Ukraina gali boikotuoti Paryžiaus olimpines žaidynes, jei jose dalyvaus rusai | KaunoDiena.lt

UKRAINA GALI BOIKOTUOTI PARYŽIAUS OLIMPINES ŽAIDYNES, JEI JOSE DALYVAUS RUSAI

Ukrainos sporto ministras ketvirtadienį perspėjo, kad jo šalis gali boikotuoti 2024-ųjų Paryžiaus olimpines žaidynes, jei jose bus leista dalyvauti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams.

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) trečiadienį pareiškė, kad, nepaisant Maskvos invazijos į Ukrainą, ieško galimybių rusams dalyvauti žaidynėse.

Ukrainos sporto ministras Vadymas Gutcaitas sakė, kad toks žingsnis yra nepriimtinas.

„Mūsų pozicija nesikeičia – kol Ukrainoje tęsiasi karas, Rusijos ir Baltarusijos sportininkai neturėtų dalyvauti tarptautinėse varžybose“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė jis.

„Jei nebūsime išgirsti, neatmetu galimybės, kad boikotuosime olimpines žaidynes ir atsisakysime jose dalyvauti“, – pridūrė ministras.

Nuo tada, kai rusų pajėgos praėjusių metų vasarį įsiveržė į Ukrainą, Rusija ir jos sąjungininkė Baltarusija buvo priverstos kone visiškai pasitraukti iš olimpinio sporto.

Nepaisydamas Ukrainos raginimų uždrausti šių dviejų valstybių sportininkams dalyvauti kitų metų vasaros olimpinėse žaidynėse, TOK trečiadienį pareiškė, kad reikėtų „toliau nagrinėti“ galimybę leisti jiems dalyvauti kaip neutraliems sportininkams.

Pasak komiteto, „nė vienam sportininkui neturėtų būti užkertamas kelias dalyvauti varžybose vien dėl jų paso“.

Po šio pranešimo Azijos olimpinė taryba ketvirtadienį Rusijos ir Baltarusijos sportininkams pasiūlė galimybę varžytis šių metų Azijos žaidynėse.

Tai svarbus žingsnis, nes šiame žemyne vyksiančiose varžybose jie galėtų gauti kvalifikacinius balus, kurie leistų jiems varžytis Paryžiuje.

„Nutolęs nuo karo realybės“

Ketvirtadienį Jungtinė Karalystė ir Danija griežtai sukritikavo TOK poziciją.

Londonas, nuo invazijos pradžios teikiantis Ukrainai karinę ir humanitarinę paramą, teigė, kad TOK žingsnis yra „labai nutolęs nuo karo realybės“.

JK kultūros sekretorė Michelle Donelan (Mišel Dounlan) sakė: „Mes smerkiame bet kokius veiksmus, kurie leidžia prezidentui Putinui įteisinti savo neteisėtą karą Ukrainoje.“

„Tokia TOK pozicija labai nutolusi nuo karo realybės, kurią jaučia Ukrainos žmonės, ir nuo paties TOK prezidento [Thomas] Bacho (Tomo Bacho) žodžių, kuriais jis mažiau nei prieš metus griežtai pasmerkė Rusiją pažeidus olimpines paliaubas ir paragino ją „suteikti šansą taikai“, – pridūrė ji.

Tuo metu Danijos nacionalinio olimpinio komiteto vadovas teigė, kad jo šalis taip pat griežtai nepritaria Rusijos sugrįžimui į olimpines žaidynes.

„Rusijos agresija UKR didėja. Tokiomis aplinkybėmis bus nepriimtina atverti duris RUS ir Baltarusijos dalyvavimui tarptautiniame sporte“, – „Twitter“ parašė Hansas Natorpas, panaudodamas Ukrainos ir Rusijos pavadinimų trumpinius.

„Tvirtai laikomės savo pozicijos. Dabar netinkamas laikas svarstyti jų sugrįžimo klausimą“, – pareiškė jis.

Vis dėlto Paryžiaus merė teigė pritarianti Rusijos sportininkų dalyvavimui 2024-ųjų olimpinėse žaidynėse, tačiau su sąlyga, kad jie dalyvautų kaip neutralūs sportininkai.

„Manau, kad tai sportinis momentas ir mes neturėtume atimti iš sportininkų galimybės varžytis“, – ketvirtadienį televizijai „France 2“ sakė Anne Hidalgo (An Hidalgo).

„Tačiau manau ir pasisakau - taip pat kaip didelė sporto pasaulio dalis – už tai, kad nebūtų delegacijos su Rusijos vėliava“, – kalbėjo merė.

Ji pasiūlė leisti rusams varžytis su „neutralia vėliava“.

Paryžiaus žaidynių organizatoriai neturi teisės spręsti dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo.

Trečiadienį TOK pareiškė, kad kiekvienos olimpinės sporto šakos tarptautinės federacijos yra „vienintelės institucijos, atsakingos už savo tarptautines varžybas“.

Gairės: karas Ukrainoje, vasaros olimpinės žaidynės Paryžiuje, TOK, Rusijos sportininkai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS