Apklausa: apie ŽIV lietuviai jau žino daugiau | KaunoDiena.lt

APKLAUSA: APIE ŽIV LIETUVIAI JAU ŽINO DAUGIAU

  • 0

Lietuvos gyventojų informuotumas apie ŽIV plitimo būdus per pastaruosius penketą metų (2013 – 2018 m.) pagerėjo, rodo visuomenės nuomonės apklausa.

2018 m. atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad dauguma (94 proc.) Lietuvos gyventojų gerai žino, kad žmonės gali užsikrėsti ŽIV per nesterilius švirkštus ir adatas.

Siekta išsiaiškinti gyventojų žinias apie perinatalinį (iš motinos vaikui) ŽIV perdavimo būdą. Apklausa parodė, kad beveik devyni iš dešimties (88 proc.) teisingai žino, kad ŽIV užsikrėtusi nėščioji gali perduoti ŽIV savo vaikui nėštumo ir gimdymo metu. Prieš penkerius metus (2013 m.) pastarąjį ŽIV plitimo būdą teisingai buvo įvardiję 8 proc. mažiau gyventojų. Vienuolika procentinių punktų pagerėjo gyventojų informuotumas apie tai, kad užsikrėtusi ŽIV moteris gali perduoti ŽIV per pieną žindydama kūdikį – atitinkamai nuo 54 proc. (2013 m.) iki 65 proc. (2018 m.). Apie perinatalinį ŽIV perdavimą moterys informuotos šiek tiek (3 proc. punktais) geriau nei vyrai.

Kas antras Lietuvos gyventojas tvirtai žino, kad ŽIV neplinta per vabzdžių įgėlimus.

Devyniais procentiniais punktais pagerėjo gyventojų žinios apie tai, kad žmonės gali apsisaugoti nuo ŽIV kiekvienų lytinių santykių metu naudodami prezervatyvą – atitinkamai 76 proc. (2013 m.) ir 67 proc. (2018 m.). Šešiais procentiniais punktais padaugėjo žinančių, kad iš pažiūros sveikai atrodantis žmogus gali būti užsikrėtęs ŽIV (pakilo nuo 80 proc. iki 86 proc.), rašoma Užkrečiamųjų ir AIDS centro (ULAC) pranešime.

Apklausa parodė, kad kas antras Lietuvos gyventojas tvirtai žino, kad ŽIV neplinta per vabzdžių įgėlimus. Kita dalis - mano priešingai, abejoja arba neatsakė. Taip pat penkiais procentiniais punktais pagerėjo gyventojų žinios (nuo 63 proc. iki 68 proc.), kad užsikrėsti ŽIV negalima valgant kartu maistą su užsikrėtusiu ŽIV žmogumi. Tačiau vis dar 3 iš dešimties mano, jog ŽIV šiuo būdu plinta. Likusieji abejoja.

Siekiant įvertinti klaidingas gyventojų žinias apie ŽIV plitimo būdus, respondentų buvo paklausta, ar žmonės gali užsikrėsti ŽIV bučiuojantis (burna į burną). Teisingai į klausimą atsakiusiųjų buvo panašiai kaip ir klaidingai manančių respondentų, atitinkamai 40,9 proc. žino, kad bučiuojantis ŽIV neužsikrečiama, o 41,4 proc. įsitikinę, kad toks užsikrėtimo būdas įmanomas.

Apklausa parodė, kad geriau apie ŽIV plitimo būdus yra informuoti aukštąjį išsilavinimą, 30-49 m. amžiaus žmonės, gyvenantys didmiesčiuose. Reprezentatyvi visuomenės nuomonės apklausa atlikta 2018 m. sausį. Apklausoje dalyvavo 1001 respondentas. Tyrimo rezultatai atspindi 15-74 m. Lietuvos gyventojų nuomonę. 

ULAC duomenimis, daugiausiai užsikrėtusiųjų ŽIV Lietuvoje registruota 25-44 metų amžiaus grupėje; 6 iš dešimties visų registruotų ŽIV asmenų Lietuvoje ŽIV užsikrėtė per švirkščiamųjų narkotikų vartojimą. Tai, kad ŽIV infekcija pastaruosius pora metų vėl sparčiau pradėjo plisti tarp narkotikus vartojančių asmenų, rodo, jog narkomanijos prevencijos intervencijos šalyje yra nepakankamos. Daugiau informacijos apie ŽIV infekciją, jos profilaktiką galima rasti čia.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS