NKL jaunųjų krepšininkų reitingas: viršūnę pasiekė mitybą pakeitęs 20-metis | KaunoDiena.lt

NKL JAUNŲJŲ KREPŠININKŲ REITINGAS: VIRŠŪNĘ PASIEKĖ MITYBĄ PAKEITĘS 20-METIS

Nacionalinėje krepšinio lygoje (VIKINGLOTTO-NKL) ketvirtąjį mėnesį į geriausių jaunųjų žaidėjų reitingo viršūnę prasibrovė „Gargždų“ gynėjas Ernestas Jonkus, kuris šį sezoną pakeitė savo mitybą.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ antrąjį sezoną pateikia NKL geriausių mėnesio jaunųjų krepšininkų reitingą, į kurį įtraukiami ne vyresni nei 1999 metų gimimo žaidėjai.

5 vieta – Andreas Kalogiros, Vilniaus „Perlas“

Vid. 29 min., 12,1 tšk., 6,9 atk. kam., 2,4 rez. perd., 1,3 per. kam., 16,4 naud. balo

Antrasis mėnuo paeiliui, kuomet 17-metis 198 cm ūgio Vilniaus „Perlo“ graikas Andreas Kalogiros patenka į geriausių žaidėjų reitingą bei užima penktąją poziciją.

Lyginant su praėjusiu mėnesiu, Kalogiros rezultatyvumas pakilo nuo 9,2 taško iki 12,1, atkovotų kamuolių skaičius – nuo 4,8 iki 6,9, o naudingumas – nuo 14,2 iki 16,4. Visi šie mėnesio rodikliai – geriausi jam rungtyniaujanti NKL.

Geriausias savo rungtynes krepšininkas sužaidė su viena NKL favoričių Marijampolės „Sūduva-Mantinga“, į kurios krepšį įmetė 19 taškų (7/10 metimai), atkovojo 6 ir perėmė 3 kamuolius bei įsirašė 27 naudingumo balus.

Per pirmąsias ketverias mėnesio rungtynes graikas įmetė tik 10 dvitaškių iš 26, o per likusius tris mačus – 11 iš 16.

Spalio mėnesį jis vidutiniškai rinko po 9,6 naudingumo balo, lapkritį išlaikė panašų skaičių (9,2). Gruodžio mėnesį efektyvumas pakilo 14,2 balo, o sausis krepšininkui buvo pats naudingiausias.

A. Kalogiros 2018 metų Europos 16-mečių čempionate su Graikijos rinktine pelnydavo po 13,1 taško ir atkovodavo po 10,1 kamuolio.

4 vieta – Ąžuolas Tubelis, Vilniaus „Perlas“

Vid. 32 min., 18,6 tšk., 8 atk. kam., 1,4 rez. perd., 1,7 bl., 3,7 kl., 17,7 naud. balo

Ąžuolas Tubelis su 18,6 taško vidurkiu buvo pats rezultatyviausias krepšininkas tarp jaunųjų NKL krepšininkų ir penktas visoje lygoje.

Jis visose septyneriose rungtynėse pelnė dviženklį taškų skaičių, o geriausiai sužaidė mače su Tauragės krepšinio klubu, kai surinko 27 taškus ir 31 naudingumo balą.

Ryškus Ą. Tubelio minusas, neleidęs jam reitinge pakilti aukščiau – 3,7 klaidos vidurkis. Visoje lygoje dažniau klydo tik penki krepšininkai ir visi jie buvo gynėjai.

17-metis 206 cm ūgio vilnietis gali pasigirti blokais, kurių atliko po 1,7 ir lygoje nusileido tik dviem krepšininkams.

Ą. Tubelis per mačą pataikė po 7,7 dvitaškio ir NKL neturėjo lygių. Dvitaškių taiklumas siekė 56 procentus.

Aukštaūgis sėkmingai pradėjo vasario mėnesį. Kol jo komandos draugai iš „Perlo“ žaidė su „Telšiais“, Ą. Tubelis su Vilniaus „Ryto“ apranga į „Šiaulių“ krepšį įmetė 11 taškų.

3 vieta – Erikas Venskus, Kauno „Žalgiris-2“

Vid. 23 min., 15,4 tšk., 6 atk. kam., 1,3 rez. perd., 1,1 per. kam., 19,8 naud. balo

Erikas Venskus tarp jaunųjų lygos krepšininkų žaidė mažiausiai laiko. Visi kiti rungtyniavo bent 6 minutėmis ilgiau, o trys iš jų – devyniomis minutėmis.

Visgi ne toks didelis laikas ant parketo krepšininkui netrukdė būti ir rezultatyviam (vid. 15,4 tšk.), ir naudingam (19,8 naud. balo).

205 cm ūgio vidurio puolėjas per vieną minutę beveik surinkdavo po vieną naudingumo balą ir toks skaičius tarp jaunųjų krepšininkų yra geriausias.

Didelis iš Biržų kilusio E. Venskaus pliusas yra retos klaidos, kurių praėjusį mėnesį per rungtynes pasitaikydavo tik vidutiniškai po 0,6. Jis nė karto neprarado daugiau nei vieno kamuolio.

Krepšininkui geriausiai sekėsi dviejose dvikovose su Klaipėdos „Neptūno“ dubleriais, kuriose 19-metis pelnė po 22 taškus, o jaunieji žalgiriečiai su klaipėdiečiais pasidalijo po pergalę.

2 vieta – Augustinas Marčiulionis, Vilniaus „Perlas“

Vid. 32 min., 15,4 tšk., 5,7 atk. kam., 6,6 rez. perd., 2,1 per. kam., 18,4 naud. balo

Augustas Marčiulionis išlaikė identišką naudingumo balų vidurkį kaip ir gruodžio mėnesį, tačiau sausio mėnesį krepšininkas itin pakėlė atkovotų kamuolių vidurkį.

Gruodžio mėnesį jis sugriebdavo po 2,4 kamuolio, o sausį šis rodiklis pakilo daugiau nei dvigubai – iki 5,7.

Sausio pradžioje įvyko NKL itin retas įvykis – A. Marčiulionis rungtynėse su Tauragės krepšinio klubu surinko trigubą dublį: 27 taškai, 11 atkovotų kamuolių ir 12 rezultatyvių perdavimų.

Jau kitoje dvikovoje su „Šilute“ įžaidėjas pelnė 25 taškus, pataikydamas 11 dvitaškių iš 13. Tai buvo vienintelės „Perlo“ pergalės sausio mėnesį.

A. Marčiulionis ir vėl užtikrintai rinkosi rezultatyvius perdavimus ir su 6,6 vidurkiu užėmė penktąją poziciją lygoje.

Didžiausias A. Marčiulionio trūkumas praėjusį mėnesį buvo tritaškių, kurių procentas priminė praėjusį sezoną – tik 24,1.

1 vieta – Ernestas Jonkus, „Gargždai“

Vid. 33 min., 16,3 tšk., 4,7 atk. kam., 7,3 rez. perd., 1,7 per. kam. 22,5 naud. balo

„Gargždai“ sausį per septynerias rungtynes laimėjo šešis kartus, o prie to itin prisidėjo ir 20-ies metų 187 cm ūgio gynėjas Ernestas Jonkus.

Krepšininkas Vakarų Lietuvos komandoje darė viską: pagal rezultatyvumą lygoje buvo septintas (16,3 tšk.), pagal rezultatyvius perdavimus – trečias (7,3), o pagal naudingumo balus – ketvirtas (22,5).

Geriausias savo rungtynes įžaidėjo ir atakuojančio gynėjo pozicijose rungtyniaujantis krepšininkas sužaidė su „Palangos Kuršiais“, kai pelnė 24 taškus, atkovojo 7 kamuolius, atliko 8 rezultatyvius perdavimus ir surinko 41 naudingumo balą.

Lyginant su praėjusiu sezonu, šiemet krepšininko minučių skaičius pakilo nuo 21 iki 27, rezultatyvumas – nuo 6,7 iki 12, rezultatyvių perdavimų skaičius – nuo 2 iki 4,8, atkovotų kamuolių – nuo 2,3 iki 4,3, o naudingumo balų – nuo 5,9 iki 14,8.

Vasarą 20 metų krepšininkas žaidė Donaldo Kairio treniruojamoje Lietuvos jaunimo rinktinėje Europos čempionate. Ir tai, ir pasikeitusi mityba prisidėjo prie jo žaidimo iškilimo. Jis praėjusį sezoną svėrė apie 87 kilogramus, o dabar jo svoris sumažėjo 7 kilogramais.

„Nuo praėjusių metų numečiau nemažai svorio, tai jaučiasi kūne. Palyginus su tuo, kaip jaučiausi pernai ir šiemet, dabar jaučiuosi kur kas geriau. Truputį pasikeitė mano mitybos racionas, tapau vegetaru. Nebevalgau mėsos ir tai turbūt daro įtakos. Mėsos visiškai atsisakiau nuo rugsėjo. Automatiškai atsirado daugiau augalinio maisto – kruopos, daržovės ir kita, kuo gali pakeisti baltymus. Dar kol kas nevadinu savęs veganu, bet man šie pokyčiai labai patinka. Dar tik testuoju, stebiu save, bet šiais rezultatais per trumpą laiką esu patenkintas. Dabar tikrai geriau atsistatau po rungtynių, geresnis miegas, geresnė nuotaika. Aš kol kas nematau neigiamų pokyčių, matau tik teigiamus dalykus. Nežinau, ar tai yra tik dėl mitybos, galbūt prisideda ir psichologiniai dalykai, bet aš kol kas esu labai patenkintas ir manau, kad tai dar ilgai tęsiu“, – pasakojo E. Jonkus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS