Apklausa: ilgalaikio koronaviruso pasekmės baisesnės nei manyta | KaunoDiena.lt

APKLAUSA: ILGALAIKIO KORONAVIRUSO PASEKMĖS BAISESNĖS NEI MANYTA

  • 3

Oficialios apklausos duomenimis, daugiau nei 1,8 milijono Jungtinės Karalystės (JK) gyventojų kenčia nuo ilgalaikio koronaviruso (angl. long Covid) pasekmių.

Dar 1,36 milijono žmonių, nežinančių, ar serga ilgalaikiu koronavirusu, gali kentėti nuo ilgalaikio nuovargio, dusulio ir nesugebėjimo susikaupti.

Nacionalinės statistikos biuras (ONS) apklausė 39 tūkst. britų, įskaitant 5 400 koronavirusu persirgusių žmonių, ir, remiantis apklausos rezultatais, padarė išvadas, jog 3,6 proc. apklaustųjų kenčia nuo ilgalaikio koronaviruso pasekmių (šalies mastu – 1,8 milijono žmonių). ONS vertinimu, nuo pandemijos pradžios koronavirusu galėjo užsikrėsti daugiau nei 8 milijonai JK gyventojų. Pabrėžtina, kad šitie skaičiai yra sumodeliuoti, o tikrasis užsikrėtusiųjų ilgalaikiu koronavirusu skaičius gali būti kur kas didesnis.

Ilgalaikio koronaviruso sindromui būdingas ilgai nepraeinantis nuovargis, dėl kurio nesugebama atlikti kasdienių darbų, tęstinis dusulys, krūtinės, galvos ir raumenų skausmai, kosulys, negrįžtančios uoslės ir skonio funkcijos, užgulta nosis, apetito netekimas bei galvos svaigimas.

ONS nepatikslino kiek laiko turi trukti aukščiau minėti simptomai, jog juos būtų galima priskirti ilgalaikiam koronavirusui.

Tiesa, apklausos metu paaiškėjo, jog ilgalaikiu koronavirusu labiau linkusios sirgti moterys (3,9 proc.) nei vyrai (3,2 proc.). Didžiausias sergamumo ilgalaikiu koronavirusu rodiklis buvo tarp žmonių, kurių amžius svyravo nuo 30 iki 50 metų. Mažiausiai nuo ilgalaikio koronaviruso kenčia vyresni nei 70 metų asmenys.

Taip pat paaiškėjo, jog 30 proc. asmenų, sirgusių ilgalaikiu koronavirusu, pasireiškė įvairūs depresijos simptomai (nuo nuosaikios iki intensyvios depresijos). 25 proc. sirgusių ilgalaikiu koronavirusu pasireiškė nerimas.

Tarppartinės parlamentinės grupės koronaviruso klausimais pirmininkės Layla Moran teigimu, ONS apklausos rezultatai parodo, kaip stipriai žmonių gyvenimus paveikė ilgalaikis koronavirusas ir visiškai neadekvačią vyriausybės reakciją į pandemijos sukeltą krizę. Nuogąstaujama, jog persirgusių koronavirusu asmenų psichinė sveikata ir finansinė padėtis yra žymiai blogesnės būklės nei manyta anksčiau.

Vyriausybė raginama skubos tvarka priimti kovos su ilgalaikio koronaviruso grėsmėmis strategiją bei suteikti paramą tūkstančiams žmonių, kenčiančių nuo šios ligos.

Pirminis šaltinis: https://www.anglija.today/koronavirusas/ilgalaikio-koronaviruso-pasekmes-baisesnes-nei-manyta.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Pilietiškas

Na, NUOMONE būk toks kategoriškai teigiantis dėl nelegalų, o ne dėl savų piliečių, kurie moka mokesčius, augina vaikus! Per tokius "nuomones" daug žmonių išvažiavo į Sibirą ir iš ten nebegrįžo...

Nuomonė.

Tegu skiepijasi ir nereikės Valstybės pagalbos.O dabar tyčiojasi,o kai susirgs reikės ir gydyti ir dar mokėti nedarbingumą ilgus mėnesius.Neprileisti prie darbo nesiskiepijusiu.Tegu sėdi ir gyvena kaip išmano.Jei yra buki ir prisiklausę melagienų.

Kur

Vaistai?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS