Sporto rėmimo fondo vadovas: teisėsaugos įsitraukimas į lėšų skirstymą yra būtinas | KaunoDiena.lt

SPORTO RĖMIMO FONDO VADOVAS: TEISĖSAUGOS ĮSITRAUKIMAS Į LĖŠŲ SKIRSTYMĄ YRA BŪTINAS

  • 0

Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo (KKSRF) taryba sveikina Vidaus reikalų ministerijos kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą, kuriuo oficialiai pašoma ištirti lėšų sportui skirstymo tvarką.

Fondo taryba artimiausiu metu dėl papildomų aplinkybių, susijusių su sporto finansavimo skaidrumu ir teisėtumu, ištyrimo ketina kreiptis ir į kitas atsakingas valstybines institucijas. Anot fondo tarybos pirmininko Aivaro Salamakino, sporto finansavimo problematika yra giliai įsišaknijusi, todėl teisėsaugos įsitraukimas yra būtinas.

„Per pastaruosius metus fondas skyrė ypatingą dėmesį skaidraus paraiškų vertinimo ir pinigų skirstymo proceso užtikrinimui. Buvo pakeistos fondo administravimo taisyklės, į projektų vertinimą įtraukta daugiau ekspertų, o visa informacija apie paraiškas tapo vieša. Tačiau sporto finansavimo problema čia nesibaigia. Ji kur kas platesnė. Turime pagrindo manyti, kad vidaus reikalų ministras galėjo būti suklaidintas dėl problemos masto“, - sako KKSRF tarybos pirmininkas.

Trečiadienį įvykusio fondo tarybos posėdžio metu buvo nuspręsta kreiptis į Lietuvos valstybės kontrolę ir Lietuvos Respublikos Generalinę prokuratūrą, prašant įvertinti visą sporto pinigų skirstymo tvarką ir fondo administratoriaus – Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) – veiklą.

KKSRF lėšų naudojimo kontrolė yra priskirta KKSD, o ne fondo tarybos kompetencijai. Fondo tarybos nuomone, departamentas neatlieka dalies savo pareigų, kurios užtikrintų tinkamą fondo lėšų panaudojimo kontrolę. Fondo tarybai abejonių dėl skaidrumo kelia vien tai, kad fondo administratorius KKSD nevykdo Vyriausybės nutarimo reguliariai pateikti pusės metų ir metines fondo lėšų panaudojimo ataskaitas ir, nepaisant fondo tarybos nutarimų, atsisako pateikti 2016 metų fondo administravimo išlaidų detaliąją ataskaitą. Dėl šių priežasčių nėra iki galo aišku, kaip departamentas panaudoja fondo administravimui kasmet skiriamus 72 tūkst. eurų.

Pernai rudenį KKSRF taryba patvirtino naujas fondo administravimo taisykles, kurios buvo parengtos atsižvelgiant į STT antikorupcinio vertinimo išvadą dėl KKSRF nuostatų ir KKSRF administravimo taisyklių. Projektas suderinimui buvo išsiųstas STT ir Lietuvos sporto šakų federacijoms, į kurių pataisas buvo atsižvelgta.

Pakeitus įsisenėjusias fondo administravimo taisykles, finansavimas tapo skaidresnis ir viešesnis. Dabar tarybos posėdžių protokolai, vertinimui pateiktų projektų aprašymai, surinktų balų vidurkiai, duomenys apie prašomas ir skiriamas lėšas yra viešai prieinami internete, o kiekvienas pareiškėjas asmeniškai gauna ekspertų išvadas.

KKSRF taryba kasmet sporto projektams paskirsto apie 6.7 mln. eurų. Į fondą pinigai surenkami iš akcizo pajamų, gautų už alkoholinius gėrimus ir tabaką, taip pat iš loterijų ir azartinių lošimų mokesčio.

Fondo lėšas skirsto penkių narių taryba. Pirmininko pareigas nuo šių metų sausio eina KKSD kultūros ir sporto strategijos skyriaus patarėjas Aivaras Salamakinas.

Tarybai taip pat priklauso buvęs jos prezidentas Algis Vasiliauskas, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) viceprezidentas ir Lietuvos dviračių sporto federacijos vadovas Romualdas Bakutis, Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos viceprezidentas Laimonas Pivoras ir Lietuvos savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacijos pirmininkas Albinas Grabnickas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS