Septyni Lietuvos krepšininkai, galintys pradėti legionieriaus karjerą | KaunoDiena.lt

SEPTYNI LIETUVOS KREPŠININKAI, GALINTYS PRADĖTI LEGIONIERIAUS KARJERĄ

Lietuvos krepšinio lygoje netrūksta niekada užsienyje nerungtyniavusių lietuvių. Nemažą dalį jų sudaro dar tik susikurti savo vertę bandantys jaunieji žaidėjai, tačiau tarp niekada tėvynės nepalikusių krepšininkų yra ir veteranų, tokių kaip Artūras Jomantas ar Vaidas Čepukaitis.

„BasketNews.lt“ atrinko septynis gerai pažįstamus Lietuvos krepšininkus, kurie turi realias galimybes kitą sezoną pirmąjį kartą persikelti žaisti į užsienį.

Gytis Masiulis

Kauno „Žalgirio“ sistemos auklėtiniui Gyčiui Masiuliui dar tik 21-eri metai, tačiau jis Lietuvoje jau sužaidė šeštąjį sezoną.

Krepšininkas su „Žalgiriu“ turi dar dvejus metus galiojantį kontraktą, tačiau jeigu kauniečiai ir toliau nenorės šio aukštaūgio matyti savo sudėtyje, tuomet žaidėjas ir vėl bus skolinamas arba kontraktą krepšininkas nutrauks.

Žalgiriečiams gali būti sunku atrasti komandą Lietuvoje, kuriai galėtų paskolinti G. Masiulį, juolab, kad neabejojama, kad kitą sezoną klubų biudžetai sumažės.

Be to, vargu ar apskritai būtų svarstomas variantas šį krepšininką išsiųsti į Vilniaus „Rytą“, todėl variantų likti Lietuvoje gali visai neatsirasti.

G. Masiulis antrąjį sezoną paeiliui buvo paskolintas Klaipėdos „Neptūnui“. Šį sezoną jis LKL vidutiniškai pelnė po 10,3 taško, atkovojo po 4,1 kamuolio, atliko po 1 rezultatyvų perdavimą, blokavo po 1,1 metimo ir rinko po 14 naudingumo balų.

Puolėjas sezoną užbaigė įspūdingu pasirodymu, kai mače su „Šiauliais“ blokavo net 7 metimus.

FIBA Čempionų lygoje atletas fiksavo 11,1 taško, 5,2 atkovoto kamuolio ir 1 rezultatyvaus perdavimo statistiką.

Martynas Echodas

22-ejų metų 206 cm ūgio priekinės linijos krepšininkas į Vilnių atvyko 2017 metais, kuomet pasirašė trejų metų kontraktą.

Tuomet jis persikėlė iš „Šiaulių“ ekipos, kurioje debiutavo LKL ir rinko po 10,9 taško. Tą sezoną „Šiauliai“ buvo LKL autsaideriai.

„Rytui“ pavyko už nedidelę kainą įsigyti solidų krepšininką – M. Echodas jau pirmajame sezone „Ryte“ LKL vidutiniškai pelnė po 9,6 taško ir rinko po 14,6 naudingumo balo, o Europos taurėje fiksavo 8,3 taško ir 10,4 naudingumo balo statistiką.

2019 metais krepšininkas gavo Europos taurės „Kylančios žvaigždės“ apdovanojimą, o šį sezoną Europos taurėje rinko po 9,4 taško, 5,5 atkovoto kamuolio ir 12,4 naudingumo balo.

M. Echodui tik 22-eji metai, o jo vertė per trejus pastaruosius metus taip išaugo, kad „Rytui“ gali būti sudėtinga išlaikyti šį puolėją.

Iš likusių LKL komandų įsigyti M. Echodą finansiškai pajėgtų tik „Žalgiris“, todėl atsirado nemažai šansų, kad šis krepšininkas pirmąjį kartą išvyks rungtyniauti į užsienį.

Evaldas Šaulys

Trejus metus paeiliui „Šiaulių“ komandoje rungtyniavęs Evaldas Šaulys jau praėjusią vasarą turėjo realų variantą išvykti rungtyniauti į užsienį.

„BasketNews.lt“ žiniomis, 27-erių metų 191 cm ūgio gynėju rimtai domėjosi aukščiausios Vokietijos lygos ekipa, tačiau galiausiai žaidėjas nusprendė likti Šiaulių komandoje.

Trečiajame savo sezone Antano Sireikos treniruojamuose „Šiauliuose“ E. Šaulys LKL vidutiniškai per 22 minutes pelnė 11 taškų (51,1 proc. dvit., 34,1 proc. trit., 82,6 proc. baudos), atkovojo po 2,6 ir perėmė po 1,3 kamuolio, atliko po 1,7 rezultatyvaus perdavimo ir rinko po 11 naudingumo balų.

E. Šaulys išlaikė stabilumą ir panašius rodiklius demonstravo antrąjį sezoną paeiliui.

Šį sezoną snaiperis sublizgėjo mače su Kauno „Žalgiriu“, kuomet „Šiauliai“ triumfavo Kaune 86:83. Tai buvo vienas iš dviejų šio sezono „Žalgirio“ pralaimėjimų Lietuvoje.

Tuomet gynėjas pelnė 20 taškų, atkovojo 6 ir perėmė 2 kamuolius, atliko 4 rezultatyvius perdavimus, o surinkęs 26 naudingumo balus tapo LKL savaitės MVP.

Tąkart lemiamu metu jis per 100 sekundžių smeigė tris tritaškius ir nulėmė „Šiaulių“ triumfą.

E. Šaulys 2017 metais su „Šiauliais“ sudarė sutartį pagal formulę 2+1 ir dabar tapo laisvuoju agentu.

Realu, kad jau devynerius metus Lietuvoje profesionaliai rungtyniaujantis gynėjas kitą sezoną išbandys legionieriaus karjerą.

Edgaras Ulanovas

Kauno „Žalgirio“ puolėjas Edgaras Ulanovas jau ne kartą viešai užsiminė, kad norėtų savo jėgas išbandyti užsienio klube.

Kalbos apie galimą E. Ulanovo išvykimą sklinda jau ne vieną sezoną, o prieš metus jis turėjo galimybę persikelti į Milano „AX Armani Exchange“, bet galiausiai nusprendė likti Kaune.

Šį sezoną E. Ulanovas Eurolygoje žaidė rezultatyviausiai savo karjeroje. Jis vidutiniškai pelnė po 8,3 taško (46,6 proc. dvit., 36,8 proc. trit., 81,3 proc. baudos), atkovojo po 3,3 kamuolio, atliko po 2 rezultatyvius perdavimus ir rinko po 9,7 naudingumo balo.

Geriausias savo rungtynes E. Ulanovas sužaidė su Milano klubu, kai pelnė 16 taškų, atkovojo 6 kamuolius, atliko 6 rezultatyvius perdavimus ir surinko 25 naudingumo balus.

Dabar 28-erių 198 cm ūgio E. Ulanovas tapo laisvuoju agentu ir galės rinktis bet kurios komandos pasiūlymą. Lietuvoje yra tik vienas klubas, kuriame jis galėtų tęsti karjerą, todėl lieka nemaža tikimybė, kad E. Ulanovas po dar vieno sėkmingo sezono ir vėl rimtai svarstys persikelti svetur.

Arnas Butkevičius

Po kelių solidžių sezonų Vilniaus „Ryto“ komandoje 27-erių 197 cm ūgio Arnas Butkevičius itin pasikėlė savo vertę.

Nuo 2017 metų gruodžio mėnesio Vilniaus klube rungtyniaujantis puolėjas šį sezoną Europos taurėje vidutiniškai pelnė po 8,1 taško (55,8 proc. dvit., 57,7 proc. trit., 78,8 proc. baudos), atkovojo po 4,8 ir perėmė po 0,9 kamuolio, atliko po 2,7 rezultatyvaus perdavimo ir rinko po 14 naudingumo balų.

A. Butkevičius buvo efektyviausias komandos krepšininkas, o „Rytas“ už Europos taurės ketvirtfinalio borto liko tik dėl prastesnio tarpusavio rungtynių su Kazanės UNIKS balanso.

Atletiškasis puolėjas turi dar vienerius metus galiojančią sutartį su „Rytu“, tačiau už išpirką gali išvykti į kitą komandą.

A. Butkevičius Lietuvos krepšinio lygos klubuose rungtyniauja jau nuo 2010 metų, o po šio sezono „Rytui“ išlaikyti šį krepšininką bus ypatingai sunku.

Deividas Sirvydis

Vilniaus „Ryte“ 19-metis 204 cm ūgio gynėjas Deividas Sirvydis nesužaidė proveržio sezono, tačiau tai nereiškia, kad jis turi mažiau galimybių išvykti svetur.

Jaunuolio kontrakte yra numatyta galimybė už išpirką išvykti arba į NBA, arba į Europos klubą, todėl „Rytas“ negali būti ramus dėl šio krepšininko ateities komandoje.

Ko gero realiausias variantas D. Sirvydžio išvykimui – persikėlimas į NBA Detroito „Pistons“ komandą, kuri jį prieš metus naujokų biržoje pasirinko 37-uoju šaukimu.

Nors statistiškai D. Sirvydžiui tai nebuvo ypatingas sezonas, tačiau jis dėjo svarbų žingsnį į priekį sustiprėdamas fiziškai ir ruošdamasis persikėlimui už Atlanto.

Vien per praėjusią vasarą krepšininko svoris nuo 86 kg padidėjo iki 92 kg. Po to Sirvydis visą sezoną individualiai dirbo pagal „Pistons“ paruoštą programą.

Šį sezoną D. Sirvydis Europos taurėje vidutiniškai per 15 minučių įmesdavo po 6,6 taško (55,6 proc. dvit., 38,2 proc. trit., 86,7 proc. baudos), atkovodavo po 2,8 kamuolio ir rinkdavo po 5,7 naudingumo balo.

Laurynas Birutis

Nuo 2014 metų Kauno „Žalgiriui“ priklausęs šiaulietis Laurynas Birutis po šio sezono tapo laisvuoju agentu ir galės priimti bet kurios komandos pasiūlymą.

L. Birutis šį sezoną atsigavo po kelio traumos ir operacijos bei nuo lapkričio pabaigos gynė Prienų „CBet“ garbę.

Per sužaistas 13 rungtynių L. Birutis buvo naudingiausias LKL krepšininkas. Jis vidutiniškai pelnė po 15,2 taško, atkovojo po 7 kamuolius, atliko po 1,4 rezultatyvaus perdavimo ir rinko po 20,4 naudingumo balo.

Vidurio puolėjas buvo pakviestas į Lietuvos rinktinę, kuri žaidė Europos čempionato atrankoje, ir pergalingoje dvikovoje su Čekija buvo vienas svarbiausių krepšininkų: per 15 minučių pelnė 17 taškų (5/8 dvit., 7/9 baudos) bei sugriebė 3 kamuolius.

Pasveikęs po traumos, L. Birutis neabejotinai norės papildyti aukštesnio lygio komandą, tikėtina, rungtyniaujančią ir tarptautiniame turnyre.

Abejotina, ar šis centras galėtų pratęsti sutartį su „Žalgiriu“, mat visi šio klubo vidurio puolėjai savo kontraktuose turi pliusus (Zachas LeDay, Jockas Landale’as ir Martinas Gebenas).

L. Birutis dėl vietos „Žalgirio“ komandoje kovotų tik su Gebenu, bet šis centras sėkmingai įsitvirtino komandoje ir vargu ar galėtų nepratęsti sutarties.

Jaunasis krepšininkas šį sezoną demonstravo puikią statistiką ir likusioms LKL komandoms gali būti sunkiai įperkamas krepšininkas, mat „Žalgiryje“ uždirbo 120 tūkst. eurų per sezoną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS