Vienintelė prabanga golfe yra laikas | KaunoDiena.lt

VIENINTELĖ PRABANGA GOLFE YRA LAIKAS

Gegužės 29 – birželio 1 d. netoli Vilniaus esančiame golfo aikštyne "The V Golf Club" įvyks bene didžiausias pastarojo dešimtmečio golfo renginys Lietuvoje – "Vilnius Pro-Am 2019" turnyras. Į pasaulinės Europos golfo profesionalų asociacijos (PGAE) oficialių varžybų kalendorių įtrauktame turnyre drauge su mėgėjais dalyvaus ir profesionalūs golfo žaidėjai.

Likus savaitei iki turnyro pradžios buvo užsiregistravusios 12 komandų iš Lietuvos, Italijos, Izraelio, Bulgarijos, Kazachstano ir Skandinavijos šalių. Lietuvai turnyre atstovaus Arno Kauno ir Vytauto Gedmino vedamos komandos. Į turnyrą atvyks ir pasaulinį reitingą turintys golfo žaidėjai. Komandos, sudarytos iš bent vieno golfo profesionalo ir trijų neprofesionalių žaidėjų, tris dienas rungsis 54 duobučių formato turnyre.

"Tai, kad Lietuvoje vyks profesionalų golfo turnyras, savaime yra labai stipru. Lietuvoje tai bus bene antras tokio lygio turnyras, pirmasis buvo surengtas prieš dešimt metų. Tiesa, tada vyko tik profesionalų varžybos, o šiame turnyre drauge žais ir profesionalai, ir mėgėjai, – "Vilniaus dienai" sakė profesionalus golfo žaidėjas A.Kaunas. – Tarptautiniams turnyrams yra keliami labai aukšti reikalavimai golfo aikštynui, o Vilniuje būtent tokį ir turime, įrengtą pagal Amerikos golfo asociacijos standartus, vienintelį PGA tipo golfo aikštyną Baltijos šalyse. Tad jau dabar galime pasidžiaugti, kad Lietuvoje turime profesionalaus lygio golfo klubą su atitinkamu lauku, viešbučiu ir kitokia infrastruktūra."

– Kokios išskirtinės šio turnyro savybės? Kokia jo vieta profesionalių golfo turnyrų klasifikacijoje?

– Pagal subordinaciją aukščiausio rango turnyrai yra "PGA" ir "European Tour" organizacijų rengiami profesionalų golfo turai JAV ir Europoje. Antra kategorija – "Challenge" turas, o trečia kategorija – "Pro Golf" turas ir kiti. "Pro-Am" turnyrai rengiami įvairiose šalyse siekiant sudaryti sąlygas ne tik profesionalams, bet ir golfo mėgėjams pajusti aukštesnio lygio varžybų skonį. Tai yra komandinės varžybos, nes kartu su profesionaliu sportininku žaidžia ir trys mėgėjai, o į bendrą įskaitą įtraukiami dviejų geriausiai pasirodžiusių komandos narių taškai. Be to, profesionalai dar varžosi tarpusavyje, nes jų surinkti taškai lems individualius nugalėtojus.

Turnyro svarba priklauso nuo to, kokie profesionalai jame dalyvaus. Aukštesnio lygio PGA turnyruose "Pro-Am" turnyrai vyksta vieną dieną ir būna tarsi įvadas į profesionalų kovas. Mūsų atveju turnyras vyks tris dienas, komandos varžysis dėl pagrindinio prizo, o profesionalūs žaidėjai grumsis dar ir dėl piniginio prizo. Prizinis fondas priklauso nuo dalyvių skaičiaus, prognozuojama, kad jis sieks iki 20 tūkst. eurų. Turnyro nugalėtojui turėtų atitekti ne mažiau nei 4 tūkst. eurų, bet jei užsiregistruos daug komandų, tas prizas gali išaugti.

– Kokius tikslus keliate sau šiame turnyre?

– Šis turnyras man asmeniškai yra labai svarbus, nes jis vyksta Lietuvoje, klube, kuriame aš pats žaidžiu ir dirbu, treniruoju kitus žaidėjus. Todėl mano tikslas yra pasirodyti kuo geriau, o jei pasiseks – laimėti šį turnyrą. Vis dėlto aš puikiai pažįstu šį golfo lauką, tad turiu tam tikrą pranašumą. Golfe sunku kažką iš anksto suplanuoti, bet Lietuvai būtų didelė garbė, jei lietuvis taptų šio turnyro nugalėtoju. Faktas, kad bus rimta kova, nes Italijoje, Prancūzijoje ir kt. šalyse gerų golfo žaidėjų netrūksta. Žinau, kad turnyre dalyvaus profesionalūs golfo žaidėjai iš įvairių Europos šalių, bet kol kas apie atskirus žaidėjus kalbėti per anksti.

Požiūris, kad golfas yra brangi pramoga, Lietuvoje vis dar yra labai gajus.

– O kokia Lietuvoje golfo padėtis? Kiek yra aktyviai šią sporto šaką propaguojančių sportininkų?

– Nuo pat golfo atsiradimo Lietuvoje su šiuo žaidimu susipažino kelios dešimtys tūkstančių žmonių, bet šiuo metu realiai galėtų būti apie du tūkstančiai žaidėjų, o profesionaliai golfą žaidžiu tik aš ir Juozapas Budrikis. Kita vertus, golfo situacija Lietuvoje nuosekliai gerėja, bet šiai sporto šakai labai trūksta tinkamos informacijos. Manau, kad pas mus yra daugiau žmonių, kurie apskritai nėra nieko girdėję apie golfą, nežino, kad ir mūsų šalyje galima žaisti.

O juk sąlygas užsiimti golfu mes turime tikrai labai geras. Lietuvoje iš viso yra šeši golfo aikštynai, net trys iš jų veikia Vilniaus regione. Ir jie tikrai nėra perkrauti, todėl bet kada juose galima žaisti golfą. Kitose šalyse tokios prabangos nėra, ten reikia iš anksto rezervuoti žaidimo laiką. Lietuvoje visi gali žaisti ir rytais, ir po darbo dienos ar bent jau išmėginti šią sporto šaką. Aišku, norint siekti sportinių aukštumų, reikia ir atitinkamų savybių, bet pabandyti gali visi.

– O gal lietuviams pats golfas yra pernelyg prabangus sportas?

– Požiūris, kad golfas yra brangi pramoga, Lietuvoje vis dar yra labai gajus. Sutinku, kad tai yra aristokratiškas, džentelmeniškas sportas, jis iš šalies atrodo gan prabangiai, bet tikrai ne dėl to, kad norint žaisti golfą reikėtų išleisti daug pinigų. Iš tiesų, golfo lauke galima žaisti su auksinėmis lazdomis, bet galima pasinaudoti ir paprastomis lazdomis, kurios tikrai nėra labai brangios. Visgi bene didžiausia prabanga golfe yra laikas. Norint rimtai žaisti golfą reikia turėti daug laisvo laiko. Daugeliui ir susidaro įspūdis, kad golfą žaidžia tik verslininkai ir direktoriai, nes jie turi daug laiko. Kita vertus, galima po darbo kelioms valandos ištrūkti į golfo lauką, tik tiek, kad tada nesužaisi į tiek duobučių, kiek galėtum turėdamas daugiau laiko.

Aukštesnio lygio golfo žaidėjas vien paprastai treniruotei turi skirti bent 5 valandas. Mano eilinė treniruotė trunka iki 6 valandų – apšilimas, smūgiavimo tobulinimas ir žaidimas 18 duobučių lauke. Ir tai yra visiškai minimali treniruotė, po jos vakare aš dar ir pats treniruoju kitus žmones. Ir taip kiekvieną dieną. Todėl vienintelė prabanga golfe yra laikas, o ne pinigai. Jei nori siekti aukštumų šiame sporte, reikia skirti tikrai daug laiko. Kita vertus, ar žmogus pajus malonumą, smūgiuodamas golfo kamuoliuką, priklauso ir nuo trenerio. Aš siekiu, kad į treniruotę atėjęs žmogus per valandą pajustų maksimalų malonumą, o tai reiškia, kad jis sugebėtų lengvai numušti golfo kamuoliuką, nes tai yra pirmas žingsnis į žaidimą. Aišku, jei žmogus nori per metus tapti profesionaliu žaidėju, jis turės atsisakyti visų kitų savo pomėgių, darbų ir visą laiką, jėgas ir energiją skirti tik golfui.

– Ar įmanoma per metus tapti profesionalu?

– Viskas priklauso nuo žmogaus valios, įgimtų savybių ir finansinių galimybių. Iš esmės, kiekvienas, turintis gebėjimų ir talento, gali tapti profesionalu. Bet aš manau, kad mums reikia koncentruotis ne į profesionalumą, o į jaunimą. Lietuvoje tikrai yra nemažai gabių jaunų golfo žaidėjų, bet ar jie pasieks aukštumas, priklausys tik nuo jų noro, požiūrio, darbštumo, užsispyrimo bei tėvų dėmesio ir palaikymo.

Turnyro programa

"Vilnius Pro-Am 2019" turnyro atidarymo renginys vyko gegužės 29 d. Tą dieną sportininkams buvo numatytas praktikos raundas ir susipažinimas su aikštynu. Pirmoji varžybų diena – gegužės 30 d., kai reikės įveikti pirmąsias 18 duobučių su kuo mažiau smūgių. Antrasis 18 duobučių etapas įvyks gegužės 31 d., o trečiasis ir lemiamas – birželio 1-ąją. Tos dienos vakare bus susumuoti visų trijų dienų rezultatai ir apdovanoti nugalėtojai. Turnyro metu vyks ne tik golfo žaidimas, bet ir teminiai vakarai, dienos lyderių apdovanojimai ir kultūrinė programa, skirta dalyviams ir žiūrovams.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

I think

Its cool

Kaunas yra

geras zaidejas. lenki jam galva

Geras turnyras

Junkitės

SUSIJUSIOS NAUJIENOS