Startavo geriausių 2018 metų Lietuvos rankininkų rinkimai | KaunoDiena.lt

STARTAVO GERIAUSIŲ 2018 METŲ LIETUVOS RANKININKŲ RINKIMAI

  • 0

Baigiantis 2018 metams, atėjo laikas išrinkti geriausius šalies metų rankininkus. Lietuvos rankinio federacijos organizuojamuose rinkimuose atrinkti geriausi mūsų šalies rankininkai, rankininkės bei didžiausią pažangą per šiuos metus padarę mūsų šalies jaunieji talentai.

Nugalėtojus išrinkti padės ekspertų sudarytos komisijos bei rankinio gerbėjų atiduoti balsai. Tiek ekspertų, tiek internetinis balsavimas sudarys po 50 procentų galutinio rezultato. Balsavimas vyks iki gruodžio 22 dienos.

Kandidatai tapti geriausiu 2018 metų Lietuvos rankininku.

Aidenas Malašinskas. Dvejus praėjusius metus būtent A. Malašinskas buvo renkamas geriausiu rankininku Lietuvoje. Ir ne be reikalo. A. Malašinskas ir šiais metais buvo naudingas ne tik vilkėdamas nacionalinės rinktinės marškinėlius, bet ir atstovaudamas Čempionų lygoje žaidžiančiai Zaporožės „Motor“ ekipai. Centro pozicijoje rungtyniaujantis A. Malašinskas net tris kartus šį sezoną buvo renkamas į stipriausios pasaulyje lygos turo „Top 7“, o viso šiame sezone lietuvis jau pelnė net 49 įvarčius.

Atrankoje į 2020 metų Europos čempionatą A. Malašinskas dėl traumos praleido pirmąsias rungtynes išvykoje su Prancūzijos rinktine, tačiau apmaudžiai pralaimėtame mače su portugalais A. Malašinskas pasižymėjo 9 kartus. Rezultatyviausias jis buvo ir mačuose su Islandija - namuose 7 įvarčiai, išvykoje - 8. Neabejotinas A. Malašinsko vaidmuo buvo ir pirmajame pasaulio čempionato atrankos etape Klaipėdoje. Ten uteniškis per trejas rungtynes pasižymėjo 22 kartus ir vedė mūsų šalies rinktinę į pergales. Viso 2018 metais A. Malašinskas su Lietuvos rinktine sužaidė šešerias oficialias rungtynes ir per jas pelnė 46 įvarčius.

Jonas Truchanovičius. J. Truchanovičius - neabejotinai skambiausias pergales 2018 metais su savo klubu skynęs Lietuvos rankininkas. Šių metų pavasaris kairiajame pusiau krašte žaidžiančiam lietuviui buvo tiesiog fantastiškas. J. Truchanovičius su „Montpellier“ klubu tapo Čempionų lygos laimėtoju. Tuo pačiu jis tapo pirmuoju lietuviu, kada nors laimėjusių šį prestižinį titulą. Pačiam šiauliečiui tai buvo sėkmingas sezonas ir asmeniškai. Didelį trenerių pasitikėjimą lietuvis pateisino su kaupu ir viso pelnė net 58 įvarčius. Vis tik, sezono pabaigą kiek apkartino išleistas iš rankų Prancūzijos čempionų titulas. Šį sezoną lietuviui apkartino trauma, kuri neleido padėti ir Lietuvos rinktinei Europos čempionato atrankos rungtynėse su Portugalija ir Prancūzija.

Būtent traumos sutrukdė J. Truchanovičiui atstovauti mūsų šalies rinktinei ir 2018 metų sausį Klaipėdoje vykusiame pasaulio čempionato pirmajame atrankos etape. Lietuvos rinktinėje J. Truchanovičius šiais metais sužaidė pusantrų rungtynių, kadangi be traumos neapsieita ir antrosiose rungtynėse išvykoje su Islandija. Pirmajame mače Vilniuje J. Truchanovičius pelnė 5 įvarčius, o antrajame žaidė tik pirmajame kėlinyje ir pasižymėjo 2 tiksliais metimais.

Valdas Drabavičius. Kairiarankis Vilniaus „Šviesos“ simbolis jau yra tapęs geriausiu šalies rankininku. Tokio pripažinimo V. Drabavičius sulaukė 2015 metais. Nuo to laiko V. Drabavičiaus vaidmuo tiek Lietuvos rinktinėje, tiek „Šviesoje“ anaiptol nesumenko. Praėjusį sezoną „Šviesa“, vedama šio rankininko sugebėjo nužingsniuoti iki Lietuvos rankinio lygos finalo, o pats V. Drabavičius buvo išrinktas naudingiausiu lygos rankininku. Šį sezoną „Šviesa“ jau dabar vadina istoriniu, kadangi jau pavyko patekti tarp 16 stipriausių Europos rankinio federacijos (EHF) Iššūkio taurės ekipų.

Lietuvos rinktinėje V. Drabavičius vis dar pagrindinis dešinysis kraštas. Tiesa, dėl traumos jis buvo priverstas praleisti trejas pasaulio čempionato atrankos rungtynes Klaipėdoje. Jo sugrįžimas lemiamose rungtynėse su Islandija namuose buvo pažymėtas dviem įvarčiais, tačiau mesti įvarčių Islandijoje V. Drabavičiui nebuvo lemta. Per dvejas Europos čempionato atrankos rungtynes šį rudenį V. Drabavičius pelnė tris įvarčius - du į portugalų vartus bei vieną į prancūzų.

Mindaugas Dumčius. 2018 metais nebuvo rinktinės, kurios vartininkas netrauktų kamuolio iš savo vartų po M. Dumčiaus metimo. Kairiarankis pusiau kraštas pasižymėjo įvarčiais visose oficialiose Lietuvos rinktinės rungtynėse. Klaipėdoje pasaulio čempionato atrankoje per trejas rungtynes - 11 įvarčių, islandams abu kartus po 5, prancūzams - 7, portugalams - 3. Viso tai net 31 tikslus metimas į Lietuvos rinktinės varžovų vartus. Tai vienas stabiliausių rezultatų visoje Lietuvos rinktinėje. M. Dumčius šiuo metu rungtyniauja vienoje ekipoje su Benu Petreikiu bei Viliumi Rašimu. Šiuo metu trijų lietuvių atstovaujama komanda antroje Vokietijos lygoje užima devintąją vietą, o M. Dumčius yra vienas ekipos lyderių. Per 16 sužaistų rungtynių M. Dumčius jau pelnė 52 įvarčius.

Giedrius Morkūnas. Šis klubinis sezonas G. Morkūnui itin įsimintinas - su Ryhimiahio „Cocks“ debiutavo Čempionų lygoje. Nors lietuvio atstovaujamai komandai pasirodymas stipriausioje Europos lygoje jau baigtas, tačiau suomiai pirmuoju blynu gali būti patenkinti - iškovoti 6 taškai bei užimta penkta vieta D grupėje. Pagrindinis ekipos vartininkas G. Morkūnas ne kartą šiame sezone gelbėjo savo komandą ir netgi buvo renkamas geriausiu rungtynių žaidėju. Praėjusį sezoną G. Morkūno ekipa apgynė tiek Baltijos, tiek Suomijos lygos čempionės titulus.

Lietuvos rinktinėje G. Morkūnas vartuose dažniausiai keičiasi su Viliumi Rašimu. Du skirtingo tipo Lietuvos vartininkai - sunkiai įveikiama siena mūsų šalies varžovams. G. Morkūnas buvo Lietuvos rinktinėje tiek pirmajame pasaulio čempionato atrankos etape Klaipėdoje, tiek lemiamuose mūšiuose su Islandija. Deja, jis dėl traumos praleido Europos čempionato atrankos pradžią su Portugalija bei Prancūzija.

Mindaugas Urbonas. M. Urbonas - rezultatyviausias 2017-2018 metų Lietuvos rankinio lygos žaidėjas. Kairiajame krašte žaidžiantis uteniškis varė į neviltį visus Kauno „Granito-Kario“ varžovus praėjusio sezono pabaigoje, o nuo šio sezono bando įsitvirtinti aukščiausioje Rusijos lygoje žaidžiančiame Maskvos „Spartak“ klube.

M. Urbonas, kaip ir jo bendravardis M. Dumčius, šiais metais nepraleido nė vienerių Lietuvos rinktinės rungtynių, o geriausias jo pasirodymas buvo lemiamuose mūšiuose su islandais. Puikios formos tuo metu buvęs M. Urbonas pirmajame mače pelnė 3, o antrajame 4 įvarčius. Viso 2018 metais oficialiose rungtynėse Lietuvos rinktinėje M. Urbonas pasižymėjo 12 kartų.

Gerdas Babarskas. Dar vienas lietuvis savo karjeroje žengęs didelį žingsnį į priekį. Šių metų pavasarį su „Bietigheimo“ ekipa laimėjęs Vokietijos antrosios lygos kovas, G. Babarskas nuo rudens persikėlė į „Chambery“ klubą, žaidžiantį aukščiausioje Prancūzijos lygoje. Šio sezono startas naujajam G. Babarsko klubui itin geras - per 12 rungtynių surinkta 19 taškų bei užimama ketvirtoji vieta. 24-erių metų lietuvis jau pelnė 15 įvarčių, tačiau daugiausiai yra vertinamas dėl puikaus darbo gynyboje - G. Babarskas buvo renkamas ir į savaitės septynetą, kaip geriausias turo gynėjas.

Lietuvos rinktinės gretose G. Babarskas šiais metais žaidė ketveriose rungtynėse. Dėl traumos jis buvo priverstas praleisti tik pasaulio čempionato atrankos pirmojo etapo kovas Klaipėdoje. Su Islandijos rinktine G. Babarskas abu kartus pelnė po 2 įvarčius, prancūzams metė 4 įvarčius, o portugalams - 1.

Geriausia 2018 metų Lietuvos rankininkė.

Marija Gedroit. Praėjusį sezoną Vokietijoje Lėverkuzeno „Bayer“ klube užbaigusi M. Gedroit šį rudenį pasitiko jau Rumunijoje. Lietuvos rinktinės kapitonė prisijungė prie Rumunijos aukščiausioje lygoje žaidžiančios „Gloria Buzau“ ekipos. Įsitvirtinti naujoje karjeros stotelėje lietuvė netruko, ji iškart tapo viena svarbiausių naujosios komandos žaidėjų.

Ką tik pasibaigusiose pasaulio čempionato atrankos rungtynėse M. Gedroit buvo rezultatyviausia mūsų šalies rinktinės žaidėja. Per trejas rungtynes ji į savo sąskaitą įsirašė 14 įvarčių ir taip padėjo atrankos grupėje užimti antrąją vietą. Paskutines dvejas Europos čempionato atrankos rungtynes su Vokietija ir Ispanija M. Gedroit praleido dėl traumos, o dar 2018 sausį mače su turkėmis pelnė 12 įvarčių.

Audinga Kniubaitė. Nepailstanti varėniškė ir toliau yra kertinė ne tik Lietuvos čempionės Kauno „Acme-Žalgirio“ komandos žaidėja, bet vaidina ir itin svarbų vaidmenį Lietuvos rinktinėje. Praėjusį sezoną vietiniame fronte „Acme-Žalgiris“ laimėjo viską, o pati A. Kniubaitė buvo išrinkta geriausia linijos žaidėja, nors dėl savo universalumo gali rungtyniauti net keliose pozicijose.

Lietuvos rinktinėje A. Kniubaitė, kaip jau įprasta, nepraleido nė vienerių rungtynių. Viso per septynis mačus ji pelnė 18 įvarčių, o geriausiai ji atrodė būtent ką tik pasibaigusiose pasaulio čempionato atrankos rungtynėse, kur per tris mačus pasižymėjo 11 kartų.

Brigita Ivanauskaitė. B. Ivanauskaitė jau du kartus tapo geriausia mūsų šalies rankininke. Pirmą kartą tokį apdovanojimą klaipėdietė gavo dar 2015 metais, vėliau B. Ivanauskaitė buvo iš rikiuotės ilgam iškritusi dėl traumos, o pernai vėl pasiėmė geriausios šalies rankininkės apdovanojimą.

Su „Rodertal“ klubu B. Ivanauskaitė šių metų pavasarį iškrito iš aukščiausios Vokietijos lygos ir šiuo metu tęsia pasirodymą jau antrajame pagal stiprumą šalies divizione. Lietuvos rinktinėje 2018 metais B. Ivanauskaitė nepraleido nė vienerių oficialių rungtynių ir iš viso pelnė 24 įvarčius.

Greta Kavaliauskaitė. Islandijoje įsitvirtinusi universali rankininkė iš Lietuvos ir toliau savajame klube yra viena iš lyderių. Aukščiausioje Islandijos lygoje G. Kavaliauskaitė atstovauja IBV ekipai ir yra nepamainoma šios komandos žaidėja tiek ginantis, tiek puolant. Šiuo metu lietuvės komanda Islandijoje dalinasi 1-2 vietas su „Haukar“ klubu, o pati G. Kavaliauskaitė per 10 rungtynių pelnė 45 įvarčius.

Net kelis kartus G. Kavaliauskaitei apsivilkti rinktinės marškinėlius sutrukdė traumos. Būtent taip atsitiko ir 2018 metų kovą, kuomet ji negalėjo rungtyniauti su Turkija. G. Kavaliauskaitė pasižymėjo po kartą kovose su ispanėmis ir vokietėmis, o pasaulio čempionato atrankos varžybose Šveicarijoje per trejas rungtynes pelnė 13 įvarčių ir buvo antra pagal rezultatyvumą mūsų šalies rinktinės žaidėjų.

Jūratė Žilinskaitė. Izraelyje pavasaris J. Žilinskaitei buvo itin sėkmingas - pergalė nacionaliniame čempionate bei iškovota ir šalies taurė. Po tokio sėkmingo sezono atėjo laikas permainoms ir lietuvė persikėlė į antrąją pagal stiprumą Vokietijos lygą, kur šiuo metu rungtyniauja „Herrenberg“ ekipoje.

J. Žilinskaitei, kaip ir Marijai Gedroit, atstovauti šalies rinktinei vis sutrukdydavo traumos. Būtent dėl traumų ji nepadėjo rungtynėse su Turkija, tačiau buvo rinktinėje tiek per rungtynes su Ispanija ir Vokietija, tiek per pasaulio čempionato atrankos rungtynes. Viso šiais metais Lietuvos rinktinėje ji sužaidė penkerias rungtynes ir pelnė 6 įvarčius.

Greta Rinkevičiūtė. Prieš pat pasaulio čempionato atranką dėl traumos iš rikiuotės iškritusi garliavietė G. Rinkevičiūtė tapo rimta netektimi Lietuvos rinktinei. Per 2018 metus kairiajame krašte žaidžianti G. Rinkevičiūtė moterų rinktinėje sužaidė dvi rungtynes - su Vokietija ir Ispanija. Mače su vokietėmis Gretai pasižymėti įvarčiais nepavyko, o ispanių vartus kamuolį ji siuntė du kartus.

Pavasarį vykusiame Lietuvos moterų lygos uždaryme G. Rinkevičiūtė buvo pripažinta geriausia kairiojo krašto žaidėja, o naujajame sezone ji kol kas rezultatyviausia visos lygos žaidėja. Per penkerias rungtynes garliavietė jau pelnė 55 įvarčius ir buvo išrinkta geriausia pirmojo rato žaidėja.

Rita Repečkaitė. Rezultatyviausia praėjusių metų Lietuvos moterų rankinio lygos žaidėja tapusi R. Repečkaitė ir šiemet yra viena iš Lietuvos moterų lygos lyderių. „Šviesos-SM Tauro“ ekipoje rungtyniaujanti linijos žaidėja kol kas rezultatyvumu nusileidžia tik G. Rinkevičiūtei. R. Repečkaitė per ketverias rungtynes jau pelnė 31 įvartį.

R. Repečkaitė 2018 metais Lietuvos rinktinės aprangą buvo užsivilkusi dvejose rungtynėse. Abu kartus R. Repečkaitė žaidė prieš Turkijos rankininkes, o Kauno sporto halėje vykusiame mače ji pasižymėjo ir 2 pelnytais įvarčiais.

Metų proveržis. Šiais metais LRF pristato ir naują nominaciją - čia renkamas didžiausią pažangą per 2018 metus padaręs rankininkas ar rankininkė. Tarp nominantų šioje kategorijoje - „Ąžuolo-KTU“ į pergales vedantis garliaviečių Armino Stankūno ir Deivido Jovaišo tandemas, taip pat jų bendraamžiai Karolis Antanavičius („Šviesa“) bei Nedas Buronko („Varsa-Stronglasas“). Kaip daugiausiai patobulėjusios išskirtos ir dvi merginos - geriausia metų žaidėja pretenduojanti tapti Greta Rinkevičiūtė ir Vilniaus „Eglę-SM Taurą“ į pergales vedanti Aušra Šponė.

GALERIJA

  • Jonas Truchanovičius
  • Marija Gedroit
  • Aidenas Malašinskas
LRF nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS