KTU krepšininkams pergalių kelią tiesia ir mokslo tyrimai | KaunoDiena.lt

KTU KREPŠININKAMS PERGALIŲ KELIĄ TIESIA IR MOKSLO TYRIMAI

  • 0

Po penkerių metų pertraukos į Lietuvos studentų krepšinio lygos (LSKL) reguliariojo sezono turnyrinės lentelės olimpą vėl užkopė Kauno technologijos universiteto (KTU) krepšininkai.

Komanda, kurios sudėtyje šiemet žaidžia ir Kauno „Žalgirio“ gynėjas Paulius Valinskas, užėmė antrą vietą ir užsitikrino kelialapį į čempionato pusfinalį. 

Reguliarusis LSKL sezonas baigėsi vasario 13 dieną – paaiškėjo ketvirtfinalio poros ir dvi tiesioginius kelialapius į pusfinalį iškovojusios komandos. Po penkerių metų – finaliniame ketverte ir KTU komanda, neslepianti ambicijų kovoti dėl medalių. Vietą pusfinalyje užsitikrino ir Klaipėdos studentai.

KTU rinktinės treneris Vytautas Pliauga sako, kad labai sunku prognozuoti, kas galėtų būti KTU varžovais pusfinalyje, kai nėra aišku, kokius žaidėjus kitame etape pavyks surinkti konkurentams. LSKL pusfinalių ir finalo rungtynėms visos komandos stengiasi turėti geriausią galimą sudėtį.

Balandžio 24 dieną, pusfinalyje, KTU vaikinų krepšinio rinktinė Klaipėdoje susitiks su LCC ir LSU poros nugalėtoju, o didžioji kova dėl 2016-17 metų LSKL čempionų titulo vyks gegužės 1 dieną.

Į pagalbą krepšininkams – moksliniai tyrimai

„Kad pasiektume šių metų rezultatą reikėjo dirbti 5 metus, nes anksčiau po reguliariojo sezono LSKL kovas dėl medalių tęsdavo tik keturios geriausios ekipos. Taigi, KTU krepšininkai, atsidurdavę 5 ar 6 vietose, neperžengdavo šio barjero“, – sakė V. Pliauga.

Pagal naująjį 2016-17 metų sezono modelį kovas dėl apdovanojimų tęsia šešios ekipos. Treneriui V.Pliaugai dirbant su KTU komanda, ši reguliariojo sezono finiše antroje vietoje atsidūrė pirmą kartą.

Trenerio teigimu, vadovavimas KTU vaikinų krepšinio rinktinei yra nemenkas iššūkis, nes kiekvienais metais vyksta naujų komandos narių integracija: vieni studentai baigia mokslus, kiti pradeda studijuoti. Prie rinktinės prisijungusius abiturientus reikia paruošti žaidimui suaugusiųjų komandoje.

„Gilinantis į šią sporto šaką, treniravimo principus, pačiam vykdant ir domintis jau atliktais moksliniais tyrimais apie krepšininkų rengimą, prireikė daug laiko, tačiau jis nenuėjo veltui“, – paklaustas apie šių metų KTU komandos sėkmę reguliariajame sezone sakė V.Pliauga.

Pasak trenerio, nors yra atlikta nemažai tyrimų, atskleidžiančių, kokią įtaką raumenų darbingumo rodikliams turi raumenų nuovargis, temperatūra, potenciacija, duomenų apie šie fenomenų įtaką krepšininkų galingumo rodikliams skirtingų treniruočių, rungtynių bei atsigavimo po jų metu rasti nepavyko.

Spėja ir studijuoti, ir treniruotis, ir dirbti

Trenerio teigimu, pavyko atrasti tokią treniravimo programą, kuri sudaro sąlygas užtikrinti geriausią atletinį sportininkų rengimą: „Teko daug testuoti, sekti treniruočių procesus ir valdyti krūvį. Remdamasis mokslinių tyrimų duomenis, parinkau efektyviausią pramankštą.“

Gauti tyrimų duomenys leido atrasti efektyviausią krepšininkų pramankštos tipą ir atskleidė, kaip skirtingų fizinių ypatybių ugdymo etapai darė įtaką krepšininkų galingumo rodiklių kaitai treniruočių, rungtynių ir atsigavimo metu. V.Pliauga, remdamasis šiais duomenimis, galėjo koreguoti ir tobulinti bei individualizuoti krepšininkų treniruotės procesą.

„Komandos žaidėjai ne tik studijuoja, visas jėgas atiduoda treniruodamiesi ir kovodami už Universiteto garbę rungtynėse, bet ir dirba“, – visur suspėjančiais savo auklėtiniais, kurie praėjusių metų SELL žaidynėse iškovojo 2-ąją vietą, džiaugėsi V. Pliauga.

Treneris džiaugiasi, jog pavyko išvengti sudėtingų traumų: „Tai yra labai svarbu bet kurioje sporto šakoje ir parodo, jog treniravimo metodika yra 100 proc. veiksminga.“

Universiteto vardą garsina NKL ir LKL

Šiuo metu KTU krepšinio rinktinės sudėtis yra labai įvairi. Komandoje žaidžia du magistrantai, du moksleiviai, 3 ketvirtakursiai, o likusieji – pirmo ir antro kurso studentai. Treniruotės vyksta visą savaitę, o kai kurie žaidėjai treniruojasi net dukart per dieną.

Trenerio V.Pliaugos teigimu, į komandą priimami ne tik studentai, bet ir paskutiniųjų klasių moksleiviai. Tebelankydami mokyklą ir jau žaisdami už Universitetą, moksleiviai geriau susipažįsta su aukštąja mokykla, o tai neretai palengvina apsisprendimą dėl studijų krypties po mokyklos baigimo.

„Turint licenciją žaisti Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL), pavyksta į komandą pritraukti didesnio meistriškumo krepšininkus. NKL daugeliui žaidėjų labai padėjo „paaugti“ bei realizuoti save LSKL“, – teigė V.Pliauga.

Keletas garsesnių KTU absolventų pavardžių, žaidžiančių NKL: Matas Sapiega ir Edgaras Stanionis (baigę bakalauro ir magistrantūros studijas), Artūrs Pelšs.

Lietuvos krepšinio lygoje (LKL), Kauno „Žalgirio“ komandoje, šiemet žaidžia KTU trečiakursis Paulius Valinskas, kuris kartu su komandos draugais iš KTU taip pat kovoja dėl pergalių LSKL.

Vienas KTU komandos žaidėjas Aidas Kavaliauskas neseniai išvyko žaisti į JAV, pirmąjį NCAA divizioną. Treneris ir kitiems savo auklėtiniams pabrėžia, kad žaidimas Universiteto komandoje turėtų būti tik tarpinė stotelė, prieš neriant į platesnius krepšinio vandenis.

Pasak  V.Pliaugos, šį sezoną, žaisdami LSKL bei NKL, pasiūlymus gavo ir sezono viduryje komandą paliko net 7 žaidėjai. „Tačiau noriu pasidžiaugti jaunaisiais komandos nariais, kurie šį sezoną stipriai „ūgtelėjo“ – tai Martynas Zigmantavičius, Julius Kigas, Medas Kuprijanovas ir kiti“, – kalbėjo treneris.

„Mūsų stiprybė yra visa komanda. Ne vieno žaidėjo prašau, kad per rungtynes atiduotų visas jėgas, o komandos“, – pažymėjo V. Pliauga, sakydamas, kad vidinį norą nugalėti, nesvarbu, koks priešininkas, sportininkams skiepija visada. 

Penkeri metai su KTU krepšininkais

V.Pliauga, jau penkerius metus dirbantis su KTU rinktine, krepšinyje sukasi nuo vaikystės. Išbandęs save krepšinio aikštelėje vėliau pasirinko trenerio kelią. Jam yra tekę dirbti ir su moksleiviais, ir su vyrų/moterų komandomis, ir profesionalais, ir vyresniojo amžiaus sportininkais, ir darbuotis kaip asmeniniam treneriui.

Taip pat jo karjeroje – darbas su Lietuvos neįgaliųjų krepšinio rinktine bei patirtis, įgauta dirbant U-20 krepšinio rinktinės atletinio rengimo treneriu.

Studijuojant ir žaidžiant krepšinį, V.Pliaugai jau buvo patikėtos trenerio asistento pareigos NKL žaidusioje komandoje „KTU-Erelita“. Vitoldo Masalskio ir Henriko Giedraičio treniruotoje komandoje V.Pliauga ir baigė krepšininko karjerą.

„Treneris H.Giedraitis, kuriam esu labai dėkingas už pasitikėjimą, nuoširdų bendravimą ir patarimus, suteikė labai daug vertingų žinių ir patirties. Jis visuomet puoselėjo sąžiningumą, draugiškumą, koncentraciją, discipliną, kūrybiškumą, nuoširdumą, kovingumą. Trenerio dėmesys, pastebėjimai, patarimai KTU komandoms padėjo iškovoti daug pergalių“, – sakė V.Pliauga.

GALERIJA

  • KTU krepšininkams pergalių kelią tiesia ir mokslo tyrimai
  • KTU krepšininkams pergalių kelią tiesia ir mokslo tyrimai
  • KTU krepšininkams pergalių kelią tiesia ir mokslo tyrimai
KTU nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS