Eurolygos čempionus išgelbėjo paskutinis metimas | KaunoDiena.lt

EUROLYGOS ČEMPIONUS IŠGELBĖJO PASKUTINIS METIMAS

"Pralaimėjimas nelygus pralaimėjimui. Šis tikrai nebuvo pats prasčiausias", – po Kauno "Žalgirio" nesėkmės Maskvoje kalbėjo Ramūnas Šiškauskas. Buvęs krepšininkas, nepaisydamas kauniečių pralaimėto principinio mačo CSKA ekipai (82:85), įžvelgė teigiamų tendencijų.

Prireikė papildomo kėlinio

Galingas startas ir įspūdinga "Žalgirio" gynyba, Eurolygos čempionams leidusi surinkti vos 9 taškus per kėlinį, tačiau vėliau – duobė.

40-ies minučių išsiaiškinti santykius ekipoms nepakako, nors, jei ne įspūdinga žalgiriečio Thomaso Walkupo atkarpa, per kurią jis įsmeigė du tritaškius ir dvitaškį, taškas mače būtų padėtas kur kas anksčiau.

Paskutinis ketvirto kėlinio metimas priklausė Mike'ui Jamesui, bet CSKA legionieriaus tolimas šūvis tikslo nepasiekė, tad ekipoms teko žaisti papildomą kėlinį.

Lemiamą žodį tarė vėlgi M.Jamesas. 185 cm ūgio amerikiečiui užteko paskutinės minutės, kad per ją surinktų net 10 taškų ir galiausiai kartu su varžybų pabaigą skelbiančiu signalu išplėštų pergalę.

"Žalgiriui" pristigo sėkmės

– Retas pralaimėjimas, po kurio net Šarūnas Jasikevičius gyrė savo komandą. Dėl tokios nesėkmės žalgiriečiams turbūt neturėtų būti gėda? – paklausėme CSKA klubui praeityje atstovavusio R.Šiškausko.

– Kai treneris taip pasako, nelabai yra ką pridurti. Iš tiesų, kartais net ir laimėdamas gali jaustis prastai, nes žaidimas nesisekė, o laimėjai nepelnytai. Šiuo atveju žalgiriečiai žaidė gerai, bet pritrūko sėkmės. Krepšinyje taip būna.

– Tašką rungtynėse padėjo įspūdingas M.Jameso tritaškis. Tačiau ar tai, kad nepavyko lemiamu momentu sustabdyti amerikiečio, buvo pagrindinė "Žalgirio" nesėkmės priežastis?

– Toks metimas gali būti taiklus, gali būti ir netaiklus. Tikrųjų priežasčių reikia ieškoti kitur. Rungtynės pralaimimos ne paskutinę sekundę. Reikia žaisti taip, kad varžovas nepriartėtų vieno metimo atstumu. Tačiau su CSKA tai padaryti labai sudėtinga.

– Vis dėlto M.Jamesas ir iki lemiamo metimo surengė rezultatyvių atakų seriją. Kodėl beveik visą mačą pavyzdingai prižiūrėto amerikiečio nepavyko supančioti iki pat pratęsimo pabaigos?

– Kalbamės apie itin aukšto lygio žaidėją. Tuo įsitikinome ir pernai, kai M.Jamesas vilkėjo Milano "AX Armani Olimpia" marškinėlius. Amerikietis gali būti nepastebimas didžiąją rungtynių dalį, bet kai ateina lemiamas laikas, jo nesustabdysi. Jis labai staigus, pasitiki savo jėgomis, gerai pataiko. Tokie žaidėjai ir gali ištempti visą komandą.

Jei žaidimas būtų beviltiškas, pralaimėjimai triuškinantys, tada – kita kalba.

– Kad ir kaip būtų, už gražius pralaimėjimus niekas taškų neduoda. Ar žalgiriečių nepalauš psichologiškai jau šešta iš eilės nesėkmė Eurolygoje?

– Nekurkime tragedijos. Jei žaidimas būtų beviltiškas, pralaimėjimai triuškinantys, tada – kita kalba. Tačiau "Žalgiris" beveik visus mačus kaunasi iki pat jų pabaigos, todėl pralaimėjimų nusipelnė kur kas mažiau.

– Gruodžio 8-ąją kauniečių laukia akistata savo arenoje su Vilniaus "Rytu". Ar galima tikėtis intrigos?

– "Žalgiris" – aiškus favoritas. Tačiau rungtynės su "Rytu" visiems Kauno komandos žaidėjams – principinės. Kaip ir sirgaliams. Nesakyčiau, kad vilniečiams būtų neįmanoma laimėti. Bus įdomu.

Atvyks "Valencia"

Kitas Eurolygos rungtynes žalgiriečiai žais gruodžio 13-ąją savo arenoje su "Valencia" komanda, kuri 99:111 (29:30, 20:23, 21:27, 29:31) pralaimėjo Madrido "Real" krepšininkams.

Valensijos ekipa neprilygo madridiečiams taiklumu (atitinkamai: dvitaškių – 52,5 proc. ir 60 proc., tritaškių – 42,9 proc. ir 58,6 proc., baudų metimų – 84 proc. ir 90 proc.).

Būsimų "Žalgirio" varžovų gretose išsiskyrė Jordanas Loydas (21 taškas, iš jų 4/5 – tritaškių, 5 rezultatyvūs perdavimai), Mike'as Tobey (20 taškų), Bojanas Dubljevičius (17 taškų, 6 atkovoti kamuoliai). "Valencia" legionierius, buvęs žalgirietis Brockas Motumas pelnė vos 2 taškus, bet keturis kartus atkovojo kamuolį.

Treneriai

Dimitris Itoudis (CSKA): "Mačą su "Žalgiriu" pradėjome itin prastai, tačiau sugebėjome persiorientuoti kietai kovai, nors būtent tokios ir tikėjomės. Per papildomą kėlinį dauguma mūsų sprendimų buvo teisingi, tačiau sėkmės svarstyklės galėjo pakrypti bet kurios komandos naudai. "Žalgiris" vėl parodė kovotojo charakterį."

Šarūnas Jasikevičius ("Žalgiris"): "Svarbiausia, kad po tiek pralaimėjimų žaidėjai čia atvažiavo ne pasižiūrėti, kas bus, bet tikėdami laimėti ir tai matėme. Man tai buvo svarbiausia. Paskutinis Mike'o Jameso metimas absoliučiai neįdomus, nes prieš tai buvo 45 minutės, kai reikėjo išspręsti reikalus. Žinojome, kad jis mes, prieš jį buvo vienas geriausių mūsų gynėjų. Įmetė, sveikiname. Pralaimėjimai ir pergalės ne visada viską atspindi. Galime džiaugtis šiomis rungtynėmis, daug dalykų padarėme gerai, nors labai skausminga pralaimėti tokiu būdu – po pratęsimo, paskutinio metimo. Turime tikėti savo sistema ir nieko joje nekeisime. Lygiai taip pat buvo pernai."

Žaidėjai

Mike'as Jamesas (CSKA): "Žalgiris" – sumaniai parengta komanda, tad malonu įveikti tokį varžovą. Pataikęs lemiamą tritaškį buvau laimingas tik vieną sekundę, vėliau pagalvojau: juk visą mačą žaidžiau nekaip. Kita vertus, kai nesiseka, vis tiek reikia mėtyti, nes tik tokiu būdu galima neprarasti pasitikėjimo savimi. Tą ir dariau. Nežinojau, ar žengsiu į aikštę per papildomą kėlinį, bet kai treneris mostelėjo man – ėjau ir padariau tai, ko iš manęs tikėjosi."

Thomasas Walkupas ("Žalgiris"): "Mūsų gynyba nekalta, viską darėme pagal savo taisykles, be to, M.Jamesas – geras žaidėjas, neįmanoma pasiekti, kad jis nepelnytų nė vieno taško. Rungtynių baigtį nulėmė kelios detalės. Krepšinis niekada nebus tobulas, bet norėdami įveikti stipresnes komandas mes turime žaisti pagal savo planą, atsilaikyti fiziškai. Žinome, kokie skaičiai turnyro lentelėje, bet dėl to nesijaudiname, nes per treniruotes dirbame iš širdies."

Statistika

CSKA–"Žalgiris" 85:82 (9:17, 23:14, 19:19, 18:19, 16:13). Maskvos "Megasport" arena, 6 114 žiūrovų.

CSKA: M.Jamesas 19 taškų, J.Strelniekas 18 (4 rezultatyvūs perdavimai), R.Bakeris 13 (iš jų 3/5 tritaškių), J.Bolomboy 12 (6 atkovoti kamuoliai), D.Hackettas 11 (6 rezultatyvūs perdavimai, 3 perimti kamuoliai, 3 klaidos), K.Hinesas 6 (5 atkovoti kamuoliai), N.Kurbanovas 3, A.Voroncevičius 2, D.Hilliardas 1, S.Antonovas ir J.Voigtmannas po 0.

"Žalgiris": T.Walkupas 19 taškų (iš jų 3/4 tritaškių, 7 atkovoti kamuoliai, 6 rezultatyvūs perdavimai, 7 klaidos), L.Lekavičius 15, J.Landale'as 12 (11 atkovotų kamuolių), Z.LeDay 11 (iš jų 4/12 dvitaškių, 9 atkovoti kamuoliai), A.Milaknis (2/2 tritaškių) ir M.Gebenas (4 atkovoti kamuoliai) po 8, N.Hayesas 5, K.C.Riversas (0/4 tritaškių) ir E.Ulanovas po 2, P.Jankūnas 0.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 22/41 (53,7 proc.) ir 24/51 (47,1 proc.), tritaškių – 9/27 (33,3) ir 6/18 (33,3), baudų metimų – 14/20 (70) ir 16/20 (80). Atkovota kamuolių – 30 ir 48, perimta – 6 ir 1. Rezultatyvūs perdavimai – 15 ir 12. Klaidos – 8 ir 15.

GALERIJA

  • Th. Walkupas <span style=color:red;>(dešinėje)</span>
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS