Krepšinio rinktinės vasara: iki rugsėjo – trylika rungtynių | KaunoDiena.lt

KREPŠINIO RINKTINĖS VASARA: IKI RUGSĖJO – TRYLIKA RUNGTYNIŲ

„Komanda – jaunesnė, tad manau, kad labiau alkanesnė“, – teigė Lietuvos nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės strategas Kazys Maksvytis.

Tikslas – dar dvi pergalės

Mūsų šalies krepšininkai ruošiasi dviem paskutiniams Pasaulio taurės atrankos pirmo etapo mūšiams – su Bulgarijos ir Čekijos atstovais.

„Tikslas labai konkretus: laimėti abejas rungtynes“, – sakė K.Maksvytis.

Lietuviai, F grupėje du kartus nugalėję bosnius (78:77 ir 77:56) ir po kartą – bulgarus (89:69) ir čekus (74:66), jau yra užsitikrinę kelialapį į antrą atrankos etapą, kuris numatytas šiemet rugpjūtį ir rugsėjį ir 2023 m. vasarį.

K.Maksvytis pripažino, kad kilo tam tikrų sudėties komplektacijos rūpesčių.

„Marekas Blaževičius nusprendė labiau susitelkti ateinančiam sezonui, Martynas Echodas vėluoja, tad paprašėme Beno Griciūno pagalbos ir jis nedvejodamas atskrido iš JAV. Ačiū jam. Su mumis nebus ir Edgaro Ulanovo“, – dėstė treneris.

Trys debiutantai

Sporto istorijos ir statistikos žinovo Algimanto Bertašiaus duomenimis, iš šešiolikos kandidatų labiausiai patyrę – Marius Grigonis (47 rungtynės atstovaujant Lietuvos rinktinei), Tomas Dimša (19), Gytis Masiulis (15), Laurynas Birutis (13), Vytenis Čižauskas (12).

Tarp žaidėjų, pakviestų ruoštis Pasaulio taurės atrankos varžyboms ir draugiškiems mačams su latviais, yra trys debiutantai – Ignas Brazdeikis, Karolis Lukošiūnas ir Donatas Sabeckis.

Kaune gimusiam, tačiau Kanadoje augusiam I.Brazdeikiui Lietuvos pilietybė buvo sugrąžinta pernai, o šį mėnesį Tarptautinė krepšinio asociacijų federacija (FIBA) patvirtino, kad jis gali atstovauti tėvynei (2015 m. ir 2016 m. Ignas buvo Kanados jaunimo rinktinių žaidėjas).

„Esu pasirengęs visko išmokti. Bandysiu padaryti viską, kad laimėtume. Taip pat stengsiuosi geriau kalbėti lietuviškai“, – tvirtino Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) Orlando „Magic“ klubo puolėjas.

Karjera: L.Biručio (kairėje) ir trenerio K.Kemzūros keliai nacionalinėje komandoje susikerta ne pirmą kartą / ltu.basketball nuotr.

Latvių gretose – broliai

Birželio 22-ąją Rygoje ir 26-ąją Šiauliuose mūsų šalies krepšininkai išmėgins jėgas su italo Lucos Banchi treniruojama Latvijos nacionaline komanda.

Tarp kandidatų į pagrindinę sudėtį – broliai Dairis Bertanas („Real Betis“, Ispanija) ir Davis Bertanas (Dalaso „Mavericks“, JAV), taip pat Artūras Kuručas (Vitorijos „Baskonia“, Ispanija), Rolandas Šmitas („Barcelona“, Ispanija), Andrejus Gražulis („Allianz Trieste“, Italija).

„Turime pakankamai talento ir patirties. Draugiškos rungtynės su lietuviais padės mums geriau pasirengti dvikovoms su serbais ir slovakais“, – sakė L.Banchi.

Lietuvos ir Latvijos krepšininkai iki šiol buvo susitikę 67 kartus, mūsiškiai laimėjo 40 mačų.

„Lietuviai visada nori mus nugalėti, tačiau ir jie, ir mes suprantame, kad svarbiausias išbandymas – oficialios varžybos“, – pareiškė Davis Bertanas.

A grupėje žaidžiantysl latviai kartu su serbais jau turi bilietus į antrą Pasaulio taurės atrankos varžybų etapą.

A.Bertašiaus duomenimis, Lietuvos ir Latvijos vyrų krepšinio rinktinės iki šiol buvo susitikusios 67 kartus, mūsiškiai laimėjo 40 rungtynių.

Rugpjūtis bus karštas

Liepos 1-ąją Samokove sužaidę su bulgarais ir 4 d. Klaipėdoje su čekais, Lietuvos krepšininkai vėl rinksis liepos 25-ąją.

Rugpjūtį planuojamos septynerios draugiškos rungtynės: 4 d. Panevėžyje – su Estijos rinktine, 8 d. Kaune ir 9 d. Alytuje – su Šiaurės Makedonijos ekipa, 11 d. Vilniuje – su suomiais, 16 d. Gran Kanarijoje ir 18 d. Vilniuje – su ispanais, 19 d. Vilniuje – su Nyderlandų komanda.

Juozukas: masažuotojas J.Petkevičius visada kupinas jėgų ir optimizmo / T. Biliūno / BNS nuotr.

24 d. ir 27 d. numatytos Pasaulio taurės atrankos antro etapo dvikovos (jau žinoma, kad tarp būsimų varžovų – prancūzai).

Rudenį – „EuroBasket“

Rugsėjį – Europos čempionato finalo turnyras, kurį Lietuvos krepšininkai pradės B grupės varžybomis Kelne (Vokietija).

Mūsiškiai rugsėjo 1-ąją išmėgins jėgas su slovėnais, 3 d. – su prancūzais, 4 d. – su vokiečiais, 6 d. – su vengrais, o 7 d. – su Bosnijos ir Hercegovinos atstovais.

Į kitą varžybų etapą pateks grupėje 1–4 vietas užėmusios komandos.

Aštuntfinalis numatytas rugsėjo 10 ir 11 d., ketvirtfinalis 13–14 d., pusfinalis – 16-ąją, finalas – 18-ąją.

Visos atkrintamosios varžybos vyks Vokietijos sostinėje Berlyne, „Mercedes-Benz“ arenoje, talpinančioje 15 tūkst. žiūrovų.

Rinktinė

Gynėjai, įžaidėjai: Arnas Velička (Neapolio „GeVi Basket“, Italija), Karolis Lukošiūnas (Kauno „Žalgiris“), Tomas Dimša (Trevizo „NutriBullet“, Italija), Vytenis Čižauskas (Dordonės „Boulazac“, Prancūzija), Marius Grigonis.

Puolėjai: Arnoldas Kulboka (Šarlotės „Hornets“, JAV), Donatas Sabeckis („Šiauliai-7bet“), Eigirdas Žukauskas (Bursos „Tofas“, Turkija), Gytis Masiulis (Bilbao „Surne Basket“, Ispanija), Gytis Radzevičius (Vilniaus „Rytas“), Ignas Brazdeikis (Orlando „Magic“, JAV), Tadas Sedekerskis (Vitorijos „Baskonia“, Ispanija).

Naujokas: I.Brazdeikio debiutas Lietuvos rinktinėje – birželio 26-ąją Šiauliuose per mačą su latviais / ltu.basketball nuotr.

Vidurio puolėjai: Benas Griciūnas (Klaipėdos „Neptūnas“), Laurynas Birutis ir Regimantas Miniotas (abu – „Žalgiris“), Martynas Echodas (Venecijos „Umana Reyer“, Italija).

Turnyro lentelė

1. Lietuva  4:0  +50

2. Bosn./Herceg.  2:2  -5

3. Bulgarija  1:3  -24

4. Čekija  1:3  -21

GALERIJA

  • Naujokas: I.Brazdeikio debiutas Lietuvos rinktinėje – birželio 26-ąją Šiauliuose per mačą su latviais.
  • Karjera: L.Biručio <span style=color:red;>(kairėje)</span> ir trenerio K. Kemzūros keliai nacionalinėje komandoje susikerta ne pirmą kartą.
  • Juozukas: masažuotojas J. Petkevičius visada kupinas jėgų ir optimizmo.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS