Rugsėjo iššūkis – vaikų saugumas gatvėse: svarbu formuoti įpročius | KaunoDiena.lt

RUGSĖJO IŠŠŪKIS – VAIKŲ SAUGUMAS GATVĖSE: SVARBU FORMUOTI ĮPROČIUS

  • 0

Netrukus į gatves pasipils mokiniai. Prasidedant naujiems mokslo metams, šeimoje su vaikais svarbu pasikalbėti apie saugų eismą kelyje. Svarbu nepamiršti, kad vaikai daug informacijos perima iš tėvų elgesio modelio ir yra linkę atkartoti tai, ką daro suaugusieji.

Įpročių formavimas

Ne paslaptis, kad tėvai nuolat susiduria su vaikų pasakymais, kad jie kažko nenori: valytis dantų, eiti laiku miegoti, susitvarkyti savo daiktų. Nepradėjus formuoti tam tikrų įpročių, vėliau vaikams gali būti sudėtinga įsilieti į suaugusiųjų gyvenimą ir vienas iš to pavyzdžių – saugumo kelyje taisyklės, kurių reikia laikytis.

Tam taip pat reikalingas įgūdis, kurio neformuojant gali nutikti skaudžios nelaimės. Kaip sako psichologė psichoterapeutė Viktorija Laurinaitė, vaikams yra būtina turėti aiškias ribas, kurios suteikia saugumo ir stabilumo jausmą.

„Kai vaikui aišku, ką ir kada turi ir gali daryti – jis jaučia mažiau nerimo. Tad jeigu norime įvesti naujus įpročius vaiko gyvenime, turime būti nuoseklūs, nesuteikti jam dviprasmiškų minčių. Pavyzdžiui, vieną dieną leidžiame nesivalyti dantų, nes vaikas labai šaukė, todėl jam norisi vėl bandyti taip padaryti, kad nereikėtų valytis ir kitą dieną“, – pasakoja psichologė psichoterapeutė V. Laurinaitė.

Specialistė pastebi, kad suformuoti naują įgūdį gali būti sudėtinga dėl to, kad kai kurie vaikai tam priešinasi, o tėvai pasiduoda, nes jiems sunku išbūti vaiko nepasitenkinimą. Galiausiai prarandamas nuoseklus mokymas ir ribų išlaikymas.

Sumaniai: V. Laurinaitė pataria, kad kai iš kelių kartų nepavyksta vaiko išmokyti tam tikrų dalykų, tėvams vertėtų bandyti pasitelkti kūrybiškumą. / V. Laurinaitės asmeninio archyvo nuotr.

Suaugusiųjų pareiga

Kalbant apie tai, kas yra atsakingas už vaikų įpročių formavimą, specialistė sako, kad visų pirma didelę dalį atsakomybės už tinkamą pavyzdį turi prisiimti tėvai.

„Jie kartu gali valytis dantis, vairuodami taip pat rodyti pavyzdį, kaip reikėtų elgtis kelyje, perteikti vairuotojo požiūrį į pėsčiuosius. Tad norėtųsi priminti tėvams, kad visada galite mokyti savo vaikus tam tikrų dalykų per savo pavyzdį“, – sako V. Laurinaitė.

Anot jos, svarbus yra ir aplinkinių žmonių indėlis. Nemažai atsakomybės prisiima mokyklos, darželiai, kurie taip pat supažindina su saugaus eismo taisyklėmis, organizuoja prevencines programas, žaidimais bando įprasminti saugaus eismo taisykles mūsų vaikams.

Norėtųsi priminti tėvams, kad visada galite mokyti savo vaikus tam tikrų dalykų per savo pavyzdį.

Pasitelkite žaismingumą

Psichologė psichoterapeutė V. Laurinaitė atkreipia dėmesį, kad kai iš kelių kartų nepavyksta vaiko išmokyti tam tikrų dalykų, tėvams vertėtų bandyti pasitelkti kūrybiškumą, kitaip pateikti norimą išmokyti įgūdį.

„Išties gali suveikti žaidimai, muzika, knygos, kitų žmonių pavyzdžiai. Be to, vyresnieji vaikai puikiai parodo mažiesiems, kaip reikia kažką daryti, nes jie linkę kopijuoti ir taip išmoksta elgesio modelių“, – sako V. Laurinaitė.

Ji pataria, kad prie saugaus eismo mokymosi gali prisidėti žaidimai namuose: parodykite, kaip važiuoja automobiliai į aikštelę ar po miestą, pasigaminkite kelią, perėją, šviesoforą, visas priemones, ko norite išmokyti. Žaidimas turėtų būti smagus, o ne griežtas. Kai jis linksmas – vaikams labiau ir įsimenamas.

GALERIJA

  • Rugsėjo iššūkis – vaikų saugumas gatvėse: svarbu formuoti įpročius
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS