K. Maksvytis: apie kūrėjo trūkumą, stabiliausią žaidėją ir įvestas taisykles | KaunoDiena.lt

K. MAKSVYTIS: APIE KŪRĖJO TRŪKUMĄ, STABILIAUSIĄ ŽAIDĖJĄ IR ĮVESTAS TAISYKLES

Vieną po kito tritaškius pro šalį svaidžiusi Lietuvos rinktinėje karštoje Opavos arenoje turėjo problemų. Audringai nusiteikę čekai pademonstravo didelį kontaktą ir charakterį bei privertė mūsiškius prakaituoti visas 40 minučių.

Visgi aukštesnio meistriškumo kortą išsitraukę lietuviai rungtynių pabaigą sužaidė lyg iš natų bei debiutinis Kazio Maksvyčio langas pasibaigė be pralaimėjimų (74:66). Dvi iš dviejų ir ramybė iki vasario.

Po antrosios pergalės prie Lietuvos rinktinės vairo Kazys Maksvytis džiaugėsi, jog mačo pabaigoje pavyko pademonstruoti gerą žaidimą.

„Labai sunkios rungtynės su daug kontakto, – po pergalės kalbėjo Maksvytis. – Labai gerai pažįstu čekų trenerį, esu prieš jį žaidęs. Komanda susižaidusi, seniai treniruojasi kartu. Rungtynes pradėjome šiek tiek prasčiau, vėliau pavyko perimti iniciatyvą.

Trečiajame kėlinyje turėjome problemų prieš jų zoninę gynybą, jie pradėjo kaitalioti gynybos sistemas. Mes šiek tiek strigome, šiek tiek blogai įžaidėme kamuolį. Prametėme gana daug neblogų metimų. Vienu momentu galėjome būti šiek tiek agresyvesni. Labai kliovėmės tolimais ir vidutiniais metimais. Džiaugiuosi, kad rungtynių pabaigoje susigynėme, perėmėme iniciatyvą ir pasiekėme pergalę.“

– Kuo paaiškintumėte sunkią pradžią?

– Gerai, kad vienas žaidėjas nuo suolo eilinį kartą pelnė daug taškų. Pradžia vėl prasta, tai reikės vadinamąjį matchupą pakeisti, ar peržiūrėti savo puolimo sistemas. Antras rungtynes iš eilės pradedame duodami varžovams avansą.

– Kuriems žaidėjams daugiausia komplimentų skiriate?

– Laimėjome visi, didelio pasiruošimo nebuvo. Manau, kad stabiliausiai abi dienas sužaidė Eigirdas Žukauskas. Tiek puolime, tiek gynyboje. Vieni žaidėjai gerai sužaidė pirmąją dieną, bet antrąją šiek tiek pradingo. Antrosiose rungtynėse, ypač puolime, padėjo Mindaugas Kuzminskas, ypatingai tada, kai mūsų žaidimas pradėjo suktis aplink tritaškį, tada gavome kažkiek taškų iš po krepšio. Negaliu neišskirti ir kitų lyderių. Tas pats Tomas Dimša, negaliu sakyti, kad jis forsavo metimus. Reikia tiesiog labiau įžaisti kamuolį ir užtikrinčiau realizuoti progas.

– Ką Eigirdas Žukauskas suteikia aikštelėje?

– Universalumą. Su juo ir puolime yra pasirinkimų. Eigirdas gali žaisti apačioje, lėtą aukštaūgį apžaisti iš viršaus. Gynyboje, ypatingai šiuose languose, kuomet reikia per trumpą laiką išmokyti žaidėjus kažkokių gynybos sistemų, jis labai gerai tinka, kai keičiamės ginamaisiais. Eigirdas gali dengti žaidėjus nuo 1 iki 4 pozicijos.

– Žukauskas minėjo, kad rinktinėje jūsų taisyklės buvo griežtesnės negu Permėje. Kokias taisykles nusibrėžėte šio FIBA lango metu?

– Labai rimtas buvo trenerių darbas. Tiek aš, tiek visas trenerių štabas turėjo mažai laiko. Kai dirbi klube, negali skirti super daug laiko rinktinei. Per tuos langus teko nemažai ką nuveikti. Taisyklės tokios, kad jų čia yra mažiau ir jų griežčiau laikomasi. Kadangi per trumpą laiką išmoksti mažiau dalykų, bet turi griežčiau laikytis taisyklių.

– Kaip jūsų akimis klostėsi tos paskutinės akimirkos?

– Nervingai. Ta pati Arno ataka. Galbūt reikėjo laikyti kamuolį iki galo. Visų pirma, reikėjo nepralaimėti šitų rungtynių. Visų antra, reikėjo susikrauti kuo didesnį pranašumą. Puolimas paskutines kelias minutes kažkiek tenkino. Tas pats Tomas Dimša kelis labai gerus metimus išmetė. Išvedėme jį laisvą, bet jis paprasčiausiai jų nepataikė. Gal gynyboje buvo kažkoks nesusikalbėjimas, kur gavome tritaškį rezultatui esant plius penkiems. Tokių nedidelių smulkmenų buvo, kurias galime ištaisyti.

– Šį langą užbaigėte dviem pergalėmis iš dviejų. Vasarį laukia kovos su bosniais. Ar remsitės šiais žaidėjais, ar bandysite prisikviesti daugiau Eurolygos krepšininkų?

– Šios rungtynės parodė, kad mes strigome įžaisdami kamuolį. Aš manau, kad čia paspirtis bus Vaidas Kariniauskas, kuris buvo numatytas šiame vaidmenyje. Nemanau, kad su Eurolygos žaidėjais viskas taip greitai pasikeis. Turėsime kažką panašaus, ką dabar turėjome.

– Kai Jaromiras Bohačikas įmetė tritaškį tiksint paskutinei rungtynių minutei, prie jūsų priėjo teisėjas. Ką kalbėjotės?

– Teisėjas buvo įsitikinęs, kad ten buvo tritaškis, mums su štabu kilo abejonių, kad buvo užminta ant linijos. Teisėjai pasikliovė savo sprendimu.

– Koks šiandien buvo leistino kontakto lygis?

– Jis buvo didesnis nei Lietuvoje. Galiu sakyti, kad mums kažkiek tas nepadėjo. Nepasakysiu, kad buvome minkšti, tas kontaktas buvo iš abiejų pusių. Čia yra kalba ne apie teisėjus, mes turime greičiau prisitaikyti ir atlaikyti tą kontaktą.

– Kaip vertinate savo pirmąją, kaip Lietuvos rinktinės vyr. trenerio, patirtį?

– Dvi pergalės iš dviejų. Gražus žaidimas Klaipėdoje. Čia neslėpsime, nebuvo gražus žaidimas. Geriau negraži pergalė negu gražus žaidimas. Kai viskas sekasi, yra vienas komandos veidas, kai nesiseka ir pradedame strigti, yra kitas komandos veidas. Galų gale pasimatė, kas gali žaisti lemiamomis akimirkomis, ką galime žaisti. Manau, kad įgavome daug patirties. Vertinu labai gerai. Tas dvi galimybes išnaudojome.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kuba

Na, jau negalima pagauti krentantį krepšinio lyg už uodegosi...per paskutinius dešimt metų jis visose srityse riedėjo žemyn: treneriai, atranka žaidėjų, požiūris ir t.t. visa sistema..ir dabar kad net pristabdyti - reikia kardinalių pokyčių..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS