„Žalgirio“ finišas vainikavo banguotą sezoną | KaunoDiena.lt

„ŽALGIRIO“ FINIŠAS VAINIKAVO BANGUOTĄ SEZONĄ

„Jei sezonas baigiasi taip anksti, vadinasi, jis buvo prastas“, – svarstė Darius Dimavičius. Buvęs Lietuvos rinktinės puolėjas įsitikinęs, kad Kauno „Žalgirio“ krepšininkai niekuo nenusileido pagrindiniams konkurentams lenktynėse dėl Eurolygos įkrintamųjų varžybų bilieto.

Apmaudi nesėkmė 66:69 Monake sudaužė paskutines „Žalgirio“ krepšininkų viltis pratęsti savo tarptautinį sezoną. Jo uždanga nusileis balandžio 11-ąją Kaune po mačo su reguliaraus sezono nugalėtoju Madrido „Real“.

Net ir laimėję šį mūšį žalgiriečiai nebepasieks 10-osios pozicijos, kuri būtų leidusi prasmukti į antrą sezono etapą.

Monake Lietuvos čempionai iškart smuko į duobę 11:20, iš kurio neišsikapstė iki pat finalinės sirenos. Ypač skaudžiai svečius baudė ne Eurolygos rezultatyvumo rekordininkas Mike'as Jamesas, bet Donatas Motiejūnas. Lietuvos rinktinės „centras“ tapo naudingiausiu šeimininkų žaidėju.

„Skausminga, – po varžybų atsiduso „Žalgirio“ strategas Andrea Trinchieri. – Toks jausmas, kad pralaimėjome rungtynes jau pirmą kėlinį, kai jie mus tiesiog suvalgė. Norint laimėti išvykoje prieš „Monaco“, turime pataikyti laisvus metimus. Daug tokių nepataikėme, nors atidavėme daug jėgų.“

„Žiūrint iš šalies, neatrodė, kad žalgiriečiai žaidžia lemiamas rungtynes. Pasigedau žūtbūtinio kovingumo ir entuziazmo“, – kalbėjo D. Dimavičius.

Su Barselonos olimpinių žaidynių prizininku, krepšinio treneriu aptarėme žalgiriečių pasirodymą Monake ir visą jų tarptautinį sezoną.

Įdirbis: Šarūno Jasikevičiaus treniruojama Stambulo „Fenerbahce“ pateko į atkrintamąsias varžybas. / fenerbahce.org nuotr.

– Paskutinis lemiamos serijos mūšis pralaimėtas tik vieno tolimo metimo skirtumu, bet ar žalgiriečiai turėjo realių galimybių parsivežti pergalę iš Monako?

– Taip žaidžiant šansų nugalėti kaip ir nebuvo. Po puikios rungtynių serijos, kuri buvo prieš tai, šį kartą žaidimas atrodė blankus ir pilkas. Kita vertus, viltys užsikabinti už įkrintamųjų varžybų buvo tik teorinės. Tačiau jų buvo! Ir dėl to vertėjo kaip reikiant pakovoti. Savo tikslų turėjo ir „Monaco“. Jie nori užimti antrą vietą, kad galėtų gauti palankesnį varžovą ir turėtų aikštės pranašumą atkrintamosiose varžybose. Rungtynės nebuvo gražios, daug klaidų, abi komandos labai prastai pataikė iš toli („Monaco“ – vos 17 proc., kauniečiai – 24 proc.) ir vidutinio nuotolio (52 proc. ir 50 proc.).

– Jau rungtynių pradžioje buvo supančiotas Laurynas Birutis, ant parketo praleidęs vos 3 minutes, dažnai dvigubinama gynyba prieš Edmondą Sumnerį. Atrodė, kad „Monaco“ strategas Saša Obradovičius, kaip ir puikiai sužaidęs D. Motiejūnas, žinojo, kaip stabdyti „Žalgirį“?

– Aukšto lygio komandoje yra tokio pat lygio varžovų analizė, vadinamasis skautingas. Be to, monakiečiai ne veltui yra krepšinio žvaigždės, tad gali puikiai įgyvendinti rungtynių planą. Man labiausiai trūko L. Biručio. Tos dvi jo greitos pražangos… Galima kaltinti teisėjus, bet jis išėjo nepasiruošęs. Atakuodamas prametė savo firminį „flouterį“. Laurynas šį sezoną tapo didele „Žalgirio“ jėga. Jam projektuojama vieta ir Lietuvos rinktinėje, tačiau Monake nieko panašaus nematėme. Gerai, kad skurdų L. Biručio pasirodymą bent iš dalies kompensavo Kevarriusas Hayesas, surinkęs 20 naudingumo balų. Sakyčiau, kad problema buvo ne varžovai, o patys žalgiriečiai. Tai, kaip jie pradėjo rungtynes, buvo tragedija. Vėliau išsijudino, blykstelėjo ugnelė, bet sugrįžti jau buvo sudėtinga. „Monaco“ – ne to lygio komanda, kad atiduotų tokią persvarą.

Planai: Madrido „Real“ senbuvis Rudy Fernandezas pareiškė, kad ketina užbaigti žaidėjo karjerą. / realmadrid.com nuotr.

– Kiek „Žalgirio“ galimybes apribojo Arno Butkevičiaus trauma ir Rolando Šmito nedrąsūs žingsniai po traumos?

– Labai sumažėjo mūsų žaidėjų rotacija. R. Šmito trūko žaidžiant derinį du prieš du, nes jis bene vienintelis iš aukštaūgių gali ne tik leistis po krepšiu, bet ir atšokti į šoną tolesniam metimui. Šito ginklo mes neturėjome. Matėme, kad latvis buvo iškritęs iš varžybų ritmo. Natūralu, kad jam įsibėgėti reikia daugiau laiko. A. Butkevičius sėkmingai pradėjo rungtynes, pataikė tritaškį, apsigynė. Manau, kad tą vakarą jis būtų tapęs vienu svarbiausių mūsų žaidėjų. Tad priverstinis keitimas atėmė iš A. Trichieri svarbų kozirį.

Smagiau sezoną užbaigti prie pat įkrintamųjų varžybų brūkšnio, o ne arčiau dugno.

– Lietuvos čempionams lieka paskutinis sezono pasirodymas su „Real“. Ko galima tikėtis iš atsisveikinimo su šio sezono Eurolyga?

– Reikia trinktelėti durimis. „Real“ ramus dėl pirmos vietos, bet neatvažiuos atiduoti pergalės. Tai – ne to lygio komanda. Žalgiriečiai privalo atsidėkoti savo žiūrovams už viso sezono metu užpildytą namų areną. Tai garbės reikalas. Turbūt klubui aktualios ir Eurolygos premijos už pergales. Be to, yra ir galutinė rikiuotė. Tikrai smagiau sezoną užbaigti prie pat įkrintamųjų brūkšnio – 11-oje ar 12-oje pozicijoje, nei 14-oje ar dar arčiau dugno.

– Pernai Kazio Maksvyčio diriguojami žalgiriečiai prasibrovė į Eurolygos ketvirtfinalį. Kaip apibūdintumėte A. Trinchieri vadovaujamo „Žalgirio“ sezoną?

– Įdomus, bet banguotas. Pirma dalis, kai dar prie vairo stovėjo Kazys, buvo nesėkminga. Jei tada kauniečiams būtų pavykę laimėti bent vienu dviem mačais daugiau, dabar būtume ramūs ir ruoštumės įkrintamosioms varžyboms. Prieš A. Trichieri atėjimą buvo nemažai rungtynių, kurias galėjome laimėti. Tris kėlinius su visais priešininkais kaudavomės lygiai, o paskutiniame sugriūdavome. Sezono pradžioje atsiliepė ir sudėties pokyčiai – išėjo Ignas Brazdeikis, Nazas Mitrou-Longas. Vėliau keitėsi amerikiečiai – išvyko Austinas Hollinsas, prisidėjo E. Sumneris. Vertinant žaidimą, A. Trinchieri komanda žaidžia kokybiškiau. Matyti, kad italas dirba su savo auklėtiniais ne tik aikštėje, bet ir už jos ribų. Jaučiasi trenerio psichologinė įtaka, pokalbių rezultatas. Žaidėjai yra motyvuoti, o tai – geras ženklas.

Dviese: D. Motiejūnas į rungtynes atvyko ne vienas. / asmonaco.basketball nuotr.


Statistika

„Monaco“–„Žalgiris“ 69:66 (20:11, 19:18, 12:15, 18:22).

Monakas, „Gaston Medecin“ arena, 4 622 žiūrovai.

„Monaco“: M. Jamesas 18 taškų (5 atkovoti kamuoliai), D. Motiejūnas 14 (6/8 dvitaškių, 7 atkovoti kamuoliai), J. Blossomgame'as 11 (5 atkovoti kamuoliai), J. Brownas (8 atkovoti kamuoliai) ir J. Loydas po 7, E. Okobo 4, A. Diallo (4 klaidos) ir D. Hallas po 3, M. Strazelas 2.

„Žalgiris“: K. Evansas 17 taškų (3/8 dvitaškių, 2/8 tritaškių, 5/5 baudų metimų, 5 rezultatyvūs perdavimai, 4 klaidos), B. Manekas 12 (3/6 tritaškių, 7 atkovoti kamuoliai), K. Hayesas 11 (4/5 dvitaškių, 7 atkovoti kamuoliai), D. Giedraitis 8, E. Ulanovas 7 (1/4 tritaškių, 8 atkovoti kamuoliai), E. Sumneris 4 (0/4 tritaškių, 5 rezultatyvūs perdavimai), A. Butkevičius 3, L. Lekavičius ir R. Šmitas po 2, L. Birutis, T. Dimša ir D. Lavrinovičius po 0.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 21/40 (52 proc.) ir 15/30 (50 proc.), tritaškių – 3/18 (17) ir 7/29 (24), baudų metimų – 18/26 (69) ir 15/16 (94). Atkovota kamuolių – 40 ir 33, perimta – 8 ir 3. Rezultatyvūs perdavimai – 13 ir 14. Klaidos – 12 ir 14.


Rezultatai

„Valencia“–Vilerbano ASVEL 69:98 (19:27, 19:25, 7:27, 24:19). 5 985 žiūrovai. Ch. Jonesas 18 taškų (3/5 tritaškių) / J. Lauvergne'as 21 taškas (7 atkovoti kamuoliai).

„Barcelona“–Tel Avivo „Maccabi“ 92:89 (19:19, 25:24, 26:20, 22:26). 7 258 žiūrovai. J. Vesely (7 atkovoti kamuoliai) ir A. Abrinesas (5/7 tritaškių) po 17 taškų / W. Baldwinas 22 taškai.

Berlyno ALBA–Belgrado „Partizan“ 83:94 (15:23, 19:24, 28:25, 21:22). 11 735 žiūrovai. J. Thiemannas 20 taškų (11 atkovotų kamuolių) / J. Nunnally 19 taškų (4 rezultatyvūs perdavimai).

Belgrado „Crvena zvezda“–Pirėjo „Olympiakos“ 86:89 (14:23, 25:19, 25:21, 22:26). 15 456 žiūrovai. A. Hanga (5/6 tritaškių) ir J. Bolomboy'us po 19 taškų / M. Wrightas 20 taškų.

GALERIJA

  • „Žalgirio“ finišas vainikavo banguotą sezoną
  • „Žalgirio“ finišas vainikavo banguotą sezoną
  • „Žalgirio“ finišas vainikavo banguotą sezoną
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS