Ą. Tubelio krepšininko kelias: nuo Pašilaičių iki Arizonos | KaunoDiena.lt

Ą. TUBELIO KREPŠININKO KELIAS: NUO PAŠILAIČIŲ IKI ARIZONOS

  • 0

NCAA čempionate žibantis pirmakursis Ąžuolas Tubelis atviras – jis į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV) atvyko žaisti krepšinį. Tiesiog taip paprastai – žaisti krepšinį ir tobulėti.

„Čia labai šilta, net jau norėtųsi kažkokio vėjelio. Nebuvo sunku prisitaikyti. Nelabai skiriu dėmesio pačiai vietos kultūrai. Esu susitelkęs į krepšinį, tam čia ir atskridau“, – kalbėdamas su Vilniaus krepšinio mokyklos (VKM) svetaine sako vienas Arizonos „Wildcats“ universiteto lyderių.

Netrukus 19-ąjį gimtadienį minėsiantis vilnietis 9 iš 15 šiame sezone jau sužaistų rungtynių pradėjo starto penkete. 207 cm ūgio lietuvis aikštėje vidutiniškai praleidžia 23,7 minutės, pelno 11,4  taško ir atkovoja 6,5 kamuolio ir padėjo prestižinei universiteto komandai pasiekti jau 12 pergalių.

„Sezonas – neblogas, bet tikrai galiu geriau. Patinka čia vyraujantys greičiai, bet reikia dar geriau perprasti taisykles, kurios čia kiek kitokios“, – sako VKM absolventas. 

Su vyresniais – nuo pat pirmosios klasės

Seano Millerio schemose pasitikėjimą per trumpą laiką užsitarnavęs Ą. Tubelis nekalba abstrakcijomis. Jis nesileidžia į kalbas apie karjeros tikslus, NBA naujokų biržas, bet mielai pasidalina savo dabartine dienotvarke.

„Keliamės 05:30 arba 06:30 val. ir einame atlikti koronaviruso testo. Turime treniruotę štanginėje, po jos jungiamės į nuotolines paskaitas. Tada antra treniruotė, poilsis ir namų darbai. Labai gerai, kad čia esu su broliu (Tautvilu, – autoriaus pastaba). Vienas kitam padedam įvairiose srityse, po treniruotės visada „persimetam“ „1x1“, – šypsosi vienas perspektyviausių Lietuvos krepšininkų.

JAV įprasta praktika, jog mokyklų ir universitetų absolventai su savo jaunystės organizacijomis palaiko artimą ryšį visą gyvenimą. Ą. Tubelis – ne išimtis:

„Su Vilniaus krepšinio mokykla jaučiu ypatingą ryšį ir jį jausiu dar tikrai ilgai. Pažįstu daug trenerių, administracijos darbuotojų, – atvirauja Ąžuolas. – Iki šiol bendrauju su pirmuoju treneriu Vyteniu Tupčiausku, kitais treneriais, savo komandos draugais, dabartiniais mokyklos auklėtiniais.“

„Tuo metu rinkau 2001 m. gimimo grupę, o norinčių vaikų atsirado labai daug. Ąžuolas atėjo kartu su savo broliu dvyniu Tautvilu ir iškart pradėjo sportuoti su metais vyresniais komandos draugais. Vėliau pradėjo ryškėti Ąžuolo fizinė jėga ir pati komanda susilipdė labai gera, kuri pradėjo dominuoti visoje Lietuvoje savo amžiaus grupėje. 2017 m., susijungus VKM ir Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijai, kartu su Ąžuolu komandoje buvo tokie žaidėjai, kaip Danielius Baslykas, Adas Šimonis, Erikas Jermolajevas, Augustas Marčiulionis, prisijungė ir Marekas Blaževičius. Buvo labai daug gerų vaikų, kuriais mes labai didžiuojamės. Šauni karta“, – į prisiminimus leidžiasi pirmasis Ą. Tubelio treneris, dabar VKM mokyklai vadovaujantis V. Tupčiauskas.

Dėkingas pirmajam treneriui ir krepšinio mokyklai

Pirmoji Ą. Tubelio treniruotė įvyko 2008 m. rudenį Pašilaičiuose. Tuomet Vilniaus „Rytas“ pradėjo geriausią savo sezoną klubo istorijoje ir per jį iškovojo visus įmanomus titulus.

„Mama nuvedė į treniruotę. Nežinojau, kur einu, bet patiko ir pasilikau iki galo. Iš pirmųjų metų labiausiai įsiminė pačios treniruotės Žemynos progimnazijoje. Treneris V. Tupčiauskas mane išmokė visų krepšinio pagrindų – varytis kamuolį, driblinguoti, veržtis, mesti į krepšį. Manau, tai daug pasako, kiek šis žmogus prisidėjo prie mano tobulėjimo. Treneris būdavo visiems vienodai teisingas ir nenuolaidžiavo. Man tai labai padėjo ir, manau, rezultatai yra neblogi“, – apie pirmąjį trenerį atsiliepia Ą. Tubelis.

„Ąžuolas pradėjo dominuoti vos pradėjus žaisti MKL čempionatuose. Jis buvo fiziškai pranašesnis už kitus ir ne tik, kad nieko nenusileido metais vyresniems žaidėjams, bet buvo už juos geresnis. Jis yra apdovanotas gamtos fizinėmis savybėmis – jėga, greičiu. Manau, Ąžuolo charakteris – uždaras būdas, atsidavimas darbui – nuo pat mažų dienų yra labai svarbūs aspektai, dėl ko jis pasiekė tokį lygį“, – pastebi V. Tupčiauskas.

„Lankydamas VKM, tikrai jaučiau didelį trenerių dėmesį. Visi man padėjo, kiek tik galėjo, stengėsi su manimi dirbti individualiai. Manau, labai svarbu, kad mane mokė žaisti ne tik baudos aikštelėje, bet ir perimetre. Buvo puikios sąlygos augti ir tobulėti“, – sako Ąžuolas.

11 metų – tiek skiria pirmąją Ąžuolo treniruotę Žemynos progimnazijos sporto salėje ir oficialų debiutą reprezentacinėje miesto komandoje. Po dominavimo Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL), pirmą kartą ant „Jeep“ arenos parketo su „Ryto“ vyrais Ą. Tubelis žengė 2019 m. spalio 6 d. Vilniečiai tuomet 86:65 nugalėjo Utenos „Juventus“. Iki pandemijos pradžios ir Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezono sustabdymo, Ą. Tubelis su „Ryto“ apranga spėjo sužaisti 6 rungtynes, o sėkmingiausiai jam susiklostė mačas su „Šiauliais“ (11 taškų, 10 naudingumo balų). 

Ypatinga karta

Prisimindamas Ą. Tubelio vaikystę, pirmasis treneris V. Tupčiauskas akcentuoja universalų krepšininko rengimą:

„Manau, kad jam išėjo į naudą žaidimas su vyresniais jau nuo pat pirmųjų metų ir rungtyniavimas lengvojo krašto puolėjo pozicijoje, kas padarė jį mobiliu žaidėju. Norėjau, kad jis būtų universalus – mestų tiek iš toli, tiek būtų aktyvus veržiantis link krepšio. Ąžuolas turi labai gerą krepšinio intelektą, puikiai skaito žaidimą, yra darbštus, talentingas. Žinoma, dar yra labai daug vietos tobulėjimui ir aš labai tikiuosi, kad jis pasieks aukščiausią lygį.“

„Arčiausiai širdies yra moksleivių čempionatų laimėjimai, ypač jaunių vaikinų amžiaus grupėse. Vaikų treneriams tai yra didelė garbė ir įvertinimas. Mes dalyvavome ir Šiaurės Europos jaunimo lygoje, kurioje pavyko nugalėti. Pasikartosiu, ta karta buvo labai gera, manau, viena geriausių visoje VKM istorijoje, – įsitikinęs mokyklos direktorius. – Man iš dalies ji primena 1975 m. gimimo kartą, kuri taip pat neturėjo lygių. Tokie žaidėjai, kaip Donatas Sabaliauskas, Giedrius Aidietis, Gintautas Vileita, Antanas Vilčinskas, Tomas Milašius ir kiti dominavo savo amžiaus grupėje ir buvo rimti varžovai Kauno sporto mokyklos komandai, kurioje tuo metu žaidė Šarūnas Jasikevičius, Žydrūnas Ilgauskas ir Tomas Masiulis. Bėgant laikui, VKM buvo daug gerų krepšininkų, bet kad vienoje laidoje būtų tiek daug talentingų žaidėjų yra gana retas atvejis. Ąžuolo kartą priskirčiau į šią kategoriją.“

Praėję metai – 2020-ieji – Ą. Tubeliui buvo pažymėti ne tik mokyklos baigimo atestatu, bet ir neigiamą atspalvį atmintyje užimančiu epizodu. 

„Aišku, smagu, kai įvertina tavo individualų žaidimą, bet svarbiausi apdovanojimai yra iškovojami su komanda. Kai laimime čempionatus, tada yra smagiausia. 2018 m. laimėjome pagrindinį jaunių Eurolygos turnyrą. 2020 m. užtikrintai laimėjome atranką Kaune. Iki šiol manau, kad būtume vėl laimėję pagrindinį jaunių turnyrą. Deja, iš mūsų tokia teisė buvo atimta“, – prisimindamas užklupusią pandemiją ir vėliau sekusius Eurolygos politinius sprendimus sako krepšininkas.

Tapti žvaigžde tarp žvaigždžių – sudėtinga užduotis

V. Tupčiauskas savo darbo dieną dažniausiai pradeda nuo kompiuterio ekrano, kur stebi Ąžuolo ir kitų savo buvusių auklėtinių pasirodymus:

„Iš tikrųjų, nesitikėjau, kad jis šiemet taip ryškiai startuos NCAA lygoje. Vis dėl to ten yra tam tikra hierarchija, kur vyresni gauna daugiau žaidybinio laiko. Pirmakursių rolė komandoje dažniausiai būna mažesnė. Ąžuolo demonstruojamas žaidimas pirmaisiais metais už Atlanto tik parodo jo dideles galimybes. Ten vis dėl to pagrindinis akcentas yra individualūs gebėjimai, mažiau komandinių veiksmų. Manau, kad Ąžuolui ten yra tinkama terpė, nes jis yra atletiškas ir tuo pačiu techniškas žaidėjas, mėgstantis žaisti vienas prieš vieną. Labai seku M. Blaževičiaus situaciją, D. Baslyko žaidimą – tos pačios 2001 m. kartos pasirodymus. Tie vaikai man yra labai artimi, todėl vis pasižiūriu, kaip jiems sekasi.  Taip pat įdėmiai seku 2017 m. prie VKM prisijungusio Augusto Marčiulionio progresą „Ryto“ klube. Pažanga išties matosi. Žinoma pasitaiko ir vaikiškų klaidų, tačiau vis labiau ryškėja jo potencialas.“

Pasisukus kalbai apie galimą Ąžuolo žaidimą NBA, VKM direktorius V. Tupčiauskas pripažįsta, būti žvaigžde tarp žvaigždžių – itin sudėtinga užduotis:

„Ąžuolas turi būti maksimaliai pasiruošęs bei atsidavęs kiekvienam mačui. Kiekvieną kartą žengęs į aikštelę jis turi būti lyderiu, jeigu nori pasiekti savo pagrindinį tikslą – žaidimą NBA. To jam labai linkiu. Pakliuvus į stipriausią pasaulio krepšinio lygą, niekas lengvai nesigaus. Ten pilna tokių pat talentingų žaidėjų kaip Ąžuolas. Būti žvaigžde tarp žvaigždžių reikia ne tik turėti daug talento, tačiau, kaip ir minėjau, kiekvieną dieną sunkiai dirbti.“

Ko Ą. Tubelis, be šeimos ir draugų, Amerikoje pasiilgo labiausiai ir kaip prasiblaško nuo įprastos rutinos?

„Pasiilgau savo lovos ir Vilniaus senamiesčio. Neseniai pabaigiau žiūrėti  „The 100“  serialą. Patariu pažiūrėti, galbūt patiks ir jums“, – rekomendacija pokalbio pabaigoje pasidalino Ą. Tubelis.

GALERIJA

  • Ą. Tubelio krepšininko kelias: nuo Pašilaičių  iki Arizonos
  • Ą. Tubelio krepšininko kelias: nuo Pašilaičių  iki Arizonos
  • Ą. Tubelio krepšininko kelias: nuo Pašilaičių  iki Arizonos
  • Ą. Tubelio krepšininko kelias: nuo Pašilaičių  iki Arizonos
  • Ą. Tubelio krepšininko kelias: nuo Pašilaičių  iki Arizonos
  • Ą. Tubelio krepšininko kelias: nuo Pašilaičių  iki Arizonos
  • Ą. Tubelio krepšininko kelias: nuo Pašilaičių  iki Arizonos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS