Psichologas A. Kaluginas: troškimai dažniausiai kyla iš egoistinių paskatų | KaunoDiena.lt

PSICHOLOGAS A. KALUGINAS: TROŠKIMAI DAŽNIAUSIAI KYLA IŠ EGOISTINIŲ PASKATŲ

  • 1

Garsus psichologas Andrius Kaluginas teigia, kad savo praktikoje dažnai susiduria su situacijomis, kai žmogus dėl savo noro gali padaryti labai daug ir bet kokia kaina. Neretai tai verčia susimąstyti apie žmogiškumo ribas – kiek toli žmogus gali eiti ir ką paaukoti dėl savo troškimo įgyvendinimo.

A. Kaluginas sako, kad jam savo praktikoje ne kartą teko girdėti „Labai to noriu ir galėčiau padaryti viską“. Žmonės troškimų turi įvairiausių – susijusių su pinigais, pripažinimu, santykiais.

„Dažniausiai tie norai buvo susiję su netektimi, kuomet netikėtai miršta artimas žmogus ir iš sielvarto dėl netekties žmogus puola į desperaciją; arba su padarytomis klaidomis, kurios turėjo sunkias pasekmes ir žmogus tiek stipriai dėl to gailisi, kad norėtų arba atsukti laiką, arba viską padaryti kitaip; su santykiais, kada paliktas partneris nusiteikęs viskam, kad grąžintų kitą. Taip pat buvo atvejų, kai žmonės padarytų viską dėl pinigų ar pareigų“, – komentuoja A. Kaluginas

Pasak psichologo, visa tai yra absoliučiai egoistiniai norai, orientuoti į to žmogaus asmeninę gerovę.

Žmogaus prigimties, esmės ir moralės klausimai nagrinėjami ir italų kino kūrėjo P. Genovese filme „Šventa vieta“. Filme, kuris bus rodomas šį šeštadienį 21 val. per TV3, paslaptingas vyras visą laiką sėdi kavinėje prie to paties staliuko. Pas jį ateina įvairiausi žmonės su savo didžiausiais norais ir troškimais. Vyras pasiūlo susitarimą – noras bus išpildytas, jei prašantysis įvykdys paskirtą užduotį, kurios pakeisti ar pakoreguoti negalima. Užduotys tikrai yra nepaprastos ir nelengvos, jos tikrina kiekvieno prašančiojo moralines ribas – ką jis yra pasiryžęs padaryti dėl savo noro. „Šventa vieta“ atskleidžia, kokia gali būti slapčiausių ar stipriausių žmogaus troškimų kaina.

Ribos priklauso nuo esamų žmogaus įsitikinimų, moralės, taisyklių, atsakomybių ir principų. Juos peržengus ar pamynus, situacija tampa nebevaldoma. Tada tampi zombiu, monstru arba angelu, bet jau nebe žmogumi.

Vis tik, pasak psichologo, savo norus, ypač nerealius, žmogus gali ir turėtų valdyti, kitaip rizikuojama peržengti žmogiškumo ribas. „Ribos priklauso nuo esamų žmogaus įsitikinimų, moralės, taisyklių, atsakomybių ir principų. Juos peržengus ar pamynus, situacija tampa nebevaldoma. Tada tampi zombiu, monstru arba angelu, bet jau nebe žmogumi“, – įsitikinęs A. Kaluginas. 

Paklaustas apie tai, ką patartų siekiantiems suvaldyti savo troškimus, specialistas atsakė: „Patarčiau mokytis valdyti stiprias emocijas, pirminius impulsus ir automatines mintis. Kitaip tariant, „įjungti“ protą ir blaiviai pagalvoti apie galimas pasekmes. Žinoma, tai būna sunku padaryti, kuomet esi apimtas ar net apsėstas savo troškimo, bet tikrai įmanoma. Reiktų tarsi pažvelgti į save iš šalies. Tai padaryti gali padėti artimi žmonės arba psichologas“.   

„Taip pat, psichoterapijoje yra taikomos specialios „paleidimo“ technikos. Pačiam žmogui tai sunku padaryti, nes reikia itin aukšto sąmoningumo ir savęs pažinimo lygio“, – pridūrė A. Kaluginas.

GALERIJA

  • Psichologas A. Kaluginas: troškimai dažniausiai kyla iš egoistinių paskatų
  • Psichologas A. Kaluginas: troškimai dažniausiai kyla iš egoistinių paskatų
  • Psichologas A. Kaluginas: troškimai dažniausiai kyla iš egoistinių paskatų
  • Psichologas A. Kaluginas: troškimai dažniausiai kyla iš egoistinių paskatų
TV3 arch. nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nu jo

Jam tik vaiku darzelyje dirbti, jau taip nusisneka kad tikrai juokas ima kaip kalbasi su zmonem per tv 3 pagalba ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS