Pakilęs iš socialinio dugno moko ir kitus paimti likimą į savo rankas | KaunoDiena.lt

PAKILĘS IŠ SOCIALINIO DUGNO MOKO IR KITUS PAIMTI LIKIMĄ Į SAVO RANKAS

  • 2

„Lietuvos ryto“ televizijos laida „0 laipsnių” kalbina gerai žinomą saviugdos trenerį Martyną Driuką. Iš esmės save pakeitęs vyras nemato prasmės kalbėti apie praeitį. Nors ir nelinkęs savęs vadinti mokytoju, Martynas laidos vedėjui Ignui Bakėjui pažeria ne vieną psichinės saviugdos perlą.

– Martynai, esi žinomas lektorius, parapsichologas, 5 knygų autorius, alternatyvios medicinos atstovas. Pakeitei ne vieno žmogaus gyvenimą. Ką tik išleidai naują knygą. Apie ką ji?

– Paskutinė knyga „Odė... Nemirtingiems“ gimė gana netikėtai, iš tiesų kaip ir visos kitos. Išleidus 5 knygas gal reikėtų jau jaustis rašytoju, bet toks visai nesijaučiu. Ši knyga – per paskutinius septynerius metus išspinduliuotų eilių komentarai – persmelkta psichinės saviugdos tematika. Ten nėra turinio, tiesiog vientisas gilus ir transformuojantis pokalbis su skaitytoju, raginantis subręsti ir gyvenime bet kokia kaina stengtis daryti tai, kas patinka, ir palikti tai, kas nepatinka.

– Tavo gyvenimo istorija yra unikali. Kai kuriems žmonėms ji gali atrodyti šokiruojanti. Ką tu pats apie tai manai?

– Kadangi šio gyvenimo paskirtis – mokyti sąmoningumo ir protinės saviugdos, todėl reikėjo pereiti tokį kelią: nuo visiško socialinio dugno iki mąstančio ir visuomenei naudingo žmogaus. Kad giliai išjautęs sąmoningos transformacijos procesą labai gerai suprasčiau, kaip vyksta augimas ir kituose. Taip, istorija, aprašyta knygoje „Nuo gaujų iki šventųjų“, šokiruojanti ir įkvepia skaitantįjį suprasti: jei įmanoma atsistoti ir reabilituotis po tokių išbandymų ir klystkelių, vadinasi, gali kiekvienas. Tai įkvepia.

– Kodėl tu padedi žmonėms? Kaip tai darai?

Mano gyvenimo žinia – laisvė. Proto ir sielos laisvė. Nes be laisvės neįmanoma meilė ir džiaugsmas.

– Turiu keletą veiklos sferų, kurios gan glaudžiai susijusios. Pirma – relaksacija ir meditacija, atpalaiduojant esmines vidines įtampas, pasąmoninį emocinį ir mentalinį susikaustymą. Dažnas net neįtaria, kiek viduje yra paralyžiuotas. Kai žmogus tai išvysta, pavyzdžiui, per tokias technikas kaip sąmoningas cirkuliacinis kvėpavimas, kiek viduje daug visko užspaudęs, ir pradeda iš to vaduotis, natūraliai ateina suvokimas, kad jis gali paimti likimą į savo rankas.

Kita sfera, kuri labai svarbi, – stengiuosi brangiai kainuojančius saviugdos mokymus nuleisti iki vidutines pajamas turinčių žmonių, kurie nori tapti stiprūs visapusiškai. Tai mokymai apie stipraus proto ir strateginio mąstymo ugdymą, vidinių resursų auginimą, gyvenimo vertybių modeliavimas, efektyvaus komunikavimo pagrindai, tikslų gryninimas ir jų pasiekimo būdai, baimių ir nuoskaudų paleidimo terapija, ribojančių įsitikinimų griovimas, konstruktyvių įsitikinimų kūrimas, strateginiai problemų sprendimo žaidimai.

Tai perduodama grupinėse pratybose, paskaitose, tęstiniuose ir savaitgalių mokymuose, kelionėse po svečias šalis.

– Koks tavo paties tikslas?

– Mūsų tautai reikia kuo daugiau sąmoningai ir galingai mąstančių žmonių, nes mūsų švietimo sistema išmoko iškalti atmintinai daugybę žinių, kurios daugumai piliečių nepraktiškos. To, kas svarbiausia – sąmoningo minčių kontroliavimo, efektyvios logikos, emocinio intelekto, strateginio mąstymo ir efektyvaus komunikavimo metodikų – mūsų nemoko, o tai juk kasdienis gyvenimas. Vaikus moko atsiminti praeities karų datas ir matematikos formules, ir toks mokymas žmogų paverčia logiškai mąstyti nesugebančia marionete, kuri dirba tam, kad išgyventų ir mokėtų mokesčius, už kuriuos valstybės pirktų tankus ir automatus kariauti žmogui prieš žmogų, pavadinusios jį kitataučiu.

Mano tikslas ilgalaikėje perspektyvoje – priartėti prie jaunimo, vaikų ir išmokyti juos to, ko už didelius pinigus apmokomi valstybių ir stambių organizacijų vadovai: galingo ir efektyvaus proto metodikų. Tik taip beprasigerianti ir dvasios galią prarandanti tauta atsigaus – tik pradėjusi efektyviai naudoti savo beribę proto galią.

– Daugeliui žmonių kelias, kuriuo tu eini, gali pasirodyti neįsivaizduojamai sunkus (askezės, sveika mityba, jokių svaigalų, proto kontrolė ir pan.). Kaip yra iš tikrųjų?

– Nieko čia sunkaus, kai žinai, kaip. Viskas natūraliai balansuojasi ir atkrenta tas, kas jau nenaudinga, jei imiesi saviugdos. Jei atsibodo gulėti dugne, yra daug rankų, kurios kviečia prasinešti ant gaivios bangos kiekvienam priimtinu tempu.

– Kokia yra tavo asmeninė praktika? Kaip tobulėji pats?

– Kasdien praktikuoju jogos meditaciją, daug skaitau, o geras knygas – po kelis kartus. S. Covey „7 sėkmės lydimų žmonių įpročiai“ esu perskaitęs 6 kartus per 7 metus. Kiekvienais metais tobulinu kvalifikaciją psichologinės saviugdos srityje. Automobilyje dažnai vietoj muzikos klausau įgarsintas knygas ir kitų lektorių bei dvasinių mokytojų paskaitas.

Mano tikslas ilgalaikėje perspektyvoje – priartėti prie jaunimo, vaikų ir išmokyti juos to, ko už didelius pinigus apmokomi valstybių ir stambių organizacijų vadovai: galingo ir efektyvaus proto metodikų.

– Tenka dirbti su įvairaus plauko ir nusistatymo žmonėmis, kaip sekasi išlaikyti balansą? Kam labiausiai reikia pagalbos?

– Kirpėja, politikas, kriminalinis nusikaltėlis ar verslininkas – visų panašos problemos. Didelis mano įsisavintų žinių ir metodikų kiekis padeda susikalbėti ir rasti efektyvų būdą padėti beveik kiekvienam. Jei negaliu padėti, nukreipiu pas kolegas, kurie geriau išmano kai kurias sritis nei aš.

– Visi kalba apie sąmoningą gyvenimą, sąmoningą elgesį, mąstymą ir t. t. Kas tai yra sąmoningas gyvenimas?

– Madinga tema, ir ši mada nuostabi. Sąmoningas gyvenimas man – tai gyventi laisvą gyvenimą, neapribotą vieno gyvenimo perspektyvos, sprendimus nuolat priimant iš amžino visatos vaiko perspektyvos. Jei į gyvenimą žiūriu nemirtingojo akimis, vaizdas kardinaliai keičiasi. Tada užduodi sau klausimą: kaip nugyventi karališkai, taip, kaip priklauso Dievo dukrai ar sūnui? Ir nuo tada prasideda kelionė į savęs valdymą – sąmoningas gyvenimas.

– Kokios saviugdos technikos ar praktikos yra efektyviausios siekiant prašviesėjimo?

– Sėkmės ir populiariosios psichologijos literatūra, įvairios meditacijos, koučingas (konsultacinis ugdymas – red. past.), sąmoningas kvėpavimas (rebefingas), joga, sportas... Pasaulyje yra sukurta daug saviugdos mokymo programų. Čia priklauso nuo tikslų – kas žmogui aktualiausia. Šiais laikais tikrai visko daug, ir viskas ranka pasiekiama. Belsk, ir bus atidaryta.

– Žmonės nori keistis. Bet labiau nori, kad juos kas nors pakeistų: draugai, žmonos, vyrai, mokytojai, lektoriai. Jei sunku, bėga pas psichologus, ieško paguodos kitur. Kaip rasti stiprybės savyje? Ar vis dėlto reikia ieškoti pagalbos?

– Kol protas nepripratintas mąstyti efektyviai ir intelektas neišbudintas, žmogui reikia pagalbos. Aš pats dažnai konsultuojuosi tai su astrologais, tai su kitais saviugdos treneriais ar gydytojais, kurie mąsto plačiau. Mano artimi žmonės, kurie sėkmingi ir aktyviai dirba kitų labui, elgiasi taip pat. Sergantis gydytojas savęs negydo. Visur tas pats, iš šalies geriau matyti užstrigimai.

Jei atsibodo gulėti dugne, yra daug rankų, kurios kviečia prasinešti ant gaivios bangos kiekvienam priimtinu tempu.

– Ar žmonės gali gydyti save? Kaip padėti sau?

– Žmogus, prisiėmęs atsakomybę už save, savo gyvenimą ir pradėjęs mylėti save, save gydo. Eidamas pas kitą pagalbos jis turėtų suprasti, kad eina pats sau padėti. Visata – tai vientisas, organiškas mechanizmas, ir iš tiesų nėra kito, nėra jokio atskirumo: žmogus pats eina pas save.

– Kaip išlaikyti balansą tarp žemiškų ir dvasinių dalykų?

– Bet kokia kaina stengtis daryti tai, ko norisi vidui – tikrajam aš, ir vengti daryti tai, kas nepatinka. Tada ir balansas. Savireguliacijos mechanizmas mumyse, o dar tiksliau – mūsų esmė ir yra savireguliacijos mechanizmas. Viduje mes viską žinom, tereikia sau pripažinti tikruosius norus ir gyventi nemirtingos sąmonės gyvenimą.

– Ką gali patarti žmonėms, ieškantiems ir nerandantiems savęs?

– Paskambinti man. (Juokauju.) Ką reiškia „nerandantiems savęs“? Tegul apsičiupinėja ar pažiūri į veidrodį. Jie viduje – kūne. Užtenka pasakyti sau: AŠ ESU. Ir pajausti save.

– Kokia tavo žinia žmonėms?

– Mano gyvenimo žinia – laisvė. Proto ir sielos laisvė. Nes be laisvės neįmanoma meilė ir džiaugsmas. Niekas nenori būti vergu ir priklausyti nuo kito: darbdavio, sutuoktinio, ekonominės situacijos ir t. t. Meilė sau – tai stebint pasekmes eiti, kur norisi, ir daryti, ką norisi. Drąsiai ir sąmoningai eksperimentuojant su gyvenimu, trankantis į savo veiksmų pasekmes – taip mokomasi ir bręstama. Laisvė įmanoma be meilės, bet meilė neįmanoma be laisvės.

M. Driuko pokalbis su Ignu Bakėjumi apie gyvenimą atsisakius svaigalų – laidoje „0 laipsnių” sekmadienį 18:55 per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

na cia tas pats kas ir Uzkulnio cepelinai ar koldunai krentantys is subines persiedus......nieko naujo , esme yra tame ,..kad zmogus galetu pasijust zmogum ,tam reikia pinigu ir laisvo laiko...dirbi 8 val. gani sociai algos kurios uztenka ir paciam ir vaikams ir butuj su sildymu, uztenka ir masinai ,ir teatruj ,konceratms ,baseinuj ir sporto salej, uztektu ir uzsienyje prie juru papoilsiaut ...stai tuomet galima butu ir joga uzsiimt, ir sest knyga ,ar eilerasty bandyt rasyt , ......dabar gi realijos visiskai kitos dirbi 12 valandu ,keliuj ir maistuj puse algos sunaudoji,,, likuciu nebeuztenka vaikams maistuj ,o reikia dar ir uz buta bei sildyma moket.... kokia cia naxuj joga, ir kliedesiai apie sviesu rytoju....

Kolega

nieko naujo nepasake

SUSIJUSIOS NAUJIENOS