Paradoksas: užfiksavus pirmąjį koronaviruso atvejį šalyje, gyventojų baimė sumažėjo | KaunoDiena.lt

PARADOKSAS: UŽFIKSAVUS PIRMĄJĮ KORONAVIRUSO ATVEJĮ ŠALYJE, GYVENTOJŲ BAIMĖ SUMAŽĖJO

  • 2

Panašu, kad koronaviruso Lietuvos gyventojai bijojo tik tol, kol šis pasiekė Lietuvą: užfiksavus pirmąjį ligos atvejį šalyje, gyventojų panika sumažėjo, daugiau nei pusė jų jaučiasi ramūs.

Taip pat ženkliai išaugo pasitikėjimas valdžios institucijų gebėjimu susidoroti su koronaviruso grėsme bei padaugėjo tų, kurie jau ėmėsi prevencinių priemonių saugotis nuo viruso plitimo, rodo „KOG Instituto“ atlikta apklausa.

Koronavirusui pradėjus plisti Italijoje 29 proc. šalies gyventojų jautėsi išsigandę – savo susirūpinimą vertino aukščiausiais 8-10 balais, tuo tarpu visiškai ramūs (susirūpinimą vertino 1-3 balais) jautėsi 36 proc. gyventojų. Paskelbus apie pirmąjį ligos atvejį Lietuvoje, itin susirūpinusiųjų dalis sumažėjo perpus (iki 15 proc.), o ramiųjų dalis išaugo iki 52 proc. (vietoj buvusių 36 proc.).

„Panašu, kad žmonės susitaikė su situacija, o aktyvus sveikatos priežiūros įstaigų ir institucijų darbas, atvira komunikacija bei tai, kad daugelis tęsia įprastą gyvenimo ritmą, leido nurimti ir psichologiniam nerimui, kurį kėlė nežinomybė. Tyrimas taip pat parodė, kad trečdalis žmonių ėmėsi prevencijos veiksmų ir toks elgesys taip pat sukuria didesnio saugumo jausmą“, – sako projektų vadovė Eglė Šedbaraitė.

Dalis gyventojų imasi prevencijos

Prieš sužinant apie pirmąjį koronaviruso atvejį Lietuvoje, kas penktas apklaustas respondentas teigė, kad jau ėmėsi kokių nors apsisaugojimo priemonių. Įvykus pirmajam atvejui, ši dalis padidėjo perpus – iki 30 procentų.

Dažniausios gyventojų taikomos prevencinės priemonės – dažnesnis rankų plovimas, masinių susibūrimo vietų vengimas, papildomas imuniteto stiprinimas ir papildomų būtiniausių negendančių maisto produktų atsargų įsigijimas.

Valstybės pasiruošimą suvaldyti krizę vertina vidutiniškai

Atliktas tyrimas parodė, kad aktyvi valdžios institucijų komunikacija turėjo teigiamą efektą. Daugelis respondentų nurodė, kad informacijos apie tai, kaip saugotis nuo viruso ir ką daryti užfiksavus atvejį kaimynystėje ar artimoje aplinkoje, pakanka.

Gyventojų nuomonė dėl Lietuvos institucijų pasirengimo suvaldyti galimą koronaviruso protrūkį Lietuvoje pagerėjo, tačiau išlieka ganėtinai skeptiška – vertina 2,8 balais iš 5 galimų. Skeptikų dalis (vertinančių pasirengimą 1-2 balais) yra lygiai 40 procentų.

Tyrimo metu buvo apklausta po 500 16 – 64 metų Lietuvos gyventojų prieš ir po visuomenei sužinant apie pirmąjį koronaviruso atvejį Lietuvoje. Apklausa buvo vykdoma internetu 2020 metų vasario 26 - kovo 1 dienomis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tikrai

užfiksavus pirmąjį koronės ligos atvejį Lietuvoje, gyventojų baimė sumažėjo, o tai galvojome, kad esame kažkokie nenormalūs, net susirgti normaliai nemokame :)

aha

dar jai tie keliautojai virusiniai jau neturetu galimybes po restoranus ar autobusus valkiotis.........visai ramu butu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS