Psichologė: akcentuodami priklausomybes nuo svaigalų, apleidžiame daugybę kitų | KaunoDiena.lt

PSICHOLOGĖ: AKCENTUODAMI PRIKLAUSOMYBES NUO SVAIGALŲ, APLEIDŽIAME DAUGYBĘ KITŲ

Trečiadienį Seime posėdžiavusios Priklausomybių prevencijos komisija ir Savižudybių ir smurto prevencijos komisija aptarė įvairias priklausomybių rūšis bei jų prevenciją ir gydymą. Seimo nario Andriaus Navicko ir psichologės prof. Laimos Bulotaitės teigimu, posėdyje buvo aptariamos mažiau dėmesio sulaukiančios priklausomybės, pavyzdžiui, nuo interneto, seksualinių santykių, pornografijos.

„Šiuo atveju kalbame apie elgesį, kuris yra savidestruktyvus, t. y., kai žmogus nuo to jaučiasi prastai, kai jis jau to nenori, bet jis negali liautis. Jis kartoja tą elgesį, kuris griauna jo ir artimųjų gyvenimus“, – apie priklausomybes kalba A. Navickas.

Pasak psichologės prof. L. Bulotaitės, skirtingų priklausomybių priežastys yra panašios.

„Pagrindinė priežastis yra psichologinės problemos, kurias turi žmogus. Teoretikai negali atsakyti, nuo ko tu tapsi priklausomas, tai yra atsitiktinis dalykas. Kai tau bus sunku ir negera, kai tu būsi labai nelaimingas, kas tau tuo metu pasitaikys po ranka, kas tuo metu suteiks malonumą, galbūt tu nutarsi, kad tai yra vaistas, kuriuo galima gydytis“, – aiškina L. Bulotaitė.

Profesorės manymu, svarbu kalbėti apie visas priklausomybių rūšis, nes, jei akcentuojamos tik priklausomybės nuo alkoholio ar narkotikų, nuo kitų priklausomybių kenčiantys žmonės yra apleidžiami.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS