NKA direktorius prakalbo apie opią krepšinio problemą Lietuvos regionuose | KaunoDiena.lt

NKA DIREKTORIUS PRAKALBO APIE OPIĄ KREPŠINIO PROBLEMĄ LIETUVOS REGIONUOSE

  • 0

Nacionalinė krepšinio akademija (NKA) pradeda 6-ąjį savos sezoną. 2013-aisiais įkurta ir sėkmingai savo veiklą nuolat plėtojanti akademija šiuo metu savo paslaugas siūlo Kauno, Klaipėdos, Alytaus, Utenos ir Marijampolės regionuose ir vienija beveik 2000 jaunųjų krepšininkų.

Trečiąjį sezoną akademijai vadovaujantis Audronis Jančiauskas teigia, jog viena iš pagrindinių organizacijos užduočių – pratinti ikimokyklinio amžiaus vaikus prie aktyvaus ir sveiko gyvenimo būdo, tačiau čia pat priduria: „Norime įrodyti, kad einame teisingu keliu ir sėkmingai konkuruoti ne tik darželinukų, bet ir mokyklų čempionatuose.“

Šie direktoriaus žodžiai turi pagrindo. 2018 m. gegužę NKA trenerio Dovydo Petraičio auklėtiniai triumfavo Kauno krepšinio mėgėjų lygoje (KKML). 2008 m. gimę berniukai įveikė kitas Kauno krepšinio mokyklos komandas ir neturėjo lygių savo amžiaus grupėje.

2018–2019 m. sezoną D. Petraičio vadovaujama ekipa debiutuos Lietuvos moksleivių krepšinio lygoje („LIDL–MKL“), kur „Pirmajame iššūkyje“ (U12) rungsis su metais vyresniais oponentais.

Jančiauskas su NKA.LT skaitytojais pasidalijo akademijos ateities vizija bei džiaugėsi, jog auklėtinių tėveliai itin teigiamai vertina trenerių bei akademijos vadovų pastangas ugdant jaunąją Lietuvos krepšininkų kartą.

15443208 1205101869558986 5818171797748775362 o

– Su kokiais didžiausiais iššūkiais susidūrėte per pastarąjį penkmetį ir kuo galima pasidžiaugti? – paklausėme NKA direktoriaus.

– Užsiimame jaunosios kartos ugdymu nuo darželinukų amžiaus. Pradžioje daug kas sakė, kad tai yra niekinis dalykas. Dabar sporto mokyklos pamatė,  kad tai yra labai perspektyvu ir naudinga patiems vaikams. Mes jiems darželiuose ne tik duodame papildomo fizinio aktyvumo, ko šiuolaikiniams vaikams itin trūksta, o pats krepšinio būrelis darželinukus mobilizuoja. Jie įgauna meilę sportui. Darželinukų ir pradinukų pratinimas prie aktyvaus ir sveiko gyvenimo būdo yra viena pagrindinių mūsų veiklos krypčių.  

– Su kokiomis mintimis žengiate į naująjį sezoną?

– Norime įrodyti, kad einame teisingu keliu ir sėkmingai konkuruoti ne tik darželinukų, bet ir mokyklų čempionatuose. Džiaugiamės, kad mūsų auklėtiniai dalyvaus MKL „Pirmajame iššūkyje“, kur grūdinsis kovose su metais vyresniais varžovais.

Beje, neseniai buvo gražus įvykis, kai Dovydo Petraičio treniruojamų vaikų tėveliai patys sužinojo, kur vyks trenerio vestuvės ir atvyko jo pasveikinti į Kybartų bažnyčią. Dovydui tai buvo labai maloni staigmena. Tokie dalykai skatina dar geresnį komandos ir visos bendruomenės emocinį foną.

– NKA turi tikslą ateityje turėti visų amžiaus grupių komandas ir tapti rimta konkurente geriausioms Lietuvos krepšinio mokykloms?

– Su Sostinės krepšinio mokykla (SKM) esame giminingos organizacijos ir kartu sudarome didžiausią sporto mokyklą visoje Lietuvoje. Į SKM veiklos pradžioje daug kas žiūrėjo kaip į vaikų užimtumą – atėjo pasižaisti ir tiek. Dabar SKM pagal sportinius rezultatus yra antroji mokykla Lietuvoje ir NKA eina tuo pačiu keliu. 

– Kaip sekasi šio tikslo siekti?

– Siekiame jauniems Lietuvos treneriams suteikti galimybę realizuoti save, užimti savo vietą krepšinio pasaulyje. Žvelgiant šalies mastu, jauniems specialistams tai yra labai sunki užduotis. NKA rūpinasi savo treneriais, suteikia jiems visas galimybes tobulėti. Norime, kad jauniems žmonėms, baigusiems trenerio specialybę, nereiktų eiti dirbti nekvalifikuoto darbo ar ieškoti laimės užsienyje. Vienas iš mūsų tikslų yra tas, kad treneriai galėtų dirbti, užsidirbti ir jaustis oriai.

13346208 10154276870991155 3879575953893137681 o

– Kokia situacija su amžiaus grupėmis regionuose – Klaipėdoje, Alytuje, Marijampolėje, Utenoje?

– Siekiame, kad studijas baigę treneriai grįžtų į regionus ir darbuotųsi savo gimtuosiuose miestuose. Regionų krepšinyje, patikėkite, tikrai yra ką veikti ir kur tobulėti.

Esame labai dėkingi Žydrūnui Urbonui ir Utenos „Juventus“ klubui, kuris, suprasdamas problemą, labai geranoriškai su mumis bendradarbiauja. Šį sezoną Utenoje jau turėsime pirmuosius pirmokėlius. Gaunasi graži piramidė, kurioje vaikai galės mokytis, žaisti ir siekti patekimo į pagrindinę „Juventus“ komandą. Alytuje ir Marijampolėje taip pat ugdome darželinukus ir nukreipiame juos į sporto centrus, su kuriais bendradarbiaujame.

Klaipėdoje su Vlado Knašiaus mokykla  turime piramidės viziją, pagal kurią NKA bus progimnazija, kuri ruoš pradinukus, o geriausiems treneriams bus sudarytos sąlygos dirbti V. Knašiaus krepšinio mokykloje su savo paruoštomis vaikų grupėmis. Turime gražų pavyzdį – Mantvydas Ramonas su dvejomis savo grupėmis nuo šiol dirbs V. Knašiaus mokyklose. 

Norime dar labiau plėstis ir darbuotis įvairiuose Lietuvos regionuose. Būtent todėl bendradarbiaujame su Lietuvos sporto universitetu (LSU), kuris ruošia trenerius, o mes prisidedame prie to, kad baigę studijas jie sugrįžtų į savo mylimus regionus ir dirbtų ten savo mylimą darbą. Labai gražus trenerio Justo Bagurskio pavyzdys, kuris sugrįžo į Vilkaviškį ir ten subūrė simpatišką komandą.

– Kodėl tėveliai savo jaunąjį krepšininką turėtų patikėti būtent į NKA trenerių rankas?

– Nesakome, kad esame kažkuo žymiai pranašesni už kitas krepšinio mokyklas. Galime drąsiai pasakyti vieną dalyką – mūsų treneriai darbe su vaikais atiduoda visą širdį, su kiekvienu vaiku dirbama individualiai. Treneriai visus vaikus myli ir gerbia vienodai. Kurie norės siekti profesionalaus krepšininko karjeros, gaus tam visas sąlygas. Kurie norės išmokti gerai žaisti krepšinį ir paversti tai savo laisvalaikiu, mes užtikrinsime tokias galimybes. Bent elementarus mokėjimas žaisti krepšinį Lietuvoje yra kone būtinas dalykas ir netgi svarbi bendravimo forma draugų ir verslininkų susibūrimuose. Galų gale, nedarome jokių užkardų nei treneriams, nei vaikams, kurie savo ateitį galbūt mato kitose krepšinio mokyklose. Tikrai nevaržome jų laisvės, leidžiame jiems išvykti ir su malonumu juos priimame atgal, kaip jau įvyko ne kartą.

fotosesija 14

– Turbūt tėveliams aktuali ir mokyklų kainų politika...

– NKA yra neformalaus vaiko švietimo (NVŠ) krepšelio gavėja, todėl galime pasiūlyti mažesnį mokestį. Daugelis skundžiasi, kad nesurenka vaikų grupių, o mums didžiausia problema yra ne vaikų, o sporto bazių stygius.

– Kaip akademijoje pavyksta išlaikyti gabiausius žaidėjus ir trenerius?

– Treneriams labai smagu, kadangi daugelis jų akademijos gyvenime yra nuo pat jos įkūrimo. Savo triūsu jie ją sukūrė, augina ir mato perspektyvą. Jie žino, kad čia jie gaus papildomus mokymus, visą reikalingą inventorių, darbo sąlygas. Didžioji dalis gautų lėšų keliauja trenerių rengimui ir inventoriaus tobulinimui. Manyčiau, specialistai tai vertina ir tai yra priežastis, kodėl daugelis jų neišėjo dirbti kitur, nors vilionių iš kitų mokyklų tikrai buvo. Labai džiaugiuosi, kad mūsų treneriai NKA mato ir į ją žvelgia kaip į savo mokyklą. Kita vertus, nieko su grandinėmis pririšę nelaikome, išsiskiriame gražiuoju ir linkime sėkmės gyvenime. O jeigu kažkas sugalvos sugrįžti, mūsų durys niekada neužtrenktos. Gerbiame bet kokį pasirinkimą.

– Kaune susidomėjimo pačiu krepšiniu turbūt niekada netrūksta, bet čia vyrauja ir didesnė konkurencinė mokyklų aplinka. Šiame kontekste naujienų netrūko ir šią vasarą Kaip įvertintumėte būsimą Kauno krepšinio mokyklų žemėlapį?

– Tikimės, kad tarp Kauno krepšinio mokyklų neatsiras neteisinga vilkiška konkurencija, netgi priešprieša. Tikimės, kad bus normali, sveika konkurencija ir vaikams bus leidžiama pasirinkti, kurioje mokykloje jie nori sportuoti. Norime, kad krepšinio mokyklos tarpusavyje draugautų ir bendrautų. Konkuruotų, bet ne kariautų. 

Noriu pabrėžti – mylime ir gerbiame „Žalgirį“ bei visą jo sistemą. Tikrai nesiekiame su juo konkuruoti ir būti priešais, didesnė mūsų vaikų dalis juk svajoja ir savo ateitį mato „Žalgirio“ klube ir mes suteiksime visas sąlygas, kad ten jaunimas galėtų patekti.   

15493766 1205115476224292 7936695944220782473 o

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS