Akušerė-ginekologė vardija, kokių simptomų ignoruoti nevalia | KaunoDiena.lt

AKUŠERĖ-GINEKOLOGĖ VARDIJA, KOKIŲ SIMPTOMŲ IGNORUOTI NEVALIA

  • 0

Gyvename chaotiškame ir nuolat besikeičiančiame pasaulyje – ryte skubame nuvežti vaikus į darželį arba mokyklą, 8 valandas praleidžiame darbe, grįžtame namo. O kur dar namų ruošos darbai, laiko praleidimas su šeima... gyvendamos šiame uždarame rate, pamirštame savo poreikius. Galime net nepastebėti mūsų kūno siunčiamų SOS signalų.

Apie savo lytinę sveikatą turi susimąstyti kiekviena moteris – numodamos ranka į simptomus galime negrįžtamai pakenkti savo sveikatai ar net gyvybei. Plačiau apie moters sveikatą, neramumą keliančius simptomus ir kaip jų išvengti, pasakoja akušerė-ginekologė:

„Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2018 m. Lietuvoje užregistruoti 625 susirgimai lytiškai plintančiomis infekcijomis. Lyginant pernai metų sergamumo rodiklius su 2017 m., sergamumas chlamidioze išaugo, gonorėja – sumažėjo, sifiliu – išliko stabilus. 47,5 proc. visų registruotų susirgimų LPI nustatyta 15–29 metų amžiaus grupėje.

Iš pateiktos statistikos matoma, kad labiausiai paplitusi yra chlamidiozė. Tai labai klastinga liga, pasireiškianti labai menkais simptomais, bet ja susirgus pasekmės skaudžios – nevaisingumas, negimdinis nėštumas, lėtiniai ir varginantys pilvo apačios skausmai.

Dažnai moteris kankina makšties kandidozė, kitaip vadinama „pienligė“. Ją sukelia Candida grybelis. Šią infekciją išduoda varškės konsistencijos išskyros, deginantis pokūtis makštyje, perštėjimas, makšties gleivinės opelės, lytinių lūpų patinimas. Ši infekcija tikrai nereiškia moters apsileidimo – atvirkščiai, dažnas prausimas, priemonių, pažeidžiančių odos balansą naudojimas arba netinkamų kontraceptinių tablečių vartojimas kandidozei yra it šiltnamis.

Kita labiausiai paplitusi liga – bakterinė vaginozė. Liga pasireiškia gausingomis, žuvies kvapą primenančiomis išskyromis, tarpvietės niežėjimu.

„Kartais bakterinė vaginozė nepasireiškia jokiais simptomais, dėl to moteris daug metų ir nesitikrinusi pas ginekologą gali ir nežinoti, kad serga“ – pasakoja gydytoja. Todėl jeigu pastebėjote pakitusį išskyrų kvapą, jų gausumą ir spalvą, ne mėnesinių metu pastebėjote kraujo, jaučiate skausmą apatinėje pilvo dalyje ir lytinių santykių metu, negalite pastoti, nedvejodama apsilankykite pas savo ginekologą.

Moterys, kurias dažnai užklumpa vaginozė ir kandidozė, turėtų ne tik profilaktiškai lankytis pas ginekologą, bet ir savo sveikata pasirūpinti asmeniškai: nenaudoti tamponų ir kvapnių įklotų, mūvėti medvilnines kelnaites, kurį laiką nesilankyti baseine ir/ar pirtyje, vengti atsitiktinių lytinių santykių be prezervatyvo.

Ginekologai rekomenduoja profilaktinę patikrą atlikti bent kartą metuose net ir nesant nusiskundimų. Svarbu yra paneigti mitą, kad jeigu neskauda, tai nieko baisaus, o jeigu skauda nedaug, tai viskas išsispręs savaime.

Gydytojos akušerės-ginekologės teigimu, ypatingas pasiruošimas einant pas specialistą nereikaligas, bet gydytoja rekomenduoja, kad moterys eidamos pas gydytoją pasirūpintų įprastine higiena –prausiantis užtenka tik vandens, kelias dienas prieš vizitą reikėtų susilaikyti nuo depiliacijos ir lytinių santykių. Nerekomenduojama apie dvi-tris paras iki apžiūros naudotis priešgrybeliniais kremais, specialiomis lytinių organų higienos priemonėmis. Taip pat reikėtų vengti intymių dezodorantų.

Vis dėlto, patikimiausias būdas išvengti lytiškai plintančių infekcijų – tai susilaikyti nuo lytinių santykių arba turėti ilgalaikius lytinius santykius su vienu ir patikimu partneriu, kuris taipogi yra sveikas. Riziką užsikrėsti lytiškai plintančiomis infekcijomis sumažina taisyklingas prezervatyvų naudojimas lytinių santykių metu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS