi trauma, tad ši sportininkė dar labiau motyvuota ir nekantriai laukia progos įrodyti, kad verta varžytis su geriausiomis pasaulyje. Norėtume, kad Judita ir Lidija įsitvirtintų tarp pasaulio taurės dalyvių ir ateityje džiugintų mus savo pasiekimais.

GALERIJA

  • Šaudantys slidininkai gins iškovotas pozicijas
biathlonltu.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS