Nauja krepšinio lyga grįs kelią į olimpiadą: Ukrainos rinktinė dalyvaus svečio teisėmis | KaunoDiena.lt

NAUJA KREPŠINIO LYGA GRĮS KELIĄ Į OLIMPIADĄ: UKRAINOS RINKTINĖ DALYVAUS SVEČIO TEISĖMIS

  • 0

„Tai žingsnis į priekį siekiant pagrindinio tikslo – teisės dalyvauti Paryžiaus olimpinėse žaidynėse“, – pabrėžė Lietuvos trijulių krepšinio „3 prieš 3“ asociacijos direktorius Ignas Grinevičius, pristatęs naują šios sporto šakos lygą.

Arena įsikurs Kaune

Lietuvos trijulių krepšinio lygos „Pro“ grupės čempionate dalyvaus komandos iš Vilniaus, Kauno, Marijampolės, Šakių, Panevėžio, Palangos ir Gargždų.

Naujos lygos prezidentas – Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) administracijos direktorius Jonas Okunis.

„Galvojame apie Paryžių, bet iki jo laukia ilga kelionė, pirmiausia – į Lietuvos krepšinio žiūrovų širdis, – sakė J. Okunis. – Norime, kad augtų domėjimasis šia sporto šaka, atsirastų palaikymo kultūra. Džiugu, kad „Hoptrans 3x3“ arena šiemet įsikurs Kaune, Botanikos sode. Neabejoju, kad ši vieta vasarą taps traukos centru sporto mėgėjams“, – sakė J. Okunis.

„Lygos vertybės, pasirinkta kryptis ir tikslai atitinka mūsų keliamus, stengsimės padėti viskuo, kad norimi rezultatai būtų pasiekti“, – tvirtino Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Vydas Gedvilas.

Startas – netrukus

Kiekvieno „Pro“ turo stipriausios komandos gaus kvietimus į tarptautinius turnyrus, rinks reitingo taškus Lietuvai.

Prie septynių lygos komandų-steigėjų, kurios bus nuolatinės čempionato dalyvės, ir Ukrainos ekipos į „Pro“ grupę pateks stipriausi kolektyvai iš „Elito“ grupės varžybų.

„Elito“ grupę galime vadinti antruoju divizionu, į jį galės registruotis visi trijulių krepšinio entuziastai, o du geriausi klubai vėliau tęs kovą „Pro“ grupėje. Galiausiai kiekvieno „Pro“ turo stipriausios komandos gaus kvietimus į tarptautinius turnyrus, kuriuose rinks reitingo taškus Lietuvai“, – dėstė krepšinio „3 prieš 3“ lygos varžybų vykdymo direktorius Martynas Karaliūnas.

Šį sezoną numatyti devyni čempionato etapai, pirmasis vyks gegužės 14–15 d. Kaune.

Prisijungs ukrainiečiai

Ukrainos trijulių krepšinio rinktinė „Pro“ grupėje dalyvaus svečio teisėmis.

Lietuvoje įsikūrusios ukrainiečių komandos koordinatorius – buvęs krepšininkas Rolandas Jarutis, per savo karjerą atstovavęs Mariupolio, Čerkasų, Poltavos klubams.

„Beveik aštuonerius metus praleidau Ukrainoje. Prasidėjus karui Ukrainos krepšinio federacijos prezidentas kreipėsi į mane pagalbos trijulių krepšinio rinktinei. Noriu padėkoti Molėtų savivaldybei, Žygimantui Šeštokui ir šio krašto verslininkams, sudariusiems sąlygas ukrainiečiams sportuoti, taip pat „3 prieš 3“ asociacijai ir jos įkūrėjui Rolandui Skaisgiriui – už geranorišką požiūrį į brolių ukrainiečių prašymą“, – sakė R. Jarutis.

Tvirtos pozicijos

Lietuva – FIBA trijulių krepšinio pasaulio reitingų lentelės lyderė, antroje vietoje – Rusija, trečioje – Nyderlandai.

Tarp vyrų mūsiškiai – antri (pirmauja serbai), o krepšininkės – dešimtoje pozicijoje.

Ukrainos krepšinio federacija – 17-oje vietoje (vyrai – 21-oje pozicijoje, moterys – 16-oje).

Vyrų komandų reitingų lentelėje šešta – Šakių „Gulbelė“, tryliktas – „Vilnius“, penkiolikta – Marijampolės „Mantinga“.

2024 m. Paryžiaus vasaros žaidynių trijulių krepšinio turnyre dalyvaus po aštuonias vyrų ir moterų rinktines. Be atrankos varžybų po tris olimpinius kelialapius gaus 2023 m. lapkričio 1-ąją FIBA reitingų lentelėje 1–3 vietas užimsiančios nacionalinės federacijos.

Pasaulio krepšinio „3 prieš 3“ čempionate, kuris numatytas šiemet birželio 21–26 d. Antverpene, Lietuvos krepšininkai B grupėje išmėgins jėgas su Vokietijos, Mongolijos, Taivano ir Čilės atstovais, o krepšininkės A grupėje – su varžovėmis iš Vokietijos, Rumunijos, Japonijos ir Kinijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS