Dešimt svarbiausių žaidėjų NBA finalo serijoje | KaunoDiena.lt

DEŠIMT SVARBIAUSIŲ ŽAIDĖJŲ NBA FINALO SERIJOJE

  • 0

Nenumaldomai artėja Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) finalas, kuris kelia nemažai klausimų.

Pasak ESPN žurnalisto Kevino Peltono, šis finalas yra kaip niekad intriguojantis, nes „Golden State Warriors“ ir Bostono „Celtics“ klubai ant popieriaus atrodo panašūs.

„Celtics“ pusfinalyje prašoko Milvokio „Bucks“ (4:3), o Rytų konferencijos finale įveikė Majamio „Heat“ (4:3).

Tuo metu „Warriors“ pusfinalyje susitvarkė su Memfio „Grizzlies“ (4:2), o Vakarų konferencijos finale parklupdė Dalaso „Mavericks“ (4:1).

ESPN nusprendė apžvelgti dešimt svarbiausių finalo serijos žaidėjų, kurie gali nulemti lemiamų rungtynių baigtį.

Finalas startuos naktį iš ketvirtadienio į penktadienį 4 val. Lietuvos laiku.

10. Grantas Williamsas („Celtics“)

G. Williamsas buvo iki šiol sveikas ir rungtyniavo pastoviai. Jis Bostono ekipoje pagal atkrintamosiose praleistas minutes ant parketo yra ketvirtas, nors starto penkete pradėjo vos penkiuose iš aštuoniolikos mačų.

„Celtics“ puolėjas turi greitas kojas ir didesnį nei 40 proc. tritaškių pataikymą, o tai jam ko gero leidžia būti naudingesniu nei Robertui Williamsui, kuris geba gintis po krepšiu ir užbaigti atakas dėjimais.

ESPN teigimu, verta atkreipti dėmesį į tai, kaip „Celtics“ galimai leis G. Williamsui keistis tarp „Warriors“ gynėjų Stepheno Curry ir Jordano Poole'o.

9. Jordanas Poole'as („Warriors“)

Kita vertus, „Celtics“ agresyvumas prieš J. Poole'ą nulems, kiek „Warriors“ treneris Steve'as Kerras laikys gynėją aikštėje. Po pirmųjų dvejų rungtynių serijoje su „Mavericks“ J. Poole'o minutės aikštėje vidutiniškai sumažėjo nuo 31 min. iki 28 min., nes Luka Dončičius per jį atakavo. „Second Spectrum“ duomenimis, tarp „Warriors“ žaidėjų, tik Curry, gynėsi daugiau kartų prieš užtvarą statantį žaidėją nei J. Poole'as.

Anot ESPN, Bostono klubas tikrai turėtų naudoti panašų metodą su Jaysonu Tatumu ir Jaylenu Brownu, kurie turi ūgio pranašumą prieš J. Poole'ą. Dėl šios priežasties ir pats J. Poole'as susidurs su sunkumais puolime. Todėl „Warriors“ teks pereiti į zoninę gynybą, jei J. Poole'as netyčia puolime užsidegs.

8. Alas Horfordas („Celtics“)

Vidutiniškai 9,8 taško rinkęs Alas Horfordas niekada neturėjo realios progos laimėti Rytų konferencijos finalo MVP, nes praleido pirmąsias rungtynes dėl COVID-19 protokolo bei tragiškai pataikė į krepšį per paskutines dvejas serijos rungtynes (3/17).

Tačiau jis buvo svarbi Bostono komandos dėlionė dėl savo universalumo gynyboje.

Sezono metu „Celtics“ pagerėjusi gynyba buvo siejama su R. Williamso gynyba perimetre ir jo išnaudojimu du prieš du situacijose.

Visgi, anot ESPN, negalima pamiršti ir apie A. Horfordo solidžią gynybą po krepšiu. Penktadienį 36-ąjį gimtadienį švenčiantis A. Horfordas iki šiol taip pat išlieka vienas patikimiausių gynyboje, kai reikia gintis prieš mažesnius ir staigesnius krepšininkus perimetre.

K. Thompsonas / Scanpix nuotr.

7. Klay Thompsonas („Warriors“)

Trejus metus K. Thompsonas laukė sugrįžimo į finalą. Jo paskutinės finalo rungtynės baigėsi kryžminių kelio raiščių plyšimu, kai 2019 m. „Warriors“ pralaimėjo prieš Toronto „Raptors“. „Warriors“ puolimui neabejotinai reikia K. Thompsono taiklumo. Remiantis „Basketball Referance“ duomenimis, San Fransisko ekipa laimėjo dvejas ir pralaimėjo trejas rungtynes, kai K. Thompsonas nepasiekė dviženklio rezultato.

Traumų kamuojamas K. Thompsonas nuo praėjusio finalo suprastėjo gynyboje. Kadangi Bostono klubas turi keletą pavojingų perimetro gynėjų, todėl K. Thompsonui bus liepta daugiau akcentuoti gynybą. Didelė tikimybė, jog didžiąją dalį rungtynių jis stumdysis su J. Brownu.

6. Marcusas Smartas („Celtics“)

M. Smartui šioje finalo serijoje bus patikėta ginti „Celtics“ puolimo variklį ir dukart lygos MVP. Nepaisant Bostono stiprios gynėjų linijos, M. Smartas visais įmanomais būdais bandys sustabdyti Curry, todėl tai gali apriboti jo galimybes padėti komandos draugams pasaugoti jų tiesioginius oponentus.

Nors atkrintamosiose „Celtics“ kelis kartus sugebėjo laimėti be M. Smarto, labiausiai jo trūkumas jautėsi pirmajame serijos mače su Majamio „Heat“.

5. Draymondas Greenas („Warriors“)

Didžiuliai kontrastai tarp dviejų geriausių NBA sezono gynybų. Visi penki „Celtics“ starto penketo nariai gavo bent po balsą geriausių gynybos žaidėjų rinkimuose, kai „Warriors“ gretose vienintelis Gary Paytonas sulaukė tokio įvertinimo be D. Greeno. Tai yra didžiulis D. Greeno įvertinimas, kuris pateko į antrą geriausiai besiginančių žaidėjų komandą net ir praleidęs 36 mačus.

Šioje serijoje D. Greenas bus atsakingas už baudos aikštelės priežiūrą, kai „Warriors“ bandys žaisti greitai, su žemu penketu. Jo gebėjimas keistis ginamaisiais per eilę metų buvo kertinis serijose. Jei jam pavyks dar ir geru procentu mesti iš toli, tai bus didelė „Warriors“ jėga.

4. Jaylenas Brownas („Celtics“)

Atkrintamosiose nėra siauresnio intervalo finale nei J. Browno geriausias ir blogiausias pasirodymai. J. Browno 23 taškų vidurkis kelyje link finalo nuėmė didžiulę naštą nuo J. Tatumo ir kartais gynėjas net buvo rezultatyviausias komandos žaidėjas. Kitais kartais J. Brownui koją kišo klaidos, kurių jis atkrintamosiose vidutiniškai daro po 3,3.

Mažiausiai pripažintas „Celtics“ gynybos žaidėjas turės parodyti savo potencialą, nes turės gaudyti K. Thompsoną ir A. Wigginsą.

3. Andrew Wigginsas („Warriors“)

Pirmajame atkrintamųjų kelyje su „Warriors“ A. Wigginsas išlaiko kiekvieną testą. Dabar laukia vienas didžiausių gynyboje – J. Tatumas per paskutines 10 rungtynių fiksuoja 27 taškų vidurkį.

Atkrintamosiose A. Wigginsas žaidžia protingai ir gerai balansuoja tarp sau susikuriamo metimo ir skubotų veiksmų. Lemiamų kovų stadijoje kanadietis fiksuoja 54 proc. pataikymą, iš toli per mačą realizuojantis po 1,5 metimo. „Warriors“ reikia tikėtis, jog finale A. Wigginsas išlaikys panašų žaidimą.

2. Jaysonas Tatumas („Celtics“)

Tai nėra tobulos atkrintamosios J. Tatumui, kuris turėjo porą labai blogų rungtynių, atakuojant krepšį. Visgi, kaip ir visa komanda, J. Tatumas labiausiai spindi lemiamais momentais. Pavyzdžiui, septintasis serijos mačas su „Heat“, ar 46 pelnyti taškai šeštajame susitikime su „Bucks“.

J. Tatumas buvo išrinktas į pirmąją NBA komandą, o geras žaidimas finale leistų jam įtvirtinti savo pozicijas tarp lygos superžvaigždžių.

1. Stephas Curry („Warriors“)

Ar žinojote, jog S. Curry niekada nelaimėjo NBA finalų MVP? Šis nesusipratimas gali būti sutvarkytas per artimiausias dvi savaites, nes S. Curry yra pasiruošęs pasiimti trūkstamą apdovanojimą. Matant šias atkrintamąsias, neatrodo, kad kažkas kitas be S. Curry laimėtų NBA finalo MVP, jei „Warriors“ laimės ketvirtąjį trofėjų Stepho eroje.

Istoriškai, Bostono klubas S. Curry prižiūri geriausiai iš visų NBA komandų ir tik prieš „Bucks“ gynėjas rinko mažiau taškų statistiškai per minutę. Vis dėlto didžioji „Celtics“ gynybos sėkmė buvo Avery Bradley, kuris buvo numušęs S.  Curry pelnytus taškus 24 proc. žemiau vidurkio. Jam išvykus, S. Curry renka tik 4 proc. mažiau taškų savo vidurkio. Tiesa, per šią atkarpą „Celtics“ vis tiek laimėjo penkis mačus iš aštuonių.

GALERIJA

  • K. Thompsonas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS