Ar dar nevėlu skiepytis nuo gripo? | KaunoDiena.lt

AR DAR NEVĖLU SKIEPYTIS NUO GRIPO?

  • 1

Ligonių kasos vis dažniau po Naujųjų metų sulaukia klausimų, ar dar ne per vėlu skiepytis nuo gripo? Specialistai vieningai tvirtina – tikrai ne, tačiau delsti nereikėtų. Šiuo metu gydymo įstaigos dar turi rizikos grupės asmenims skirtos gripo vakcinos, tad pasiskiepyti galima greitai ir saugiai.

Vėstantys orai į Lietuvą atgena peršalimo ligas ir gripą. Didžiausias sergamumas gripu paprastai fiksuojamas sausio-kovo mėnesiais. Tiek Pasaulio sveikatos organizacija, tiek žinomi Lietuvos medikai ir epidemiologai nuolat pabrėžia, kad geriausia apsauga nuo šio viruso – skiepai.

„Įdėjome daug pastangų, kad pavyktų nupirkti 100 proc. gydymo įstaigų paprašyto gripo vakcinos kiekio. Skiepų nuo gripo dar yra dalyje šalies gydymo įstaigų. Norint pasiskiepyti, reikėtų kreiptis į savo šeimos  gydytoją“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Centralizuotai apmokamų vaistų skyriaus patarėja Agnė Dmitrijevaitė.

VLK papildomai skelbia ir konkrečių įstaigų sąrašą, kuriose prisirašę pacientai dar gali kreiptis dėl  vakcinos nuo gripo. Tos gydymo įstaigos, kurios nebeturi ligonių kasų kompensuojamos vakcinos, tačiau jose yra asmenų, dar norinčių pasiskiepyti nemokamai, turi kreiptis į Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrą. ULAC pagalba įstaigos gali gauti papildomą gripo vakcinos kiekį ir nemokamai paskiepyti to norinčius asmenis.

Šiuo metu rizikos grupėms priklausantys asmenys nemokamai nuo gripo gali pasiskiepyti, pavyzdžiui,  šiose asmens sveikatos priežiūros įstaigose (tai yra didžiausius gripo vakcinų likučius turinčios įstaigos):

– bendrovė „Saulenė“;

– VšĮ Jurbarko PSPC;

– bendrovė „Plungės sveikatos centras“;

– VšĮ Sangrūdos ambulatorija;

– bendrovė „Staniūnų gatvės šeimos gydytojų centras“;

– bendrovė „Biržų šeimos gydytojų centras“;

– VšĮ Naujosios Vilnios poliklinika;

– bendrovė „Nefridos“ klinika;

– bendrovė „Diaverum klinikos“;

– VUL Santaros klinikos;

– VšĮ Varėnos PSPC;

– VšĮ Pakruojo PSPC;

– bendrovė „Telšių sveikata“;

– bendrovė „Baltupių šeimos medicinos centras“;

– VšĮ Kalvarijos PSPC;

– bendrovė „Juodmenos šeimos klinika“;

– VšĮ Utenos PSPC;

– bendrovė „Varpo šeimos klinika“;

– bendrovė „Euro klinika“;

– VšĮ Pakaunės PSPC;

– VšĮ Kupiškio raj. PASPC;

– VšĮ Anykščių raj. PSPC.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad šis įstaigų sąrašas nėra baigtinis, tai didžiausius likučius turinčių įstaigų sąrašas, o dėl konkrečių likučių jūsų asmens sveikatos priežiūros įstaigoje reikėtų kreiptis į savo gydymo įstaigą.

Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC), skiepytis nuo gripo tikrai dar nevėlu, sergamumo kreivė kyla, nors ir lėtai. Tačiau turint omenyje, kad imunitetas susiformuoja per dvi savaites, delsti nereikėtų. „Kaip tik dabar pats metas nuo gripo pasiskiepyti senjorams, kurių daugiausia tarp priklausančiųjų rizikos grupei. Vyresnių žmonių imuninė sistema yra silpnesnė ir po vakcinos susikūręs imunitetas neišsilaiko taip ilgai, kaip jaunesniųjų, kurie skiepijosi, pavyzdžiui, ankstyvą rudenį. Ir, žinoma, labai svarbu, kad skiepai nuo gripo gali apsaugoti nuo sudėtingų šios ligos komplikacijų", – sako NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Ligonių kasų specialistai primena, kad Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis apmokama gripo vakcina skirta tiems asmenims, kurie turi teisę būti skiepijami nemokamai. Šiuo metu Lietuvoje nemokamai nuo gripo skiepijami vyresni nei 65 metų žmonės ir bet kurio amžiaus sergantieji lėtinėmis ligomis (onkologinėmis, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų, ir kt.), nėščios moterys, taip pat gyvenantieji globos ir slaugos įstaigose bei medicinos darbuotojai, kuriems tikimybė užsikrėsti gripu ypač padidėja bendraujant su sergančiais žmonėmis. Šiems rizikos grupei priskiriamiems asmenims gripo virusas yra pavojingiausias.

Rengdamasi peršalimo ligų sezonui, kurį šįkart ypač apsunkina koronaviruso plitimas, VLK iš viso nupirko beveik 245 tūkst. keturvalentės gripo vakcinos dozių – net 45 proc. daugiau nei užpernai. Tam iš PSDF prireikė daugiau nei 2,3 mln. eurų. Paskutinė šio sezono gripo vakcinos siunta – 37 tūkst. dozių į Lietuvą atkeliavo gruodžio pradžioje.

Specialistai ragina visus rizikos grupei priklausančius asmenis, kurie iki šiol nepasiskiepijo nuo gripo, neatidėlioti ir tai kuo greičiau padaryti. Dėl skiepų gyventojai kviečiami kreiptis į savo šeimos gydytojus.

Kaip buvo jau skelbta, per savaitę sergančiųjų gripu padaugėjo. NVSC duomenimis, paskutiniąją praėjusių metų savaitę bendras sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) rodiklis siekė 22,8 atvejo 10 tūkst. gyventojų, ankstesniąją savaitę šis rodiklis buvo didesnis (25,4 atvejo 10 tūkst. gyventojų).

Primenama, kad saugantis nuo gripo taip pat būtina dažnai plauti rankas, neplautomis rankomis vengti liesti nosį, burną ar akis, nesilankyti žmonių susibūrimo vietose, dažnai vėdinti patalpas, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo higienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vika

Skiepo veiklumas -po mėnesio(ar 3 savaičių) gal ir ne vėlu dar ?.Orai keičiasi ,gripas "aplanko" ir anksti pavasarį .Geriau pasiskiepyti )

SUSIJUSIOS NAUJIENOS