Jei medaliai – nepasiekiami, gal užtektų bilieto į Tokiją? | KaunoDiena.lt

JEI MEDALIAI – NEPASIEKIAMI, GAL UŽTEKTŲ BILIETO Į TOKIJĄ?

"Visi varžovai – stiprūs, sunkiausi išbandymai mūsiškių laukia pirmiausia savo grupėje", – laukdamas pasaulio krepšinio čempionato finalo turnyro tvirtino buvęs Lietuvos rinktinės strategas Kęstutis Kemzūra.

Pabaigtuvės – rugsėjo 15-ąją

Kinijoje prasidėjo 18-ojo pasaulio vyrų krepšinio čempionato finalo turnyras, kuriame bus išdalyti ir septyni kelialapiai į Tokijo olimpines žaidynes.

Lietuvos krepšininkai rungtyniauja H grupėje, kurioje taip pat – Senegalo, Kanados ir Australijos nacionalinės komandos.

Į kitą varžybų etapą pateks 1-2 vietas aštuoniose grupėse užėmusios ekipos.

Lietuvos krepšininkai sekmadienį nesikuklino ir ne tik įsirašė pirmą pergalę H grupėje, bet ją iškovojo įspūdingu stiliumi – pasiekė rekordinę pergalę per pasaulio čempionatų istoriją. Donguano mieste vykusiame susitikime lietuviai 101:47 (27:10, 21:11, 29:12, 24:14) nugalėjo Senegalo krepšininkus.

Antradienį lietuviai 14:30 val. Lietuvos laiku žais prieš Kanados krepšininkus, o ketvirtadienį 14:30 val. su Australija.

Lietuvių, įveikusių pirmą barjerą, lauktų mačai su G grupės rinktinėmis (Dominikos Respublikos, Prancūzijos, Vokietijos arba Jordanijos). Į aštuntfinalį (jis numatytas rugsėjo 10-11 d.) žengs dvi stipriausios komandos.

Rungtynės dėl 3-ios vietos ir finalas vyks 15 d. Pekine, "Wukesong" arenoje.

Lyderis – J.Valančiūnas

Ruošdamiesi planetos pirmenybėms lietuviai sužaidė devynerias kontrolines rungtynes, iš jų laimėjo šešerias.

Vyriausiojo trenerio Dainiaus Adomaičio vadovaujama komanda 80:60 ir 87:46 nugalėjo Suomijos ekipą, 88:72 – Rusijos krepšininkus, 86:57 – Pietų Korėjos atstovus, 91:56 – Angolos rinktinę ir 82:79 – čekus.

Du kartus (68:72 ir 91:95) pralaimėta serbams, sykį (70:78) – ispanams.

Rezultatyviausiai ir efektyviausiai žaidė Jonas Valančiūnas (vid. 14,17 taško ir 19,67 naudingumo balo).

Į simbolinį draugiškų varžybų penketuką taip pat pateko Domantas Sabonis (vid. 11,71 tšk. ir 14,71 balo), Marius Grigonis (vid. 11,50 tšk. ir 14,33 balo), Mantas Kalnietis (vid. 8,75 tšk. ir 11,38 balo) bei Mindaugas Kuzminskas (vid. 8,50 tšk. ir 9,13 balo).

Kozirių neatskleidė

"Iš kontrolinių rungtynių rezultatų sunku spręsti, ar pasirengimas čempionatui buvo sėkmingas, visavertis, kokios būklės yra komanda oficialių varžybų išvakarėse, – svarstė K.Kemzūra. – Neabejoju, kad tam tikros sumaišties sukėlė D.Sabonio ir M.Grigonio negalavimai. Iki turnyro Pietų Korėjoje šie krepšininkai, o ypač Marius, buvo labai geros sportinės formos, bet sveikatos problemos paveikė jų žaidimą, jis jau nebuvo užtikrintas. Natūralu, kad ir patys krepšininkai neteko kažkiek jėgų. Man ypač apmaudu dėl M.Grigonio, kuris, žaidęs nuostabų krepšinį, su čekais jau nebuvo itin aštrus ir patikimas. Telieka tikėtis, kad jis vėl žais taip, kaip iki ligos."

Būtų labai skausminga, jeigu mūsų rinktinė nepatektų į kitą varžybų etapą, tačiau juk niekas jokių lengvatų ar išimčių negarantuoja.

Buvęs J.Valančiūno treneris Gintautas Regina atkreipė dėmesį ir į aklimatizacijos problemas, persikėlus iš Europos į Aziją.

"Neturėtų stebinti tai, kad Seule mūsų rinktinės žaidimas šiek tiek striginėjo. Man irgi teko su jaunimo komanda keliauti į Kiniją, tad puikiai žinau, ką reiškia po ilgo skrydžio žengti ant parketo ir mėginti žaisti krepšinį. Tai labai rimtas iššūkis, tad nenuostabu, kad ne visi krepšininkai sugebėjo pademonstruoti savo geriausias savybes. Kita vertus, ar likus kelioms dienoms iki pasaulio čempionato būtina spausti greičio pedalą iki dugno ir išsikrauti visu šimtu procentų? Man regis, kad mūsų vyrai žaidė ne visomis jėgomis, su tam tikru rezervu, pasisaugodami, nes niekam nereikia traumų per paskutines kontrolines varžybas", – samprotavo G.Regina.

Jo nuomone, nederėtų sureikšminti kontrolinių dvikovų rezultatų.

"Svarbiausios ir iškalbingiausios buvo dvejos rungtynės su serbais. Jos parodė tikrąjį Lietuvos rinktinės veidą ir potencialą. Abiejų komandų treneriai taip pat šiek tiek gudravo, neatskleidė visų kortų, derinių, tačiau vis tiek matėme solidų krepšinį. Todėl neabejoju, kad pasaulio čempionato finalo turnyre mes matysime kitokį žaidimą, nusiteikimą ir atsidavimą. Juo labiau, kad iki šiol ir treneriai gan daug eksperimentavo, išbandė įvairias taktines schemas, leido pasireikšti visiems krepšininkams. Per oficialias varžybas eksperimentų bus mažiau ir rotacija bus kitokia", – teigė Vilniaus krepšinio mokyklos treneris.

Jaunimas ūgtelėjo

Paskutiniai žaidėjai, nepatekę į kovinį Lietuvos rinktinės dvyliktuką, – Martinas Gebenas ir Žygimantas Janavičius.

Dėl M.Gebeno kilo daugiausiai diskusijų. Trenerių štabui atsisakius šio vidurio puolėjo paslaugų, ekipoje liko du šios pozicijos žaidėjai – J.Valančiūnas ir D.Sabonis.

"Mūsiškių varžovai australai turi du galingus vidurio puolėjus – Andrew Bogutą ir Aroną Baynesą, o iš kanadiečių žvaigždyno liko tik "Orlando Magic" klube žaidęs Khemas Birchas. Ryškių šios pozicijos žaidėjų neturi Senegalas. Tai reiškia, kad mūsų aukštaūgiams teks vaikytis žemesnius ir lengvesnius varžovus, – pastebėjo 2010-aisiais su Lietuvos rinktine pasaulio čempionato bronzą iškovojęs K.Kemzūra. – Kita vertus, skaičiuojama, kad dviems aukštaūgių pozicijoms – vidurio puolėjo ir sunkiojo krašto puolėjo – tenka 80 žaidimo minučių. Jei J.Valančiūnas ir D.Sabonis aikštėje praleis po 25 minutes, liks tik 30 minučių, o jas gali pasidalyti Paulius Jankūnas, M.Kuzminskas ir Jonas Mačiulis. Tad, jei nebus jokių nemalonių staigmenų, aukštų žaidėjų turėtų užtekti, ypač įvertinus grupėje laukiančių varžovų sudėtis. Manau, kad būtent į tai ir atsižvelgė D.Adomaitis. M.Gebenas per kontrolines rungtynes paliko gerą įspūdį, bet Arnas Butkevičius veržlumu, energija ir žaidimo kokybe nepaliko treneriams kito pasirinkimo."

A.Butkevičiaus faktorių išskyrė ir G.Regina.

"Arnas įrodė, kad gali būti labai naudingas žaidėjas. Jis puikiai išnaudojo jam skirtą laiką aikštėje, žaidė užtikrintai, šaltakraujiškai. Suprantu, kad treneriams teko spręsti rimtą dilemą, bet manęs jų pasirinkimas tikrai nenustebino. Nemanau, kad šį pasaulio čempionatą mūsiškiams dažnai reikės rungtyniauti su dviem vidurio puolėjais. Juo labiau, kad vidurio puolėju gali pažaisti ir P.Jankūnas, o M.Kuzminskas ir J.Mačiulis gali atlikti sunkiojo krašto puolėjo funkcijas. Tad M.Gebenas kovinėje sudėtyje būtų tarsi perteklinis apsidraudimas traumos ar nelaimės atveju", – dėstė G.Regina.

Apie medalius kalbėti sudėtinga, tačiau bent jau dėl kelialapio į Tokijo olimpines žaidynes lietuviai privalo pakovoti.

Jo teigimu, Lietuvos rinktinė palieka solidžios komandos įspūdį.

"Matome, kad akivaizdžiai patobulėjo mūsų jaunesni krepšininkai – Lukas Lekavičius, Rokas Giedraitis, D.Sabonis, M.Grigonis, Edgaras Ulanovas, A.Butkevičius. Jie jau prieš kelis metus debiutavo nacionalinėje komandoje, bet dabar turi daugiau aukšto lygio krepšinio patirties ir gali būti labai naudingi. Parako dar turi ir veteranai J.Mačiulis, P.Jankūnas, Renaldas Seibutis, M.Kalnietis, M.Kuzminskas. Yra vienas ryškus lyderis, galintis bet kada imtis iniciatyvos ir vesti komandą į priekį sunkiausiu metu. Manau, kad J.Valančiūnas pasiekė savo brandą, jis jau yra stabilus, patikimas vidurio puolėjas, moka išnaudoti savo privalumus ir gali dominuoti aikštėje prieš bet kurį oponentą. Apskritai, Lietuvos rinktinė - gerai subalansuota, turinti jėgos po krepšiais, bet galinti žaisti ir greitą krepšinį, atakuoti tritaškiais", – reziumavo G.Regina.

Visi mačai – it lemiami

Visgi krepšinio ekspertai sutinka, kad vien daug žadančios išankstinės paraiškos pasaulio čempionato finalo turnyre neužtenka.

"Reikės eiti žingsnis po žingsnio, nuo rungtynių prie rungtynių, nieko per daug neplanuojant. Pažvelgus į H grupės sudėtį matyti, kad kiekvienos rungtynės Lietuvos rinktinei bus it lemiamos. Būtų labai skausminga, jeigu nepatektume į kitą etapą, tačiau juk niekas jokių lengvatų ar išimčių negarantuoja, reikės kovoti. Manau, kad mūsų rinktinė tikrai pajėgi patekti į šešioliktuką, bet, norint realizuoti savo potencialą, reikės į kiekvieną dvikovą išeiti labai rimtai nusiteikus, susikaupus ir pasiruošus sunkiam mūšiui", – sakė K.Kemzūra.

G.Regina į svarstymus nesileido ir tikino, kad lietuviai be jokių išlygų pajėgūs H grupėje užimti antrą vietą.

"Kauno dienos" pašnekovai sutarė, kad pagrindiniai pretendentai į medalius turėtų būti JAV, Serbijos ir Ispanijos krepšininkai.

K.Kemzūra dar siūlė atkreipti dėmesį į Graikijos ir Prancūzijos rinktines, o G.Reginos teigimu, šansų sužibėti turi ir lietuviai bei australai.

"Kelias į atkrintamąsias varžybas nebus lengvas ar paprastas, bet, išvengusi pagrindinių žaidėjų traumų ar tiesiog juodų dienų, mūsų komanda gali nužygiuoti labai toli. Apie medalius kalbėti sudėtinga, tačiau bent jau dėl kelialapio į Tokijo olimpines žaidynes lietuviai privalo kovoti", – teigė G.Regina.

Lietuva

Gynėjai, įžaidėjai: Mantas Kalnietis (32-ejų metų, ūgis 196 cm), Lukas Lekavičius (25-erių, 183 cm), Marius Grigonis (25-erių, 198 cm), Renaldas Seibutis (34-erių, 196 cm).

Puolėjai: Jonas Mačiulis (34-erių, 200 cm), Arnas Butkevičius (26-erių, 197 cm), Rokas Giedraitis (27-erių, 200 cm), Edgaras Ulanovas (27-erių, 198 cm), Mindaugas Kuzminskas (29-erių, 205 cm), Paulius Jankūnas (35-erių, 205 cm).

Vidurio puolėjai: Domantas Sabonis (23-ejų, 211 cm), Jonas Valančiūnas (27-erių, 211 cm).

Senegalas

Gynėjai, įžaidėjai: Lamine'as Sambe (29-erių metų 188 cm), Xane D'Almeida (36-erių, 182 cm), Momaras Ndoye (24-erių, 201 cm), Pape Diopas (23-ejų, 202 cm).

Puolėjai: Mouhammadas Faye (33-ejų, 208 cm), Maurice'as Ndouras (28-erių, 206 cm), Djibrilas Thiamas (33-ejų, 206 cm), Ibrahimas Faye (22-ejų, 209 cm), Makhtaras Gueye (22-ejų, 208 cm).

Vidurio puolėjai: Hamady N'Diaye (32-ejų, 213 cm), Youssoupha Ndoye (28-erių, 212 cm), Babacaras Toure (33-ejų, 205 cm).

Kanada

Gynėjai, įžaidėjai: Kaza Kajamis-Keane'as (25-erių metų, ūgis 188 cm), Brady Heslipas (29-erių, 188 cm), Andrew Nembhardas (19-os, 196 cm), Kevinas Pangosas (26-erių, 188 cm), Philipas Scrubbas (26-erių, 193 cm), Duane'as Notice'as (24-erių, 188 cm), Cory Josephas (28-erių, 193 cm), Aaronas Bestas (26-erių, 193 cm).

Puolėjai: Conoras Morganas (25-erių, 208 cm), Melvinas Ejimas (28-erių, 201 cm), Thomas Scrubbas (27-erių 198 cm), Kyle'as Wiltjeras (26-erių, 208 cm).

Vidurio puolėjai: Khemas Birchas (26-erių, 206 cm 100 kg), Owenas Klassenas (27-erių, 208 cm).

Australija

Gynėjai, įžaidėjai: Patrickas Millsas (31-erių metų, ūgis 183 cm), Nathanas Sobey (29-erių, 188 cm), Matthew Dellavedova (29-erių, 193 cm), Chrisas Gouldingas (30-ies, 192 cm), Cameronas Gliddonas (30-ies, 197 cm), Joe Inglesas (31-erių, 203 cm).

Puolėjai: Davidas Barlow (35-erių, 205 cm), Mitchas Creekas (27-erių, 196 cm), Jock Landale'as (23-ejų, 211 cm), Nickas Kay (27-erių, 206 cm).

Vidurio puolėjai: Andrew Bogutas (34-erių, 213 cm), Aronas Baynesas (32-ejų, 208 cm).

Varžovai

A grupė: Dramblio Kaulo Krantas, Lenkija, Venesuela, Kinija.

B grupė: Rusija, Argentina, Pietų Korėja, Nigerija.

C grupė: Ispanija, Iranas, Puerto Rikas, Tunisas.

D grupė: Angola, Filipinai, Italija, Serbija.

E grupė: Turkija, Čekija, JAV, Japonija.

F grupė: Graikija, Naujoji Zelandija, Brazilija, Juodkalnija.

G grupė: Dominikos Respublika, Prancūzija, Vokietija, Jordanija.

H grupė

Rugsėjo 1 d. Kanada – Australija, Senegalas – Lietuva; 3 d. Australija – Senegalas, Lietuva – Kanada; 5 d. Kanada – Senegalas, Lietuva – Australija.

 

Lietuva – Senegalas 101:47

Scanpix nuotr.

GALERIJA

  • Jėga: pasaulio čempionato finalo turnyre J.Valančiūnas – kietas riešutas bet kuriam varžovui.
  • Jei medaliai – nepasiekiami, gal užtektų bilieto į Tokiją?
  • Privalumai: A.Butkevičius veržlumu, energija ir kokybišku žaidimu išsikovojo vietą pagrindinėje Lietuvos rinktinės sudėtyje.
  • Gintautas Regina
  • Kęstutis Kemzūra
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS