Apie išmetamas vakcinas nuo COVID-19 ir M.A.M.A. apdovanojimus: kokie valstybės prioritetai? | KaunoDiena.lt

APIE IŠMETAMAS VAKCINAS NUO COVID-19 IR M.A.M.A. APDOVANOJIMUS: KOKIE VALSTYBĖS PRIORITETAI?

  • 5

„Vilniuje 70 vakcinos dozių tiesiog sunaikinta, kituose miestuose šiek tiek mažiau. Specialiųjų tarnybų vadovavimas skiepijimo procesui visada efektyvus ką nors naikinant, o tvarka yra tvarka“, – teigia medikas Vytautas Kasiulevičius, kuris dėl žmonos vakcinacijos skandalo pasitraukė iš užimamų pareigų Santaros klinikose. 

Matematikas, prezidento Gitano Nausėdos suburtos Ekspertų tarybos narys Vaidotas Zemlys-Balevičius feisbuke pasidalijo trumpu V. Kasiulevičiaus įrašu ir teksto apie išmetamas vakcinas nuoroda.

„Ciniškas šitas. Dėl vienos dozės V. Kasiulevičius turėjo išeiti iš darbo, bet 70 dozių tiesiog sunaikino. Gal tikrai Rolandui Skaisgiriui ir Sauliui Urbonavičiui-Samui medalį reikia duot? Nes prioritetai valstybės kol kas atrodo sudėlioti taip, kad grįžta „berniukų“ kultūra. Kas sugeba prasisukt, tas yra aukštinamas, o kas bando sąžiningai ir pagal taisykles tas lieka kvailio vietoje“, – rašė V. Zemlys-Balevičius.

Freepik.com nuotr.

Kaip jau buvo skelbta, V. Zemlys-Balevičius tai pat pasisakė ir apie šaršalą dėl M.A.M.A. apdovanojimų, kai policija gavo keletą dešimčių pranešimų dėl galimų karantino ribojimų pažeidimų. Vienas renginio organizatorių Rolandas Skaisgirys vakar teigė, kad už šį eksperimentą jiems Vyriausybė turėtų duoti medalį.

Sutinku. Medalį galima duoti. Bet įteikimo ceremonija turėtų būti Pravieniškėse.

„Sutinku. Medalį galima duoti. Bet įteikimo ceremonija turėtų būti Pravieniškėse. Mes gyvename teisinėje valstybėje ir elgtis reikia pagal įstatymus. Eksperimentus galima daryti, bet yra eksperimento darymo tvarka. Kodėl vieni žmonės siunčia siūlymus Ekspertų tarybai, konsultuojasi su specialistais, siūlo pamatuotas epidemijos valdymo priemones ir laukia kol galės jas pritaikyti, o kiti paima pasidaro sau renginį ir po to turi įžūlumo aiškinti, kad viskas čia gerai padaryta? Normalioje visuomenėje dvigubų standartų negali būti, visiems turi būti sudarytos vienodos galimybės“, – į R. Skaisgirio žodžius reagavo V. Zemlys- Balevičius.

T. Biliūno / Fotobanko nuotr.

Kaip skelbė BNS, sostinėje teko utilizuoti 72 vakcinos dozes iš daugiau nei 81 tūkst. Dažniausiai vakcinos išmetamos neatvykus skiepytis užsiregistravusiems žmonėms. 

Kauno miesto savivaldybė iš viso yra netekusi 41 dozės iš 82 tūkst., daugiausia tai – „Moderna“ vakcinos.

Tuo metu Klaipėdoje viename iš dviejų vakcinavimo centrų teko utilizuoti dvi vakcinos „Moderna“ dozes, Šiauliuose – keturias dozes.

Premjerė Ingrida Šimonytė antradienį sakė kol kas nematanti poreikio keisti vakcinavimo tvarkos.

„Jeigu tikrai jau tai pasidarys didelio masto problema, tai žinoma, kad reikės teisės aktus keisti“, – žurnalistams antradienį sakė I. Šimonytė.

Ji priminė apie Izraelio ir kitų šalių pavyzdį, kai dienos pabaigoje, neišnaudojus visų vakcinų, žmonės kviečiami į gyvą eilę.

SAM rekomenduoja vakcinavimo centrams pirmoje dienos pusėje naudoti „Pfizer-BioNTech“ bei „Moderna“ skiepus, nes po atidarymo jų galiojimo laikas yra šešios valandos, o „AstraZeneca“ – naudoti antroje dienos pusėje, nes atidarytas buteliukas galioja 48 valandas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

>>Taip

Tai juk sakoma, kad jei būtų neatvykusių, darbo dienos pabaigoje reikia daryti gyvą eilę ir vakcinuoti tuos, kas tik pageidautų. Bet tai papildomas darbas. Juk reikėtų operatyviai paskelbti, kiek dozių lieka, pranešti, kaip greitai užsirašyti ir kur atvykti. Vieni medikai skiepytojai čia nebūtų pajėgūs tai suorganizuoti ir įgyvendinti, jie ir taip apkrauti, čia reikėtų ir savivaldybės pagalbos bei įsikišimo, dalies savo IT išteklių ir specialistų "paskolinimo". Ir noro padėti, o ne tyliai rūkyti kamputyje, žinoma.

Taip

Kaip galima išpilti taip reikalingas vakcinas ,tuo tarpu žinau 63 m žmogus turi išvykti dirbti į užsienį,turi širdies problemų,bet neprisiprašo ,kad bųtų paskiepytas,o tuo tarpu vakcinos pilamos lauk ,taip ir kelia pasipiktinimą,paskelbtų ,kad jei lieka,tai suleistų savanoriams,tikrai gėda

Diskriminacija

Labai teisingi žodžiai: Normalioje visuomenėje dvigubų standartų negali būti, visiems turi būti sudarytos vienodos galimybės“, – į R. Skaisgirio žodžius reagavo V. Zemlys- Balevičius. Tą patį galima pasakyti apie situaciją, kai, rodydama pavyzdį visai tautai, pasiskiepijo V. Čmilytė-Nielsen, o tą pačią savaitę A. Dulkys išleido įstatymą, kuriuo covid-19 liga persirgusiems žmonėms leido skiepytis tik tada, kai nuo sirgimo praeis net 180 d (buvo 90 d.). Tuo tarpu, persirgusieji gali nesiizoliuoti grįžę iš užsienio tik tol, kol nepraeina 90 d nuo teigiamo testo. Va taip ir valdoma situacija: vakcinos išpilamos, skiepytis norintiems žmonėms neleidžiama, persirgę žmonės vienu atveju jau pavojingi, o kitu atveju dar gali ir palaukti, nors jau patenka į prioritetines vakcinavimosi grupes.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS