Legenda: A. Sabonis NBA lygoje | KaunoDiena.lt

LEGENDA: A. SABONIS NBA LYGOJE

  • 0

Krepšinio naujienų portalas „Tritaškis.lt“ tęsia rubriką „Istorinis įvykis“. Kiekvieną šeštadienį prisiminsime svarbiausius Lietuvos ir pasaulio krepšinio įvykius.

Šaltojo karo metu Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) komandos ne itin daug dėmesio skyrė užsienio valstybėms ir jose žaidžiantiems krepšininkams. Tiesa, tam nebuvo didelių galimybių.

Vis dėlto, kad kažkur Sovietų sąjungoje krepšinį žaidžia fenomenalus jaunuolis, žinojo ir amerikiečiai.

Arvydas Sabonis, krepšinį pradėjęs žaisti 13-os metų amžiaus, būdamas 15-mečiu atstovavo jaunučių rinktinei, o jau po metų su vyrų krepšinio rinktine tapo pasaulio čempionu.

Iki 1985-ųjų metų, kai NBA naujokų biržoje 221 cm ūgio milžinas buvo pašauktas 77-u šaukimu, jis dar spėjo sužaisti su jaunimo rinktine, tapti vyrų Europos krepšinio čempionato bronzos savininku ir Universiados čempionu.

Nepaisant visa to, kai A.Sabonis buvo pasirinktas, jo nė karto gyvenime nebuvo matęs nei „Hawks“ treneris Mike‘as Fratello, nei komandos vadovas Stanas Kastenas. Komandos vadovai tikėjosi lietuvį savo gretose išvysti sekantį sezoną, tačiau dėl A.Sabonio amžiaus šaukimas buvo anuliuotas. Tuo metu Arvydas buvo jaunesnis nei 21-erių metų amžiaus, o pagal NBA taisykles tokio amžiaus žaidėjas turėjo pats pateikti paraišką dalyvauti biržoje.

Praėjus metams, aukštaūgis tapo pasaulio čempionato vicečempionu ir sudalyvavo NBA naujokų biržoje. Šį kartą jis buvo vertinamas kur kas geriau ir jį pasirinko jau pirmajame biržos rate. Laimingąja komanda tapo Portlando „Trail Blazers“, išnaudojusi savo 24-ą šaukimą.

Vis dėlto savo debiuto NBA A.Sabonis laukė devynerius metus. Stipriausioje pasaulio lygoje jis „Trail Blazers“ marškinėlius apsivilko 1995 m., kai Lietuva jau seniai buvo atgavusi Nepriklausomybę, o Sovietų sąjunga subyrėjusi.

Tuo metu vidurio puolėjas buvo jau 30-ies metų amžiaus, o krepšinio pasaulyje jį visi žinojo dėl žaidimo Sovietų sąjungos ir Lietuvos rinktinėse bei Madrido „Real“.

Todėl nenuostabu, kad puikų žaidimą Lietuvos krepšinio legenda demonstravo ir NBA. Vis tik dar prieš tai, dar jam prieš papildant „Trail Blazers“, komandos generalinis direktorius Bobas Whitsittas paprašė komandos gydytojo peržvelgti A.Sabonio kūną rentgenu. 2011 m. B.Whitsittas prisiminė tuos laikus: „Daktaras sakė, kad, vien žvelgiant į rentgeno rezultatus, Arvydas galėtų gauti teisę parkuotis neįgaliųjų vietose.“

Net ir po tokių mediko išvadų A.Sabonis ir „Trail Blazers“ sukirto rankomis. Regis, kad dėl šio sprendimo nesigailėjo nei viena, nei kita pusė.

Jau savo debiutinio sezono metu A.Sabonis pelnydavo po 14,5 taško, pataikydamas 55 proc. metimų. Be to, aukštaūgis per 24 žaidimo minutes atkovodavo ir po 8,1 kamuolio. Toks žaidimas neliko nepastebėtas ir lietuvis pateko į geriausių naujokų simbolinį penketą bei užėmė antrą vietą metų naujoko ir metų šeštojo žaidėjo balsavimuose.

Dar įspūdingiau lietuvis žaidė atkrintamosiose varžybose, kuriose per penkerias rungtynes vidutiniškai rinkdavo po 23,6 taško, 10,2 atkovoto kamuolio ir 1,8 rezultatyvaus perdavimo.

1995-2001 metais, kai A.Sabonis vilkėjo „Trail Blazers“ marškinėlius, ekipa be pertraukų kovodavo atkrintamosiose.

Du kartus geriausiu Europos metų krepšininku pripažintas A.Sabonis sėkmingai žaidė iki pat 2001-ųjų, o tuomet nusprendė nebepratęsti sutarties su ekipa ir baigti savo karjerą NBA. Kaip tąkart teigė pats krepšininkas, jis buvo pavargęs fiziškai ir psichologiškai.

Jau kitą sezoną A.Sabonis rungtyniavo Europoje – Kauno „Žalgiryje“, – tačiau tai truko sezoną. Pasibaigus jam, aukštaūgis vėl grįžo į NBA, kur sužaidė savo paskutinį sezoną, vilkėdamas „Trail Blazers“ marškinėlius.

Atsisveikinimas su NBA nebuvo įspūdingas, kadangi 6,1 taško, 4,3 atkovoto kamuolio ir 1,8 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes niekam nekėlė nuostabos.

Nors lietuvio karjera buvo sėkminga, dar ir dabar krepšinio sirgaliai ir specialistai svarsto, kokiu geru žaidėju A.Sabonis galėjo tapti, jei ne traumos ir vėlai NBA pradėta karjera.

Europoje A.Sabonis buvo nesustabdomas net paskutinį sezoną prieš baigiant karjerą, kuomet tapo Eurolygos naudingiausiu žaidėju ir vedė „Žalgirį“ į pergales. Prieš išvykstant į NBA, Ispanijoje niekas negalėjo sustabdyti A.Sabonio, kur jo nesulaikė nė vienas „Real“ varžovas.

Galima manyti, kad lietuvis į NBA atvyko per vėlai. Dėl to kai kurie žmonės sako, kad A.Sabonis tarptautinėse varžybose ir A.Sabonis NBA buvo tarsi kitoks žaidėjas. Dėl to manoma, kad A.Sabonis galėjo tapti ne tik vienu geriausių visų laikų Europos, bet ir viso pasaulio krepšininkų.

„Trail Blazers“ legenda Clyde‘as Drexleris yra teigęs, kad, jei A.Sabonis nuo savo jaunystės laikų būtų žaidęs šioje komandoje kartu su juo, Terry Porteriu, Bucku Williamsu ir Cliffordu Robinsonu, „Trail Blazers“ NBA čempionais būtų tapę keturis, penkis ar šešis kartus.

„Garantuotai. Jis buvo toks geras. Jis galėjo atlikti perdavimą, mesti tritaškį, jis buvo puikus baudos aikštelėje ir joje tiesiog dominavo“, - sakė C.Drexleris.

GALERIJA

  • Legenda: A. Sabonis NBA lygoje
  • Legenda: A. Sabonis NBA lygoje
  • Legenda: A. Sabonis NBA lygoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS