Pirmieji mergaičių krepšinio akademijos metai: svajonės apie WNBA ir pasirengimas studijoms | KaunoDiena.lt

PIRMIEJI MERGAIČIŲ KREPŠINIO AKADEMIJOS METAI: SVAJONĖS APIE WNBA IR PASIRENGIMAS STUDIJOMS

„Moterų krepšinio lyga ir Lietuvoje, ir pasaulyje neišnaudoja savo potencialo. Jaunos žaidėjos, jei tik turėtų galimybę ugdyti savo talentą profesionalioje aplinkoje, galėtų pasiekti itin gerų rezultatų ir svarbių pergalių“, – Druskininkuose vykusiame susitikime su miesto vadovais, Lietuvos krepšinio federacijos atstovais, pedagogais ir tėvais kalbėjo Alinos Adomaitytės tarptautinės krepšinio akademijos (AIBA) įkūrėja, buvusi krepšininkė, Lietuvos krepšinio federacijos viceprezidentė Alina Adomaitytė.

Apžvelgusi prieš metus įkurtos AIBA akademijos pasiekimus, A. Adomaitytė teigė, kad sporto ugdymo veikla akademijoje neabejotinai taps nacionaliniu projektu, kuris augins krepšinio žaidėjas ne tik Lietuvos moterų krepšinio rinktinei, bet ir užsienio lygų komandoms. „Auginame asmenybes, kurioms atsivertų ne vienas, o daugybė kelių. Lietuvos, o ir pasaulio krepšiniui reikalingos ne tik talentingos, bet ir išsilavinusios, motyvuotos, protingos žaidėjos“, – ji neabejoja.

2022 metais Druskininkuose įkurtos AIBA moterų krepšinio akademijos pirmuosius metus baigė 13 mergaičių. AIBA yra vienintelė krepšinio akademija Lietuvoje, kurioje krepšinį žaidžiančios merginos mokosi pagal unikalią akademinę ir sporto programą, sukurtą ankstyvam talento ugdymui. Svarbiausias krepšinio akademijos tikslas – harmoningai atskleisti didžiausią kiekvienos žaidėjos potencialą ir užtikrinti būsimą karjerą krepšinio pasaulyje.

Kiekvienai akademijos krepšininkei – individuali programa 

Vasaros atostogų išėjo ir pirmoji akademijos komanda BC „Deivės“. „Buvo intensyvūs metai, – susitikime kalbėjo mergaičių komandos treneris Aurimas Andriušaitis. – Turėjome 300 treniruočių, visos kartu sužaidėme 52 rungtynes, kai kurios mergaitės savo komandose ar rinktinėje sužaidė ir visas 90. Galėjome stebėti, kaip jos tobulėja, – kas mėnesį atlikdavome TMG testus, kurie tai įrodė. TMG fizinis metodas mums leidžia vertinti merginų fizines savybes, raumenų tonusą, o vertinimai padeda, kai kiekvienai iš jų rengiame individualią treniruočių programą. Merginų sveikatą du kartus per metus tikrina iš Vilniaus su mobiliąja laboratorija atvykstantys medicinos specialistai, bendraujame su psichologais. Kiekvieno trenerio svajonė – dirbti su gabiomis merginomis, o jei dar gali visas savo jėgas atiduoti vienai komandai, tinkamai ruoštis treniruotėms, analizuoti varžybų momentus ir taisyti klaidas, – kaip treneris jaučiuosi per tuos metus palypėjęs laipteliu aukštyn.“ 

Apie tai, kad ankstyvojo talento ugdymo programa akademijoje veikia, kalbėjo ir komandos „Deivės“ vadovas Arnas Argustas. Jis neslėpė kvietimą dirbti AIBA akademijoje priėmęs kaip gyvenimo iššūkį. „Nauja krepšinio akademija Lietuvoje – iššūkis ne tik mums, jos kūrėjams, bet ir visai krepšinio bendruomenei. Žinome, kaip skeptiškai ji priima naujoves, – darykite, žiūrėsime, kuo baigsis. Galiu pasakyti, kad mūsų komanda su iššūkiais ne tik susitvarkė, bet ir užaugino akademijos populiarumą. Tai, kad tikslai ir siekiai pasiteisino, patvirtina, jog einame teisingu keliu – kuriame projektą, kokio Lietuvos moterų krepšinyje dar nebuvo“, – kalbėjo A. Argustas.

Susitikime A. Argustas įvardijo akademijos stiprybes – Lietuvos krepšinio federacijos ir Druskininkų miesto savivaldybės paramą, galimybę gyventi ir sportuoti naujame Lietuvos sporto centre „Druskininkai“, privačių rėmėjų lėšomis surinkta biudžetą, jauną, ambicingą ir krepšinio aistra degantį trenerį A. Andriušaitį, vieną geriausių Europoje fizinio rengimo specialistą, slovėną Tomaszą Brinecą. „Visa tai „Deivėms“ leido sėkmingai startuoti Lietuvos moterų krepšinio lygoje, EGBL turnyre, draugiškuose turnyruose. Savo žaidimu merginos įrodė, kad tai, ką pradėjome, yra tik žemas startas, kai įsibėgėsime, nubėgsime kur kas toliau“, – žadėjo A. Argustas.

Akademija – Lietuvos moterų krepšinio viltis

Vienas iš AIBA akademijos steigėjų, Druskininkų miesto savivaldybės vadovas Ričardas Malinauskas susitikime kalbėjo apie tai, kad sporto turizmas yra viena iš prioritetinių miesto vystymo krypčių. „Todėl manome, kad merginų krepšinio akademija yra verta paramos“, – teigė Druskininkų meras. 

Akademijos ateitį ir prasmę mato ir Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas, susitikime prisiminęs vieną dieną į jo kabineto duris pabeldusią ir krepšinio akademijos idėją paskleidusią A. Adomaitytę. „Natūralu, kad pirminė reakcija buvo atsargi, tačiau kai idėjos virto skaičiais, kai atsirado finansavimo šaltiniai, kai idėjai pritarė Druskininkai, supratome, kad AIBA yra nauja Lietuvos moterų krepšinio viltis, o moterų krepšinis, kaip žinome, išgyvena ne pačius geriausius laikus“, – pripažino krepšinio federacijos vadovas M. Balčiūnas, pridūręs, kad kartu su jaunosios krepšininkės Justės Jocytės pergalėmis šio moterų krepšinio talentų centro atsiradimas atverčia naują puslapį šalies moterų krepšinio istorijoje. 

„Esu tikra, kad svarbiausios vertybės – pasitikėjimas, ambicijos ir meistriškumas mums atvers kelius pažinti krepšinio didybę. Norime ne tik ugdyti sporto talentus, mūsų požiūris – holistinis“, – akademijos tikslus nubrėžė AIBA sumanytoja ir viena iš įkūrėjų A. Adomaitytė. 

Tikslas – užauginti olimpinę moterų krepšinio komandą 

Konferencijoje ji priminė ir asmeninę istoriją: „Nuo pat vaikystės krepšinis buvo mano didžiausia aistra. Atrodo, kad jį žaidžiau visada, nors man sakė – tai ne mergaičių sportas. Vis galvodavau, kodėl manęs negirdi, kodėl man draudžia? Tėvai nežinodavo, bet krepšinį žaisdavau kasdien, o kai suėjo dvylika, pati įsiprašiau į krepšinio mokyklą. Vėliau, išvykusi žaisti rinktinėje, mokiausi mokykloje, kur penkiolika vaikų turėjome vieną dušą. Mano komandos draugės negalėjo suprasti, kodėl aš skaitau knygas, – juk žaidžiame krepšinį! Tas laikas man padėjo apsispręsti – tai ne mano kelias.

Praėjo dvidešimt metų, esu verslininkė, vienos didžiausių Lietuvoje kompanijų vadovė, šiandien noriu atiduoti duoklę savo svajonei, akademijoje, kurią sukūrėme, noriu auginti mergaites Lietuvos moterų krepšinio rinktinei. Turėjome gražius, stebuklingus metus, o mano, akademijos įkūrėjos, uždavinys – pasirūpinti tęstinumu. Dukras į akademiją išleidę tėvai turi žinoti, kad AIBA finansavimą turime dar dešimčiai metų, kad nupirkome merginoms namus – viešbutį miesto centre. Nepaprastai džiaugiuosi merginomis, nes jos pakėlė mokyklos ir klasių, kuriose mokosi, rezultatus, vadinasi, mano idėja – suteikti krepšininkėms kuo geresnį išsilavinimą – tampa kūnu. Esu iškovojusi keturių sporto šakų medalius, tačiau krepšinio čempionės vardo neturėjau galimybės iškovoti, noriu, kad tai padarytų mūsų akademijos mergaitės.“ 

Baigusi emocingą pasakojimą apie savo karjerą, A. Adomaitytė pasidalijo AIBA ambicijomis – ugdyti tris krepšininkių kartas ir per dešimt metų užauginti Lietuvos olimpinę komandą. Pirmosios AIBA kartos komanda BC „Deivės“ (U-15) šiais metais sėkmingai pasirodė nacionalinėse ir tarptautinėse lygose. Jos iškovojo 4 vietą EGBL, prieš dvi savaites merginos laimėjo 2 vietą tarptautiniame turnyre „Play like a GIRL, Langhe Roero“ Italijoje. „Tai – tik pradžia, – įsitikinusi akademijos sumanytoja. – Norime plėsti akademiją, suformuoti dar dvi merginų jaunių komandas, kurios taip pat žaistų nacionalinėse ir tarptautinėse lygose. Šios komandos ne tik suteiks daugiau galimybių jaunoms žaidėjoms, bet ir padės kelti krepšinio kultūrą Lietuvoje. Ketiname plėsti akademiją – ruošiamės statyti naujas patalpas, kuriose numatytas integruotas sporto kompleksas, krepšinio aikštelės ir bendrabučiai. Ateityje akademijoje planuojame vaikinų krepšinio programas, trenerių ir krepšinio teisėjų rengimo programą.“

Žinių sėmėsi Tony Parkerio akademijoje 

„Stebėjau, kaip dirbama Tony Parkerio krepšinio akademijoje Prancūzijoje, pasisėmiau patirties, žinių, neabejoju, kad reikia mokytis iš geriausių, jei norime sukurti geriausią krepšinio akademijos versiją Lietuvoje“, – kalbėjo AIBA įkūrėja A. Adomaitytė. 

Ji pasakojo, kad jau dabar vyksta derybos su prestižinėmis Prancūzijos, Pietų Afrikos, Saudo Arabijos ir JAE sporto mokyklomis dėl tarptautinių krepšinio turnyrų, mainų programų, sporto stovyklų ir vasaros mokyklų. Anot jos, tai leistų Lietuvos žaidėjoms treniruotis kartu su tarptautinėmis komandomis, o treneriams mokytis vieniems iš kitų. 

„Be jokios abejonės, sieksime pritraukti Europos Sąjungos fondų finansavimą, privataus kapitalo investicijas, kad galėtume išlaikyti edukacinę veiklą ir mokytis iš geriausių. Aš tikiu, kad galime tapti vienu iš Europos krepšinio edukacijos centrų, nes šio žaidimo syvai teka mūsų kraujyje. Ir tie vaikai, kurie svajoja apie ateitį WNBA ar NBA lygose, bus tam pasiruošę. Labai norėčiau, kad ta maža mergaitė Alina, kažkada basa kieme žaisdavusi krepšinį, būtų turėjusi tokią galimybę. Šiandien kuriame galimybes, apie kurias negalėjau nė pasvajoti, tai kodėl negalėčiau padėti tai įgyvendinti kitoms? Labai norėčiau pamatyti mūsų mergaites aukščiausiose lygose, norėčiau, kad jos žaistų krepšinį ir studijuotų geriausiuose pasaulio universitetuose, norėčiau užauginti Lietuvos moterų krepšinio rinktinę. Kodėl tai darau? Mano širdis džiaugiasi, kai jūsų širdis džiaugiasi. Būsiu tikrai laiminga, matydama daug besidžiaugiančių širdžių, o mergaitė mano viduje bus išpildžiusi savo vaikystės svajonę“, – susitikime savo kalbą baigė AIBA sumanytoja A. Adomaitytė.

GALERIJA

  • Pirmieji mergaičių krepšinio akademijos metai: svajonės apie WNBA ir pasirengimas studijoms
  • Pirmieji mergaičių krepšinio akademijos metai: svajonės apie WNBA ir pasirengimas studijoms
  • Pirmieji mergaičių krepšinio akademijos metai: svajonės apie WNBA ir pasirengimas studijoms
  • Pirmieji mergaičių krepšinio akademijos metai: svajonės apie WNBA ir pasirengimas studijoms
  • Pirmieji mergaičių krepšinio akademijos metai: svajonės apie WNBA ir pasirengimas studijoms
  • Pirmieji mergaičių krepšinio akademijos metai: svajonės apie WNBA ir pasirengimas studijoms
  • Pirmieji mergaičių krepšinio akademijos metai: svajonės apie WNBA ir pasirengimas studijoms
Akademijos archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS