Eurolyga vasarą? Olimpinių žaidynių perkėlimas tam atvėrė visas galimybes | KaunoDiena.lt

EUROLYGA VASARĄ? OLIMPINIŲ ŽAIDYNIŲ PERKĖLIMAS TAM ATVĖRĖ VISAS GALIMYBES

Antradienį priėmus sprendimą į 2021 metus perkelti Tokijo olimpines žaidynes ir tuo pačiu nebelikus poreikio rengti olimpines krepšinio atrankas, krepšinio lygos Europoje ir Azijoje gavo daugiau erdvės kvėpuoti. Dabar joms nebėra tikslo skubėti užsibaigti sezonų iki birželio vidurio ir tai suteikia daugiau vilties išgirsti oranžinio kamuolio bumbsėjimą dar artimiausiais mėnesiais.

Trečiadienį konferenciniu vaizdo ryšiu posėdžiavę Eurolygos klubų vadovai sutarė, kad jų prioritetas išlieka tas pats – pratęsti sezoną pagal suplanuotą tvarką. Jeigu tai nepavyks, ieškoti alternatyvių sezono pabaigimų variantų. Sezono atšaukimas vis dar išlieka kaip nepageidaujamas variantas.

Kaip galėtų atrodyti atnaujinta Eurolyga? Kada tai galėtų įvykti? Pabandykime padėlioti potencialius scenarijus.

Vos tik paskelbus, kad olimpinės žaidynės perkeliamos į kitus metus, iš Kinijos pasigirdo žinios, kad šioje šalyje krepšinio pirmenybės bus atnaujintos ne balandžio 15 dieną, o galimai tik gegužę. Tai – dar ne galutinis sprendimas, tačiau jis demonstruoja sprendimų laisvę, kurią suteikė atlaisvintas vasaros kalendorius.

Kinai planavo varžybas pratęsti dviejuose miestuose, kur atvyktų po 10 komandų ir jos porą savaičių tarpusavyje žaistų be žiūrovų. Sezono atnaujinimą nukeliant porą savaičių, atsiranda papildomų galimybių – galbūt komandoms žaisti savo miestuose, galbūt su ribotu žiūrovų skaičiumi.

Nebėra jokio tikslo skubėti pabaigti sezono ir niekas nenustebs, jeigu krepšinis Kinijoje bus žaidžiamas ne tik birželį, bet ir liepą.

Apie tai, kad yra pasirengę kardinaliam grafiko pakeitimui, NBA pranešė netrukus, kai sustabdė savo pirmenybes. Tuomet paskelbta, kad sezono atnaujinimas gali įvykti tik birželio viduryje arba antroje jo pusėje, o sezonas tęstųsi iki pat rugpjūčio. Tokiu atveju būsimasis, 2020-2021 m. sezonas, startuotų tik apie Kalėdas.

NBA iš karto nesiruošė taikytis prie olimpinių žaidynių, o šias perkėlus, akivaizdu, kad dabar likęs krepšinio pasaulis taikysis prie NBA. Jeigu stipriausios pasaulio lygos tarpsezonis persikelia iš vasaros į rudenį, Eurolyga negali užsispyrusi elgtis kitaip.

Apie tai buvo diskutuota trečiadienį Eurolygos vadovų pokalbyje ir, nors apie konkrečias datas dar nekalbėta, galime paspėlioti, kada gali būti atnaujintos Eurolygos pirmenybės.

Teisingiausia, ko gero, pirmiausia būtų nubraukti balandžio ir gegužės mėnesius – mažai galimybių, kad tada gyvenimas Europoje bus bent apsitvarkęs. Oro linijos, pavyzdžiui, „Ryanair“, šią savaitę atšaukė visus skrydžius šiems dviem mėnesiams.

Kelionės tarp šalių liks komplikuotos, koronaviruso susirgimų skaičiai, prognozuojama, daugelyje šalių piką pasieks balandžio mėnesį, o gyventojai dar kurį laiką liks užsidarę karantine.

Dabar niekas negali prognozuoti tiksliai, tačiau birželio mėnuo šiai dienai atrodo kaip anksčiausias variantas atnaujinti Eurolygos sezoną.

Net nusprendus jį atnaujinti birželį, realios kovos, greičiausiai, neprasidėtų be liepos. Jeigu nesikeis tvarka, iš užsienio grįžę krepšininkai turės dvi savaites karantinuotis, po to komandų lauktų bent dviejų savaičių mini treniruočių stovyklos.

Nereikia atmesti varianto, kad koronaviruso testavimas per artimiausius mėnesius bus ištobulintas ir nebereikės privalomai dvi savaites karantinuotis, tačiau bet kuriuo atveju, ekipos, vos tik susirinkusios, negalės iš karto pulti žaisti, todėl birželio pabaiga – liepos pradžia atrodytų kaip realiausia data varžybų atnaujinimui.

Eurolyga prioritetu laiko žaidimą pagal esamą formatą. Norima, kad ekipos varžytųsi savo arenose, net jeigu tai reikštų rungtyniavimą be žiūrovų.

Kalendorius būtų labiau suspaustas: pavyzdžiui, šešerias paskutines reguliariojo sezono rungtynes būtų galima sužaisti per tris savaites.

Atkrintamosios truktų dar dvi geras savaites, o viską, kaip įprasta, vainikuotų finalo ketvertas. Tik jis, jeigu bus surengtas, šiemet labai realiai gali įvykti rugpjūčio mėnesį.

Tokia tvarka būtų, jeigu viskas vyktų pagal tą scenarijų, kurio nori Eurolyga. Jeigu tam tikros šalys birželio-liepos mėnesiais liktų įkalintos koronaviruso grėsmės, Eurolygai gali tekti ieškoti kitokių sprendimų būdų, pavyzdžiui, kinų varianto pritaikymo, kai komandos susirenka tam tikrame mieste ir porą savaičių žaidžia tarpusavyje niekur nekeliaudamos.

Bet ir šiuo atveju sezonas nusitęstų iki pat rugpjūčio.

Toks grafikas sutaptų su NBA planais ir tai reikštų, kad pasaulinis žaidėjų turgus atsidarytų rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo pradžioje. Komandos nuo JAV iki Azijos komplektuotųsi ne vasarą, o rudenį. Būsimasis sezonas taip pat prasidėtų vėliau, nei įprasta.

Tačiau jeigu galima išsaugoti esamą sezoną, kodėl gi ne? Netradiciniai laikai reikalauja netradicinių sprendimų, o olimpinių žaidynių perkėlimas suteikė tam didelę sprendimų laisvę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS