„Neptūno“ naujokas G. Biruta: apie studijas JAV, patirtį NCAA ir NBA | KaunoDiena.lt

„NEPTŪNO“ NAUJOKAS G. BIRUTA: APIE STUDIJAS JAV, PATIRTĮ NCAA IR NBA

Beveik dešimtmetį JAV praleidęs Gilvydas Biruta šį kartą į gimtąją Lietuvą sugrįžta ne vien atostogų.

23-ejų metų 203 cm ūgio jonaviškis antradienį sudarė sutartį su LKL rungtyniaujančia Klaipėdos „Neptūno“ komanda, kurioje G.Biruta kitą sezoną pradės profesionalo karjerą.

Pasirinko „Neptūną“

G.Biruta bendraudamas su tinklalapiu „BasketNews.lt“ atskleidė, jog šį tarpsezonį buvo sulaukęs nemažo susidomėjimo iš įvairių komandų, tačiau pats pasirinko būtent Klaipėdos klubą.

Pasak krepšininko, didžiausias džiaugsmas dabar yra tai, jog šeimos nariams ne tik nereiks naktinėti norint stebėti G.Birutos žaidimą, tačiau jie tai galės padaryti ir būdami pačioje arenoje.

„Pasirinkau „Neptūną“, kadangi šis klubas varžysis aukštame lygyje. Girdėjau daug gerų kalbų apie trenerį, taip pat praėjo devyneri metai, kai nebuvau Lietuvoje. Pagaliau artimieji galės stebėti rungtynes iš tribūnų, o ne paryčiais žiūrėti, kaip aš žaidžiu. Buvau sulaukęs įvairių pasiūlymų, tačiau dabar aš jau susikoncentravęs ties „Neptūnu“ ir ateinančiu sezonu. Nėra reikalo dairytis atgal, parašai jau sudėti“, – sakė G.Biruta.

Būdamas kitoje Atlanto pusėje, perspektyvusis žaidėjas krepšinio įvykių tėvynėje nepraleisdavo.

„Domėdavausi LKL lyga, – teigė G.Biruta. – Kas kartą vis pasižiūrėdavau, su kokiais NCAA krepšininkais sutartis sudarinėdavo Lietuvos klubai, kaip sekasi pažįstamiems. Kitą sezoną teks rungtyniauti prieš komandas, kurias palaikydavau būdamas mažas vaikas. Bus be galo smagu.“

Studijos JAV – išsipildžiusi svajonė

Prieš devynerius metus iš Lietuvos išsikėlęs G.Biruta studijas už Atlanto pradėjo 2010 metais Rutgerso universitete, kurio pasiūlymą priėmė nė nedvejodamas. Tačiau jos prasidėjo ne itin sėkmingai.

Nors aukštaūgis krepšinio aikštėje demonstravo puikius rezultatus, G.Biruta buvo priverstas pakeisti universitetą dėl komandos trenerio Mike‘o Rice‘o, kuris savo auklėtinius stumdydavo, keikdavo, užgauliodavo homoseksualine tematika, mėtydavo į juos kamuolius bei spardydavo.

„Pakeistas universitetas, penkeri ilgi studijų metai ir begalės nuotykių, kurie išmokė daugybę gyvenimiškų dalykų bei atvėrė man akis prieš mane patį, – praėjusį gyvenimo etapą tinklalapiui „BasketNews.lt“ apibūdino G.Biruta. – Niekada nebuvau iš tų, kurie pasiduoda. Gyvenimas už Atlanto išmokė tokių pamokų, kurių nekeisčiau į nieką. Taip pat susipažinau su žmonėmis, tapusiais didele mano gyvenimo dalimi.“

Pirmaisiais metais universiteto krepšinio komandos vienu pagrindiniu žaidėju tapęs G.Biruta 2011 metais buvo išrinktas į geriausių konferencijos naujokų rinktinę. Būtent šis sėkmingas startas NCAA pirmenybėse ir yra labiausiai įstrigęs lietuvio galvoje.

„Iš visų sezonų man įsimintiniausias yra pirmasis. Tai buvo tas šuolis, kai iš berniuko turėjau tapti vyru. Tuo metu „Big East“ NCAA lyga buvo geriausia Amerikoje. Turėjau galimybę rungtyniauti su talentingiausiais vyrukus, kurie dabar žaidžia NBA“, – prisiminimais dalijosi G.Biruta.

Rutgerso universitetą G.Biruta paliko po dviejų sezonų, o naująja puolėjo stotele 2012 metais tapo Rod Ailando mokymo įstaiga. Vilkėdamas šio universiteto „Rams“ komandos marškinėlius, pastarąjį sezoną G.Biruta aukščiausiame NCAA divizione vidutiniškai per rungtynes žaisdavo po 21 minutę, pelnydavo po 8,1 taško, atkovodavo po 4,6 kamuolio ir atlikdavo po 1 rezultatyvų perdavimą.

Šansai pasirodyti tiek Europos, tiek NBA treneriams

Po solidaus praėjusio sezono, krepšininkas šią vasarą dar nelabai turėjo laiko pailsėti. G.Biruta birželio pradžioje dalyvavo Italijoje vykusioje prestižinėje „Adidas Eurocamp“ stovykloje, o vėliau sulaukė pakvietimų save išbandyti NBA rungtyniaujančių Denverio „Nuggets“ ir Vašingtono „Wizards“ komandų treniruotėse.

„Ši vasara kupina su krepšiniu susijusių įspūdžių. „Adidas Eurocamp“ buvo nuostabi stovykla su puikia organizacija ir rimtais treneriais. Buvo malonu būti tarp jaunųjų talentų ir žaisti su būsimomis Europos žvaigždėmis.

„Nuggets“ stovykla atmintyje išliks visą gyvenimą. Esu sužavėtas tiek trenerių darbu, tiek vyrukais, kurie galėtų būti arogantiškesni. Tačiau jie yra tikri profesionalai bei viso darbo metu palaikė nuostabią atmosferą“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ kalbėjo G.Biruta.

Ties uždaromis treniruotėmis G.Birutos nuotykiai šią vasarą nesibaigė. Lietuvis buvo įtrauktas į „Nuggets“ komandos sudėtį NBA vasaros lygos turnyre, kuriame jis turėjo galimybę save parodyti dar didesnei auditorijai.

„Tikslo, įrodyti, kad esu kaip LeBronas Jamesas, neturėjau. Važiavau pasitikrinti savo jėgas tarp jaunųjų NBA talentų. Nors kontrakto su „Nuggets“ neturėjau, rungtyniavau nemažai minučių, per kurias nuveikiau, ką galėjau. Savimi esu patenkintas – vasaros lyga suteikė daug pasitikėjimo.

Šiame turnyre didžiausią įspūdį paliko trenerių štabas. Tiek daug profesionaliai dirbančių trenerių nebuvau matęs“, – įspūdžiais dalijosi G.Biruta.

G.Biruta per penkerias NBA vasaros lygoje sužaistas rungtynes vidutiniškai rungtyniaudavo po 13 minučių, per kurias rinkdavo po 4 taškus ir atkovodavo po 2,2 bei perimdavo po 1,4 kamuolio.

Be to, G.Biruta tapo vienu efektyviausiu krepšininku šiose varžybose. Atlikus tyrimą buvo nustatyta, jog tautietis per vieną ataką vidutiniškai pelnydavo po 1,429 taško ir pagal šį rodiklį jis užėmė trečiąją vietą tarp visų krepšininkų.

„Denverio klubo treneriai liko patenkinti mano darbu, – atskleidė G.Biruta. – Aš pirmasis kildavau nuo atsarginių žaidėjų suolelio, kad pakeisčiau pagrindinius puolėjus. Trenerių suteiktas šansas ir pasitikėjimas – didžiausias komplimentas man.“

Baigę universitetus, jaunieji krepšininkai automatiškai tampa NBA naujokų biržos dalyviais, kuriuos renkasi elitinėje krepšinio lygoje žaidžiančios ekipos. Toks buvo ir G.Biruta, tačiau pastarasis savo pavardės šiame renginyje neišgirdo.

„Gali tikėtis, tačiau tuo pačiu momentu ir ne, – paklaustas, ar tikėjo, jog jį gali pasirinkti kuri nors NBA komanda, atsakė G.Biruta. – Aš tiesiog tęsiau darbus salėje ir ruošiausi artėjančiai vasaros lygai.“

G. Birutos dėjimas NBA vasaros lygoje:

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS