V. Alekna po K. Valijevos skandalo: jei norime dopingo piktžaizdę išrauti, reikia griežtų sprendimų | KaunoDiena.lt

V. ALEKNA PO K. VALIJEVOS SKANDALO: JEI NORIME DOPINGO PIKTŽAIZDĘ IŠRAUTI, REIKIA GRIEŽTŲ SPRENDIMŲ

  • 20

Rusijos dailiojo čiuožimo atstovė Kamila Valijeva triumfuoja po Tarptautinio sporto arbitražo teismo sprendimo. Ji galės tęsti olimpines žaidynes ir startuos asmeninės varžybose, kuriose laikoma pagrindine favorite laimėti, informuoja LNK.

„Tarptautinio sporto arbitražo teismo komisija puikiai žino privalomo sustabdymo taisyklę, tačiau nusprendė vadovautis išskirtinėmis aplinkybėmis. Sportininkė yra jaunesnė nei šešiolikos metų, todėl yra saugomas asmuo pagal Pasaulio antidopingo kodeksą“, – teigė Sporto arbitražo teismo generalinis sekretorius Matthieu'as Reebas.

Tokį sprendimą iškart griežtai sukritikavo Jungtinių Amerikos Valstijų olimpinis komitetas, pasipiktinęs dėl „nešvaraus“ sporto toleravimo.

Tiesa, tai, kad K. Valijevai leista čiuožti, nereiškia tai, kad ji dėl dopingo vartojimo nebus nubausta. Pasak ekspertų, tyrimas ir toliau bus tęsiamas, o galutinis sprendimas paaiškės jau tik po žaidynių.

„Tyrimas yra pradėtas ir paaiškėjus, kad sportininkę reikia diskvalifikuoti dėl draudžiamų medžiagų vartojimo, jos visi rezultatai gali būti anuliuojami – tiek Europos čempionato, tiek olimpinėse žaidynėse pasiekti rezultatai“, – sakė Lietuvos antidopingo agentūros direktorė Rūta Banytė.

Anot specialistų, bylos nagrinėjimas gali užtrukti ir kelerius metus. Per šį laikotarpį čiuožėjos apdovanojimai taip gali ir nepasiekti.

Pranešama – jeigu K. Valijeva taps prizininke moterų asmeninėse varžybose, Pekine nebus rengiama nei medalių, nei gėlių įteikimo sportininkėms ceremonija.

„Pasaulio antidopingo agentūros kodekse yra nurodyta, kad sprendimas turi būti priimamas – aš turiu omenyje federacijų arba antidopingo agentūrų – per šešis mėnesius. Toks laiko tarpas. Tačiau išaiškėjus tam tikroms aplinkybėms tyrimas gali užtrukti ilgiau, o Sporto arbitražo teismas turi savo reglamentą su savo terminais“, – kalbėjo R. Banytė.

Jeigu mes norime piktžaizdę dopingo išrauti iš sporto, tai tikrai turi būti labai griežti ir negailestingi sprendimai ir kitaip mes su tuo nepakovosime.

Buvęs lengvaatletis, parlamentaras Virgilijus Alekna negali atsistebėti dėl to, kaip lengvai leidžiama žaidynėse dalyvauti net ir „susitepusiems“ sportininkams.

Pasak jo, tai lemia ir tam tikrų federacijų per daug laisvas požiūris į antidopingo taisykles. „Jeigu mes norime piktžaizdę dopingo išrauti iš sporto, tai tikrai turi būti labai griežti ir negailestingi sprendimai ir kitaip mes su tuo nepakovosime“, – tikino V. Alekna.

Rusų rinktinė dėl ankstesnių dopingo skandalų Pekino olimpiadoje dalyvauja tik kaip rusų olimpinis komitetas. Tačiau, pasak V. Aleknos, Rusijai po tokių atvejų turėtų būti uždraustos bet kokios galimybės dalyvauti svarbiausiuose tarptautiniuose turnyruose. „Jau yra pavyzdžių turima, kaip sakiau – lengvoji atletika, kur tikrai labai griežtus sprendimus yra priėmę ir Rusijos sportininkai neturi jokių galimybių dalyvauti nei tarptautiniuose turnyruose, niekur. Jie yra eliminuoti iš didžiojo sporto. Aišku, tai yra nelengvas sprendimas, bet matyt kito kelio nėra“, – teigė V. Alekna.

K. Valijeva į skandalą pateko po to, kai rusų čiuožimo komanda iškovojo aukso medalius. Vėliau paaiškėjo, kad pernai gruodį tikrinant sportininkę jos organizme rasta draudžiamo trimetazidino, kuris padeda ištvermei.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

DIEDUKAS

EI ALEKNA,IR KAM TIEK ASABU KINIJON PASIUNTĖT.TIEK PINIGŲ IŠTRATINTA.MATOMAI GERAS ATKATAS.NA JEI SLIDININKĖ ATSILIEKA ANT RSTO,DAUGIAU,TAI KO JI TEN.PRIŠ PASKUTINĘ VIETA UŽĖMĖ ČIUŽĖJAI DŽIAUGIASI,KAD SUDALYVAVO.GALĖJOT MANE PASIŪSTI,ANT SLIDŽIŲ STOVIU,O PER DVI DIENAS TRASA TIKRAI ĮVEEIKČIAU.GĖDA,JUK NEBUVO SPORTININKŲ ATSTOVAUTI LIETUVAI,TAD SURADO DRAUGELIUS,GIMINES PAŽYSTAMUS.

grieztintojas

Transgenderiai dalyvauja olimpijadose, eik ten pagrieztink, issigimeliu gerbejai, slykstyne tu.

ttt

man nesuprantama, analizus ima prieš pusmetį, tiria tik dabar. kur tą laiką buvo laboratorija? tiria dabar, viskas gerai. tegu sportas apsisprendžia, prieš varžybas švaru, startuoja, yra suspenduojama keliems metams. O dabar ir po 10 metų kažką tiria, nors sportininkas jau senai nesportuoja. Man daugiau panašu į politiką nei sportinę etiką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS