2023 metų vaistiniu augalu išrinktas čiobrelis | KaunoDiena.lt

2023 METŲ VAISTINIU AUGALU IŠRINKTAS ČIOBRELIS

  • 1

Puoselėjant senąsias vaistažolininkystės tradicijas, supažindinant visuomenę su vaistinių augalų įvairove, jos gausinimu ir racionaliu vartojimu, Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), Lietuvos farmacijos sąjunga ir UAB „Švenčionių vaistažolės“ organizavo „Vaistinio augalo 2023“ rinkimus. Visuomenės, farmacijos bendruomenės balsavimu ir komisijos sprendimu, šių metų vaistažole išrinktas čiobrelis.

Renkant metų vaistinį augalą, siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į vaistinių augalų pažinimo svarbą, jų racionalų praktinį naudojimą įvairiose srityse. Supažindinti su augalinių vaistinių preparatų ne tik gydomosiomis savybėmis, bet ir kontraindikacijomis, šalutiniais ir nepageidaujamais poveikiais, sąveika su įvairiais kitais vaistais.

Prieš pradedant gydymo kursą, rekomenduoja pasitarti su gydytoju arba vaistininku. Besidomintiems vaistiniais augalais ir iš jų pagamintais augaliniais vaistais, rekomenduojama šias žinias gilinti iš recenzuojamų mokslo leidinių – monografijų, knygų ir specializuotų žurnalų.

Rinkimų rezultatus vienu trečdaliu lėmė viešas visuomenės balsavimas, o dviem trečdaliais – specialistų komisijos sprendimas. Komisijos nariai įvertino visuomenės, medicinos ir farmacijos bendruomenės 2023 m. vaistinio augalo rinkimo rezultatus pagal vertinimo kriterijus: Lietuvoje paplitę ir auginami, visuomenei gerai žinomi ir dažnai vartojami perspektyvūs vaistiniai, prieskoniniai (aromatiniai) augalai; kokybiška, saugi ir veiksminga vaistinė augalinė žaliava ir iš jos pagaminti preparatai, jų poveikis žmogaus organizmui, pagrįstas moksliniais tyrimais.

Į finalą pateko penki vaistiniai augalai: čiobrelis, vaistinė ramunė, kartusis kietis, vaistinis šalavijas, vaistinis valerijonas. 2023 m. prioritetas suteiktas vaistiniam augalui čiobreliui.

Lietuvoje natūraliose augavietėse auga paprastasis (Thymus serpyllum L.) ir keturbriaunis čiobrelis (Thymus pulegioides L.), o introdukuoti – vaistinis (Thymus vulgaris L.) ir ispaninis čiobrelis (Thymus zygis L.).

Lyginant keturbriaunio ir paprastojo čiobrelio cheminę sudėtį, įvairių šalių tyrimais nustatyta šių rūšių augalų eterinio aliejaus dominuojančių chemotipų įvairovė ir jų skirtingos savybės: jie pasižymi uždegimo slopinančiu, antiseptiniu, saugančiu nuo grybelio poveikiu ir plačiai naudojami maisto pramonėje kaip prieskoniai.

 

Organizatorių nuotr. 

Vaistinis ir ispaninis čiobrelis yra Europos vaistų agentūros augalinių vaistinių preparatų komiteto (EMA HMPC) parengtuose Europos Bendrijos vaistinės augalinės žaliavos monografijos sąrašuose, kur nurodytos cheminės savybės ir čiobrelių preparatų terapinės indikacijos: kosulio ir peršalimo simptomų lengvinimas – vartoti tinka vyresniems kaip ketverių metų vaikams, paaugliams ir suaugusiesiems.

Be to, vaistinis čiobrelis gerina virškinimą, mažina skrandžio spazmus, normalizuoja žarnyno mikroflorą, turi raminamąjį poveikį.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad čiobrelių preparatai turi kontraindikacijų (negalima vartoti nėščiosioms, o vaikams skiria tik gydytojas) ir nepageidaujamų poveikių (vartojant didesniais kiekiais ir ilgesnį laiką, gali pasireikšti kepenų, inkstų sutrikimai, pykinimas).

Tradicija tampantys „Vaistinio augalo 2023“ rinkimai šiemet skirti  Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo įkūrimo 100-osioms metinėms ir bendrovės

Komisijos nariai. / Organizatorių nuotr. 

GALERIJA

  • 2023 metų vaistiniu augalu išrinktas čiobrelis
  • 2023 metų vaistiniu augalu išrinktas čiobrelis
  • 2023 metų vaistiniu augalu išrinktas čiobrelis
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

eilinį

kartą rinkimuose mano nuomonės niekas neklausė.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS