Dailės terapijos galia: aplanko palengvėjimas ir mažėja nerimas | KaunoDiena.lt

DAILĖS TERAPIJOS GALIA: APLANKO PALENGVĖJIMAS IR MAŽĖJA NERIMAS

Dauguma žmonių mano, kad dailės terapija – tai mokymas piešti arba knygų spalvinimas, tačiau dailės terapeutai šiuos mitus griauna ir sako, kad pirmiausia dailės terapija – tai darbas su dailės terapeutu.

Dailės terapijos užsiėmimai turi aiškią struktūrą, o jų metu naudojamos įvairios dailės priemonės. Dailės terapeutas terapinio proceso metu padeda klientui nagrinėti kūrinio reikšmę jam pačiam. Kontaktas su terapeutu gali sukelti diskomfortą, tačiau po dailės terapijos sesijų aplanko palengvėjimas, mažėja nerimas, išauga sąmoningumas savo probleminių patirčių atžvilgiu.

Dailės terapijoje klientas nevertinamas, priimamas toks, koks yra, jam sukuriama saugi erdvė, kuri užtikrina kliento atsivėrimą. Svarbiausia dailės terapeuto savybė – empatija, drauge su tinkamai taikomais dailės terapijos metodais turi gydančią galią emocijoms, traumoms, skausmui, fizinei ir psichinei sveikatai.

Dailės terapijos naudą ir gydomąją galią įrodo daugybė atliktų tyrimų. Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) patvirtina, kad dailė – galingas receptas. 2019 m. organizacija išleido leidinį, kuriame, išnagrinėjusi daugiau kaip 900 visame pasaulyje paviešintų publikacijų, susijusių su meno terapija, taip pat pripažįsta teigiamą dailės terapijos poveikį. Visų atliktų tyrimų apžvalga parodė, kad dailės terapija gali turėti prevencinę ir palaikomąją, valdančią ir gydančią naudą. Ji teigiamai veikia socialinius sveikatos veiksnius, padeda vaiko vystymuisi, paskatina sveikatą stiprinantį elgesį, užkerta kelią blogai savijautai, suteikia palaikymą, padeda žmonėms, kenčiantiems nuo psichikos ligų, suteikia palaikymą sergantiems ūmiomis ligomis, padeda žmonėms, turintiems degeneracinių ir neurologinių sutrikimų, padeda valdyti neužkrečiamas ligas bei suteikia palaikymą mirštantiems ir jų artimiesiems.

Aplanko palengvėjimas, mažėja nerimas, išauga sąmoningumas savo probleminių patirčių atžvilgiu.

Dailės terapeuto darbo sritys gali būti labai įvairios: nuo darbo su nėščiomis moterimis, jų kūdikiais iki užsiėmimų su mirštančiais pacientais. Dailės terapeutas dirba ir su sveikais, siekiančiais geriau suprasti save ir savo emocijas, netinkamo elgesio priežastis ir pan., bei su įvairiomis fizinėmis, psichinėmis ligomis sergančiais asmenimis, turinčiais kompleksinę negalią. Sergantiems fizinėmis ligomis dailės terapeutas gali padėti sprendžiant psichologinius sunkumus ir padėdamas lavinti motorines ar pažintines funkcijas.

Dailės terapijos naudą galite pajausti kurdami savarankiškai arba susirasdami kvalifikuotą dailės terapeutą. Specialistas jums paskirs pirmąjį susitikimą, kurio metu kartu su juo drauge nutarsite, kokių pokyčių siekiate ir koks yra jūsų dailės terapijos tikslas. Nuspręsite, kokia, individuali ar grupinė, trumpalaikė ar ilgalaikė dailės terapija jums yra tinkama ar reikalinga. Beje, dailės terapeutus Lietuvoje pagal jungtinę magistrantūros studijų programą rengia Lietuvos sveikatos mokslų universitetas ir Vilniaus dailės akademija.

Jeigu norite kurti, piešti ar tapyti savarankiškai, specialistai pataria susirasti saugią ir patogią vietą namuose, patogiai atsisėsti, ramiai kvėpuoti, atpalaiduoti visą savo kūną ir užsimerkti. Pabandyti čia ir dabar suprasti, kaip jaučiatės, ką jaučia jūsų kūnas. Jei kūnas jaučia įtampą – pavaizduokite ją, jei pyktį – išliekite popieriaus lape ar lipdydami,  minkydami molį.

Dar vienas būdas, kurį specialistai rekomenduoja pradedantiesiems – pavaizduoti tai, ką matėte užsimerkę. Kilęs vaizdinys visuomet jums kažką pasakys, galbūt padės suprasti save ar esamą situaciją.

Baigus kurti rekomenduojama aprašyti piešinį, kokias mintis ar jausmus sukėlė kūrybinis procesas ir kokius rezultatas, kokią žinutę jums atsiuntė jūsų piešinys, ką jis primena ar kokią istoriją pasakoja. XX a. menininkas Georgesas Braque'as, sakė: "Menas yra žaizda, kuri virsta šviesa." Šie žodžiai patvirtina, kokia galinga gali būti dailės terapija.

GALERIJA

  • Naudinga: rekomenduojama aprašyti piešinį, kokias mintis ar jausmus sukėlė kūrybinis procesas.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...,megstu DAILE,MENA be TERAPEUTO...,

megaujuosi MENO GROZIU INDIVIDUALIAI...,esu INDIVUALISTAS... TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS