Ar įmanoma alpti be jokios priežasties? | KaunoDiena.lt

AR ĮMANOMA ALPTI BE JOKIOS PRIEŽASTIES?

Skaitytojas klausia: Sveikata niekada nesiskundžiau, bet per pastaruosius kelis mėnesius buvau nei iš šio, nei iš to porą kartų nualpusi. Ar alpimai jau rodo, kad imu sirgti kokia nors rimta liga?

Statistika skelbia, kad bent kartą gyvenime nualpsta 18-20 proc. žmonių. Tokia nemaloni situacija dažniausiai nutinka ne vietoje ir ne laiku. Pasak gydytojų, alpimai iš tiesų gali būti ir labai rimtos ligos priežastis. tačiau dažniausiai, pasak šeimos gydytojų, alpstama dėl kelių priežasčių.

Staigus deguonies badas

Tokia situacija dažnai kyla ilgai būnant tvankioje patalpoje, ilgai išsėdėjus ar išstovėjus nejudant, staiga atsistojus, staiga pasukus kaklą ir t.t.

Ką daryti? Pirmiausia nesigąsdinti – tokie alpimai dažniausiai vienkartiniai. Taip nutinka dėl staigaus kraujo nutekėjimo į galūnes. Mūsų smegenys, negavusios deguonies, kaip tas kompiuteris persijungia į „miego" režimą. Jeigu jau ne kartą esate apalpusi, stenkitės vengti situacijos, kurios jį provokuojas: ilgai nestovėkite, staigiai neįsistokite ir t.t.

Kraujospūdžio sumažėjimas

Kraujospūdį sumažinti gali didelis nukraujavimas, patiriamas šokas, šilumos smūgis ir kitos kritinės būklės. Dažnai alpsta ir hipotenzija sergantys žmonės, kurių itin žemas kraujo spaudimas (vyrų – 100/60 mmHg, moterų- 95/60 mmHg).

Ką daryti? Sergant hipotenzija veiksmingiausia profilaktikos ir gydomoji priemonė – treniruoti kraujagysles. Tai daryti padeda kontaktiniai dušai, įvairūs masažai, pirtys, izomeriniai pratimai.

Cukraus kiekio sumažėjimas

Omenyje turima hipoglikemija, kurios metu cukraus kiekis kraujyje sumažėja žemiau 2,8 mmol. Lengva hipoglikemija gyvybei nepavojinga, tačiau, kad situacija neblogėtų būtina imtis priemonių.

Ką daryti? Ištikus hipoglikemijos priepuoliui būtina kuo greičiau atstatyti cukraus kiekį kraujyje. Vos pajutus pirmuosius simptomus (alkio jausmas, prakaitavimas, kojų drebulys, regėjimo pablogėjimas) reikia suvalgyti 20-30 g cukraus arba kitų lengvai pasisavinamų angliavandenių.

Širdies ritmo sutrikimai

Širdies ritmo sutrikimai dėl emocinio ar fizinio krūvio, pasak specialistų, viena pavojingiausių alpimo priežasčių, nes gali baigtis širdies sustojimu.

Ką daryti? Apsilankyti pas gydytoją, kuris atliks reikiamus tyrimus ir jei bus būtina, skirs gydymą.

Verta žinoti:

Jei šalia jūsų žmogus netenka sąmonės, reikia pakelti ligonio kojas aukščiau širdies linijos, atlaisvinti veržiančius drabužius, uždėti šaltą kompresą ant galvos, jei yra galimybė, duoti pauostyti amoniako.

Jei apalpo jums artimas žmogus, stebėkite ir įsiminkite, kiek laiko jis buvo be sąmonės, ar buvo kokių kitų išorinių požymių (traukulių, kūno ar veido spalvos pokyčių, traukulių ir pan.), kad galėtumėte juos vėliau pasakyti šeimos gydytojui.
Jei apalpus atsiranda traukuliai, veidas pamėlsta arba parausta, būna nevalingas tuštinimasis ar šlapinimasis, jei apalpimas užtrunka ilgiau nei kelias minutes, būtina kviesti greitąją medicinos pagalbą.

Ieškoti gydytojų pagalbos žmogus turi ir tais atvejais, kai jis pats ar jam artimas žmogus alpsta dažnai, t.y. alpimai kartojasi, ar vienkartinis alpimas trunka ilgiau nei minutę, apalpus atsiranda traukuliai.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Aurelija

Pati patyriau du nualpimus ir tai nebuvo vaidinta. paskutini karta nualpusi stipriai susimusiau veida ant jo atsirado baisios melynes nei dirbt negali nei kur y viesuma.o tikrino viska sirdi neurologija kitus svarbius tyrimus.atsakymas rimto nieko nerado .o nualpt kartais reikia smulkmenos!

Donatas

Tikrai įmanoma alpti be rimtos priežasties. Reikia tik mokėti suvaidinti žmogui, kad jis nualpsta taip kaip aš dažnai mėgstu suvaidinti, kad pradedu alpti.

Donatas

Aš dažnai nualpstu be priežasties, nes tai yra mano vaidyba, kad aš nualpstu. Man niekada nėra pasidarę silpna. Man dažnai patinka suvaidinti, kad aš nualpstu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS