Grandioziniai mainai, repas, pagrobti vaikai ir kitos didžiausios NBA dramos | KaunoDiena.lt

GRANDIOZINIAI MAINAI, REPAS, PAGROBTI VAIKAI IR KITOS DIDŽIAUSIOS NBA DRAMOS

Krepšinio naujienų portalas „Tritaškis.lt“ tęsia rubriką „Už Atlanto“. Šioje rubrikoje nagrinėjamos svarbiausios stipriausios planetos krepšinio lygos (NBA) bei amerikietiško krepšinio aktualijos JAV žurnalistų akimis.

Kadangi dauguma NBA laisvųjų agentų jau yra „išgraibstyti“, galime apžvelgti tai, kas buvo labiausiai netikėta. Vis dėlto derėtų apžvelgti ne tik tai, kas yra susiję su laisvaisiais agentais, bet ir kitas NBA aktualijas. Labiausiai netikėtus NBA tarpsezonio nutikimus Jums pateikia „TheHoopDoctors.com“ rašantis Allenas Mollas.

Nepaisant blankaus laisvųjų agentų „derliaus“ ir naujokų biržos, kurioje nebuvo tikrų žvaigždžių, šią vasarą NBA išvydome daugybę mainų, žaidėjų persikėlimų iš vieno miesto į kitą. Tai padarys didelę įtaką kitam sezonui.

Mes išvydome netikėtą pirmąjį naujokų biržos šaukimą, kelis aukšto lygio laisvuosius agentus, per pirmąsias savaites pakeitusius ekipą, ir, žinoma, paskutiniąją „The Decision“ (liet. Sprendimas) dalį, kurioje „suvaidino“ Dwightas Howardas.

Jūsų dėmesiui – 25 labiausiai netikėti NBA tarpsezonio nutikimai.

1. Filadelfijos „76ers” išmainė Jrue Holiday į šeštuoju šaukimu pasirinktą Nerlensą Noelį.

Nors dauguma tautos mąstė, kodėl N.Noelis buvo pasirinktas tik šeštuoju šaukimu, „76ers” generalinis direktorius Samas Hinkie dirbo savo darbą, slaptai susitardamas, kad mainais į praeitą sezoną pirmą kartą „Visų žvaigždžių rungtynėse“ rungtyniavusį J.Holiday gautų N.Noelį. Praėjusį sezoną išbandžius savo laimę su Andrew Bynumu ir nepasisekus, S.Hinkie priėmė teisingą sprendimą, paspausdamas mygtuką ir išardydamas buvusią komandos sudėtį. Prie N.Noelio ir Syrakūzų universiteto žvaigždės Michaelo Carterio-Williamso dėl turimų naujokų biržos šaukimų po kito sezono bus galima pridėti daugiau pajėgių žaidėjų, nes prognozuojama, kad biržoje bus itin daug aukšto lygio žaidėjų. Sezoną ar du „76ers” atrodys prastai ar net labai prastai, tačiau  verta pakentėti, jei ateityje komandos marškinėlius gali vilkėti perspektyviausiu žaidėju laikomas Andrew Wigginsas.

2. D.Howardas atstūmė „Lakers“ ir pasirinko Hiustono „Rockets“.

Galų gale, D.Howardo drama baigėsi. Bent jau kol kas. Krepšininkas atstūmė „Lakers“ ir Dalaso „Mavericks“, kad su Jamesu Hardenu taptų „Rockets“ pagrindiniais žaidėjais. Be abejonės, žaidimas vienoje komandoje su Kobe Bryantu, negriežiant pirmuoju smuiku, nėra taip patrauklu, kaip savo kelio tiesimas Hiustone. Daugiau nebegalės būti jokių pasiteisinimų. Aš sumokėčiau, kad tik galėčiau pamatyti pirmąją dvikovą, kai D.Howardas ir K.Bryantas susitiks aikštėje.

3. Klyvlendo „Cavaliers“ pasirenka Anthony Bennettą pirmuoju šaukimu.

Visi prognozavo, kad pirmuoju šaukimu bus pasirinktas Kentukio universiteto aukštaūgis N.Noelis, Benas McLemore‘as arba net Aleksėjus Lenas. „Cavaliers“ pasielgė suktai ir pasirinko talentingą UNLV puolėją A.Bennettą. Atkreipiant dėmesį į N.Noelio traumas ir B.McLemore‘o elgesį, tai gali tapti labai protingu pasirinkimu. Tuo labiau, kad krepšininkas yra laikomas taiklesne legendinio Larry Johnsono versija. Yra abejonių dėl A.Bennetto traumų ir to, kokioje pozicijoje jis rungtyniaus. Vis dėlto jis turi geriausią nuožmaus žaidimo baudos aikštelėje žaidimo ir įgūdžių, esant prie tritaškio linijos, kombinaciją.

4. Paulo Pierce‘o, Kevino Garnetto ir Jasono Terry išmainymas į Brukliną.

Po to, kai šie žaidėjai buvo išmainyti, baigėsi Bostono „Celtics“ „didžiojo trejeto“ era. Po šių mainų tapo aišku, kad Bruklino „Nets“ sieks aukščiausių rezultatų, o tokio didelio amžiaus vidurkio sudėtį treniruojantis Jasonas Kiddas turės sunkią užduotį. Būdamas 35-erių, P.Pierce’as pelnydavo 18 taškų per rungtynes, o K.Garnettas, jau 37-erių metų amžiaus, išlieka vienu inteligentiškiausių ir atkakliausių kovotojų visose varžybose. Šis eksperimentas truks ne daugiau dviejų sezonų.

5. „Celtics“ pasamdė „Butler Bulldogs“ trenerį Bradą Stevensą.

Docui Riversui palikus komandą tam, kad Vakarų konferencijoje treniruotų Chrisą Paulą ir Los Andželo „Clippers“, ekipos generalinis direktorius Danny Ainge‘as pasielgė drąsiai ir pasamdė vieną geriausių Nacionalinės studentų sporto asociacijos (NCAA) trenerių, Butlerio universiteto krepšinio komandos strategą B.Stevensą. Nors dar ir dabar NBA yra 12 už B.Stevensą vyresnių krepšininkų, jis yra laikomas vienu geriausių jaunų trenerių. Tikimasi, kad jis į „Celtics“ atvyko ilgam, nes komanda šiuo metu turi tik Rajoną Rondo ir beveik nieko daugiau.

6. Niujorko „Knicks“ mainų būdu gavo Andrea Bargnani.

Nors „Knicks“ yra susiveržusi diržus ekipa, laiminčios komandos randa būdų tobulėti. Žvelgiant į dabartį, „Knicks“ yra laimėtojai, nes A.Bargnani yra per savo karjerą po 15 taškų per rungtynes renkantis žaidėjas. Be to, jis komandai puikiai tinka, kai Carmelo Anthony atsisėda ant atsarginių žaidėjų suolelio. Taip pat jis puikiai tiks, jei Amare Stoudemire‘as nesugebės pasiekti anksčiau demonstruotos sportinės formos. Blogiausia, kad A.Bargnani nė kiek nesigina ir per pastaruosius metus dėl savo sveikatos sužaidė tik 66-erias rungtynes.

7. J.Kiddas pasamdytas dirbti „Nets“ vyriausiuoju treneriu.

Netikėtai būsimas NBA šlovės muziejaus narys, įžaidėjas, J.Kiddas, baigė 19 sezonų trukusią karjerą. Jis baigė karjerą, užimdamas antrąją vietą NBA istorijoje pagal atliktų rezultatyvių perdavimų ir perimtų kamuolių skaičių. Tačiau karjera buvo baigta neilgam, kadangi „Nets“ pasikvietė 10 kartų „Visų žvaigždžių“ rungtynėse dalyvavusį J.Kiddą užimti komandos vyriausiojo trenerio postą. J.Kiddo rankose atsidūrė labai daug talento, tad „naujai iškeptas“ strategas nesėkmės atveju neturės jokių pasiteisinimų.

8. Denverio „Nuggets“ atleido George‘ą Karlą.

Pirmą kartą lygos istorijoje buvo atleistas NBA Metų treneris. Nepaisant daugiau nei 420 pergalių ir to, kad praėjusį sezoną padėjo komandai laimėti 57 sykius, kas yra komandos rekordas, vadovybė nusprendė eiti kitokiu keliu ir su vienu daugiausiai pergalių iškovojusiu strategu išsiskyrė. Tikėkitės netrukus jį pamatyti ant kitos komandos suolelio.

9. Andre Iguodala su Oklando „Warriors“ pasirašė ketverių metų 48 mln. JAV dolerių sutartį.

Vienu daugiausiai dėmesio sulaukusių veiksmų buvo trijų komandų mainai, po kurių olimpinio aukso savininkas A.Iguodala persikėlė į „Warriors“. Kol visi sekė D.Howardo ir Ch.Paulo dramas, „Warriors“ pasistiprino vienu labiausiai bijomų lygos gynybos specialistų, elitiniu atletu ir visapusišku žaidėju. „Iggy“ labiausiai tinka būti antru ar trečiu komandos pasirinkimu po Stepheno Curry ir Klay‘aus Thompsono. Jis labai padės komandai savo patirtimi gynyba prieš tokius Vakarų konferencijos žaidėjus kaip Kevinas Durantas ar K.Bryantas.

10. Oklahomos „Thunder“ žaidėjas Reggie Jacksonas pelnė 35 taškus ir pasiekė vasaros lygos rekordą.

Visi buvo šiek tiek nustebę, kai „Thunder“ 2011 m. naujokų biržos pirmojo rato pabaigoje pasirinko Bostono universiteto gynėją R.Jacksoną, nors tuo metu buvo spėjama, kad geriausiu atveju jis bus pasirinktas antrojo rato viduryje. Savo debiutinio sezono metu jis per 11 minučių rinkdavo po 3 taškus, o praeito sezono pabaigoje tapo rimtu pavojumi varžovams. Kai atkrintamųjų varžybų pradžioje traumą patyrė Russellas Westbrookas, jo vidurkiai pakilo iki 15 taškų, 5 atkovotų kamuolių ir 4 rezultatyvių perdavimų. Nors dabar jis sėkmingus rezultatus rodo tik vasaros lygoje, R.Jacksonas visus nustebino per kėlinį pelnydamas 23 taškus ir 35 taškus per rungtynes. Šiose rungtynėse prieš Detroito „Pistons“ buvo pasiektas lygos rekordas. Galima tikėtis, kad R.Jacksonas artėjantį sezoną gaus kur kas daugiau žaidybinio laiko, galbūt net taps 6-uoju žaidėju, kadangi J.Hardenas ir Kevinas Martinas jau žaidžia kitose komandose.

11. D.Riverso išmainymas iš „Celtics“ į „Clippers“.

Po to, kai pasiekė daugiau nei 400 pergalių ir 2008 m. triumfavo NBA, buvo aišku, kad D.Riversas nenorėjo būti dalimi atsinaujinančios „Celtics“. Todėl D.Ainge‘as gerbė jo norą ir sutiko ilgametį „keltą“ išmainyti už 2015 metų naujokų biržos pirmo rato šaukimą. Pranešama, kad D.Riversas Los Andžele uždirbs 21 mln. JAV dolerių per trejus metus.

12. Po trijų komandų susitarimo Tyreke‘as Evansas išmainytas į Naujojo Orleano „Pelicans“.

T.Evansas po NBA Metų naujoko apdovanojimo 2010-aisiais tapo tikra mįsle. Jis žaidė nestabiliai, buvo nuolatos kankinamas traumų ir trenerio štabo pasikeitimų. Žinomas dėl savo greičio, kamuolio valdymo ir atakų užbaigimo galimybių T.Evansas Naujajame Orleane turės žaisti lengvojo krašto puolėjo pozicijoje ir pagrindinių žaidėjų vaidmenį užleisti Anthony Davisui bei J.Holiday.

13. A.Bynumas pasirašė dvejų metų 24 mln. JAV dolerių vertės sutartį su „Cavaliers“.

Nors jis „kentė per didelius skausmus“, kad bent kartą apsivilktų „76ers” marškinėlius, kadaise dominavusio aukštaūgio keliai po pasirašyto iš dalies garantuoto dvejų metų kontrakto su „Cavaliers“ iš niekur nieko atsigavo. Uždirbsiantis garantuotą 6 mln. JAV dolerių algą aukštaūgis gali savo atlyginimą pasididinti iki 12 mln. per sezoną. Jei krepšininkas dėl kažkokių priežasčių nesužaistų nustatyto rungtynių skaičiaus, jis uždirbtų tik 6 mln. ir „Cavaliers“ galėtų nepratęsti kontrakto kitam sezonui. Todėl komandai tai yra maža rizika, bet atpildas gali būti labai didelis. Jei A.Bynumas atgaus anksčiau demonstruotą sportinę formą, tuomet jis kartu su Kyrie Irvingu gali tapti svariu argumentu, bandant privilioti LeBroną Jamesą atgal į Klyvlendą.

14. Allenas Iversonas, pasirodo, pagrobė savo vaikus.

Dar vienas naujas A.Iversono gyvenimo, baigus karjerą, „skyrelis“. Kaip tik prieš Tėvo dieną, buvęs naudingiausias NBA žaidėjas savo žmonos Tawannos buvo apkaltintas savo penkių vaikų pagrobimu. Ji padavė buvusį krepšininką į teismą, bet A.Iversonas jame pasirodė ir po ilgo pasiaiškinimo nesulaukė jokių sankcijų. Sklando gandai, kad jis yra nesumokėjęs daugiau nei 80 tūkst. JAV dolerių alimentų.

15. M.World Peace sulaukė amnestijos ir pasirašė sutartį su „Knicks“.

Praėjus vos kelioms dienoms po to, kai „Lakers“ atsikratė M.World Peace ir jis paskelbė, kad svarsto baigti karjerą arba žaisti „arenos futbolą“ (amerikietiško futbolo versija, žaidžiama uždaroje salėje – red. past.), ekscentriškasis krepšininkas nusprendė grįžti namo ir savo karjerą baigti „Knicks“ gretose. Iš Kvynsbridžo kilęs krepšininkas pasirašė metų sutartį, kurią žaidėjas savo nuožiūra gali pratęsti. Amerikietis į „Knicks“, kurią neseniai papildė ir A.Bargnani, įneš kietą žaidimą, gerą gynybą ir didelę patirtį.

16. Šarlotės „Bobcats“ pasirašė 41 mln. JAV dolerių sutartį su Alu Jeffersonu.

Prie viso to nesusipratimo, kuris vyksta Michaelo Jordano komandoje, „Bobcats“ pasirašė ilgametę 40,5 mln. JAV dolerių sutartį su lygoje dominavusiu A.Jeffersonu. Nors, pasak sklandančių gandų, komandos pagrindinis įžaidėjas Kemba Walkeris padėjo prisivilioti aukštaūgį į komandą, toks „Bobcats“ veiksmas yra šiek tiek netikėtas, kadangi ekipa naujokų biržoje pasirinko Indianos universiteto puolėją Cody Zellerį. Be to, „Bobcats“, regis, bus rimti kandidatai į kitų metų naujokų biržoje dalyvausiantį A.Wigginsą, kuriam prognozuojama žvaigždės karjera.

17. Nuo šiol L.Jamesas yra repo atlikėjas.

Tarsi du kartus laimėtų NBA čempionų žiedų, trijų naudingiausio žaidėjo apdovanojimų per pastaruosius ketverius metus, dviejų olimpinių medalių ir NBA rezultatyviausio žaidėjo karūnos geriausiam NBA žaidėjui nebūtų gana, jis įmerkė savo pirštus į repo vandenis. Sekdamas Shaquille‘o O‘Nealo, K.Bryanto ir A.Iversono pavyzdžius, L.Jamesas davė užuominą, kad gali netrukus išleisti savo dainų rinkinį.

18. Los Andžele sulaikytas nelegalius fejerverkus laikęs Gilbertas Arenas.

„Agento 0“ sėkmė pastaruoju metu nelydėjo. Praėjusios dekados viduryje vienu geriausių lygos žaidėjų buvęs G.Arenas tapo tik savo paties šmėkla – žaidėją „apvogė“ traumos, dėl kurių jis neteko savo sprogstamosios jėgos. Po to, kai, įvykus ginkluotam incidentui, komandos rūbinėje Vašingtono „Wizards“ išmainė G.Areną į Orlando „Magic“, per savo karjerą 20 taškų per rungtynes rinkusiam krepšininkui buvo pritaikyta amnestijos taisyklė. Visa tai įvyko prieš 2012-uosius, kai jis papildė Memfio „Grizzlies“, prieš tai, kai jis rungtyniavo Kinijoje. Viso to jam nebuvo gana. Liepos 4 d. Los Andžele jis buvo sulaikytas su pakankamai fejerverkų, kad būtų galima pradėti trečiąjį pasaulinį karą.

19. Rasheedas Wallace’as tapo „Pistons“ trenerio asistentu.

Sunku patikėti, kad Sheedas, daugiausiai techninių pražangų NBA istorijoje užsidirbęs žaidėjas, nusprendė tapti treneriu. Bet tai yra visiška tiesa, nes vieną sudėtingiausių charakterių NBA turintis R.Wallace‘as pasirašė sutartį ir tapo Mo Cheekso pagalbininku Detroite. Buvęs krepšininkas yra vienas geriausiai į krepšį metančių savo laikų aukštaūgių, tad, be abejonės, jam teks rūpintis įspūdinga Detroito komandos priekine linija, kurią sudaro Gregas Monroe, Joshas Smithas ir Andre Drummondas.

20. Naujojo Orleano „Hornets“ pakeitė pavadinimą į „Pelicans“.

Nuo šio sezono pradžios turbūt net labiausiai patyrę NBA transliuotojai Naujojo Orleano komandą vadins „Hornets“.  Tai tikriausiai nutiks netyčia, nes naujasis komandos savininkas Tomas Bensonas oficialiai pradėjo žengti į priekį ir, pritarus lygai, komandos pavadinimą pakeitė į labiau tinkantį komandos geografinei padėčiai – „Pelicans“ (liet. Pelikanai). Pelikanas yra Luizianos valstijos paukštis, esantis ant valstijos vėliavos. Įdomu, kiek laiko prireiks, kol A.Davisas bus pavadintas „Didžiuoju pelikanu“?

21. J.Smithas pasirašė ketverių metų 54 mln. JAV dolerių sutartį su „Pistons“.

„Pistons“ komandai toli iki tos blogiukų NBA čempionų komandos, kokia buvo devintojo dešimtmečio pabaigoje. Tačiau jie tikrai žengia tinkama kryptimi, surinkdami vieną geriausių priekinių linijų NBA. „Pistons“ sumokėjo didelius pinigus, kad nuo kitų komandų panosės nugvelbtų ilgametį Atlantos „Hawks“ žaidėją J.Smithą ir jį pridėtų prie G.Monroe ir A.Drummondo dueto. Nors 27-erių metų amžiaus šoklusis krepšininkas galbūt jau nebėra toks šoklus, koks buvo tuomet, kai 2005-aisiais laimėjo dėjimo į krepšį konkursą, jis vis dar išlieka vienu geriausiai besiginančių ir talentingiausių, bet į „Visų žvaigždžių rungtynes“ niekuomet neišrinktų žaidėjų.

22. A.Drummondas Orlando vasaros lygoje buvo tiesiog žvėris.

Puikiai debiutavęs NBA ir į antrąjį simbolinį naujokų penketuką patekęs A.Drummondas dėl vasarį patirtos traumos nebaigė sezono. Buvęs Konektikuto universiteto aukštaūgis nusprendė pagreitinti savo atsigavimo procesą ir sužaisti „Pistons“ komandoje Orlando vasaros lygoje. Tai kas nutiko, buvo įspūdinga, nes jis per mažiau nei 30 žaidimo minučių rinkdavo po 15 taškų, 15 atkovotų kamuolių ir 2 blokuotus metimus.

23. Monta Ellisas pasirašė trejų metų 40 mln. JAV dolerių sutartį su „Mavericks“.

Praėjusį sezoną nesėkmingai pabandžiusi prisivilioti Deroną Williamsą, o šiemet – D.Howardą, - „Mavericks“ nusprendė pasipildyti elitiniu taškus renkančiu gynėju, kuris būtų komandoje antras žmogus po Dirko Nowitzki. Dirkas sensta, o komandos savininkas Markas Cubanas po to, kai po triumfo 2011-aisiais komandą paliko J.Kiddas, J.Terry ir Tysonas Chandleris, desperatiškai stengėsi atnaujinti komandos sudėtį. Vis tik painiai atrodo tai, kad „Mavs“ pasirašė sutartį su M.Ellisu, nors prieš tai su ilgos trukmės sutartimi komandą papildė Jose Manuelis Calderonas bei pirmajame naujokų biržos rate pasirinktas Shane‘as Larkinas.

24. Antruoju šaukimu pasirinktas Victoras Oladipo yra „Magic“ ateities žaidėjas.

Po D.Howardo paniško pabėgimo „Magic“ turėjo ilgam būti komanda be ateities, tačiau „Magic“ vadovybė padirbėjo iš peties ir greitai surinko daug talentingų žaidėjų į vieną kolektyvą. Tarp tų žaidėjų yra Mo Harklessas, Nikola Vučevičius ir Tobiasas Harrisas. Šis tarpsezonis irgi buvo produktyvus – Orlando ekipa antruoju šaukimu pasirinko Indianos universitete išsiskyrusį V.Oladipo. Jis turėtų tapti naujuoju komandos veidu. Kiekvienos komandos vadovas treniruočių metu žavėjosi V.Oladipo branda ir darbo etika, su kuo sutiko ir „Magic“. Orlando vasaros lygoje V.Oladipo rungtyniavo įžaidėjo pozicijoje. Per ketverias rungtynes gynėjas vidutiniškai rinkdavo 19 taškų, 5 atkovotus ir 2,3 perimto kamuolio bei 4,3 rezultatyvaus perdavimo. Jis taip pat pasižymėjo pergalingu metimu prieš „76ers“.

25. Brandonas Jenningsas vis dar yra laisvasis agentas.

Gražiais žaidimo epizodais pasižymintis įžaidėjas manė, kad jis bus vienas paklausiausių žaidėjų rinkoje. Vis dėlto dėl prasto pataikymo procento ir nesugebėjimo vesti Milvokio „Bucks“ į didesnes pergales pakenkė savo debiutiniame sezone 55 taškus vienose rungtynėse pelniusio žaidėjo vertei. Jis reikalavo 12 mln. JAV dolerių per sezoną atlyginimo, tačiau jo negavo ir tikėtina, kad į Milvokį grįš, gavęs vieno sezono 4,5 mln. JAV dolerių kvalifikacinį pasiūlymą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS