TOK atmetė Rusijos reikalavimą, kad jos sportininkai varžytųsi be apribojimų | KaunoDiena.lt

TOK ATMETĖ RUSIJOS REIKALAVIMĄ, KAD JOS SPORTININKAI VARŽYTŲSI BE APRIBOJIMŲ

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) atmetė Rusijos reikalavimą, kad jai atstovaujantiems sportininkams nebūtų taikomos kitokios sąlygos nei kitų šalių atletams, plečiantis ginčui dėl Rusijos ir Baltarusijos dalyvavimo 2024 metų Paryžiaus žaidynėse.

„Dėl sankcijų Rusijos ir Baltarusijos valstybėms ir vyriausybėms negalima derėtis“, – sakė TOK atstovas spaudai.

Diskusijos suintensyvėjo po to, kai praėjusią savaitę TOK pareiškė, kad svarsto galimybę leisti rusams varžytis Paryžiuje, tikriausiai kaip neutraliems sportininkams, o ne su savo šalies vėliava.

Šis TOK pareiškimas iš karto sulaukė Kyjivo reakcijos; Ukrainos prezidento patarėjas pavadino komitetą „karo kurstytoju“.

Ukraina pagrasino boikotuoti Paryžiaus žaidynes, jei jose bus leista dalyvauti rusams.

Rusijos olimpinio komiteto prezidentas Stanislavas Pozdniakovas antradienį pasisakė už visavertį dalyvavimą.

„Rusai turi dalyvauti lygiai tokiomis pačiomis sąlygomis kaip ir visi kiti sportininkai. Bet kokios papildomos sąlygos ar kriterijai yra nepageidaujami, ypač tie, kurie turi politinį atspalvį, o tai olimpiniam judėjimui visiškai nepriimtina“, – sakė S. Pozdniakovas. Jį citavo Rusijos naujienų agentūros.

Rusija ir jos sąjungininkė Baltarusija, kuri leido, kad jos teritorija taptų Ukrainos puolimo placdarmu, po rusų pajėgų įsiveržimo į Ukrainą praėjusių metų vasarį buvo nušalintos nuo daugumos olimpinio sporto.

S. Pozdniakovas teigė, kad jo organizacija palankiai vertina TOK pastangas leisti Rusijos sportininkams dalyvauti varžybose.

„Tačiau dėl papildomų sąlygų mes griežtai nesutinkame. Olimpinėje chartijoje teigiama, kad visi sportininkai turi dalyvauti vienodomis sąlygomis“, – pridūrė jis.

TOK greitai atkirto, kad sankcijos Rusijai ir Baltarusijai „buvo vienbalsiai patvirtintos neseniai, gruodžio 9 dieną, vykusiame olimpiniame viršūnių susitikime“.

Sankcijos numato, kad „šių šalių vėliavos, himnas, spalvos ar bet kokie kiti identifikavimo ženklai negali būti demonstruojami jokiame sporto renginyje ar susitikime, įskaitant visą renginio vietą“, sakė TOK atstovas.

Prieš TOK atsakymą Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, jog Rusijos dalyvavimas Paryžiaus olimpinėse žaidynėse prilygtų parodymui, kad „teroras neva gali būti kažkas priimtina“.

Praėjusią savaitę V. Zelenskis taip pat sakė pakvietęs TOK prezidentą Thomas Bachą (Tomą Bachą) apsilankyti fronto mieste Bachmute, „kad jis pats įsitikintų, jog neutralumo nėra“.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pirmadienį pareiškė, kad iš 71 medalio, kurį 2020 metais Tokijo olimpinėse žaidynėse iškovojo Rusijos sportininkai, 45 medaliai atiteko sportininkams, priklausiusiems Rusijos armijos centriniam sporto klubui (CSKA).

„Kariuomenė, kuri vykdo žiaurius nusikaltimus, žudo, žagina ir plėšikauja, – sakė D. Kuleba. – Tai yra tie, kuriuos neišmanantis TOK nori pakišti po balta vėliava, leidžiančia jiems varžytis.“

Gairės: Tarptautinis olimpinis komitetas, Rusijos sportininkai, apribojimai, karas Ukrainoje, Paryžiaus olimpinės žaidynės
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS